Kunnon kinkku kruunaa joulun, niinhän se on. Mehevän ja sopivan kokoisen kinkun saaminen pöytään ei kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys.

Kinkun hankinta vaatii paneutumista. Mitä enemmän paneudut, sitä parempi on lopputulos! Parhaiten varmistat pulskan kinkun saatavuuden joulupöytään kasvattamalla sitä koko vuoden itse!

Kinkun kasvattaminen ei ole niin helppoa miltä se kuulostaa. Siihen täytyy oikeasti paneutua. Kaikessa kasvattamisessa pätee liikunnan, ravinnon ja levon tarve. Kinkku kasvaa oikein meheväksi, kun kahdesta ensimmäisestä tingitään mutta keskimmäisestä ei! Varmista siis että ruokit kinkkua antaumuksella. Hyväksi todettuja aineita kinkun kasvatukseen ovat monenlaiset viljatuotteet (mieluiten maustettuna rasvalla, suolalla tai sokerilla) sekä esimerkiksi suklaa. Muista myös nesteyttää kinkkua tarpeeksi. Hyviä valintoja ovat lihaa mureuttavat viini, siideri ja olut.

Jos et ole jo valmistellut kinkkuasi, nyt kannattaa aloittaa! Varmista kinkulle joulujuomien ja suklaakonvehtien sekä joulutorttujen jatkuva saatavuus, jopa läpi yön. Käske kinkku lepoon!

Varmista, että kinkku ei pääse liikoja ravaamaan ettei se sitkisty ja ohene, jollei juuri vähärasvainen kinkku ole sinun makuusi. Muista myös, että tutkimukset ovat osoittaneet kinkun varastoivan rasvaa tehokkaimmin mikäli se kärsii pienestä univajeesta! Unta rajoittamalla varmistat myös sen, että herkkuja uppoaa kinkkuun kiitettävää tahtia!

Kinkun käsittelyssä muista se, että toisin kuin yleensä uskotaan, kinkkua ei kannata pitää paljaaltaan pakkasessa. Pikkujouluaikaan kinkkuja näkee usein säilöttävän hyvin viileissä olosuhteissa aivan liian vähän peitettyinä, se häiritsee kinkun verenkiertoa ja voi vaikuttaa kinkun makuun ja väriin. Kinkun mukana tuleva verkkopäällyste ei ole riittävä suojaus!

Jotkut uskovat, että kinkusta tulee herkullisempaa, mikäli sitä hieroo taikka jopa kevyesti läpsii! Nämä asiat ovat kinkkukohtaisia, ja yleispäteviä neuvoja ei voida antaa. Silittely yleensä lisää kinkussa mielihyvähormonien tuotantoa, mikä vaikuttaa kinkkuun positiivisesti. HUOM. Kinkkua ei missään olosuhteissa pidä mennä pyytämättä ja yllättäen puristelemaan!! Muistathan myös, että kinkkuvarkaisiin ei kannata lähteä…

Kinkun valinta

Nykyisin valinnanvaraa riittää. Valitse kinkku harkiten. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi seuraavat:

Luomukinkku

Luomukinkku on monien ykkösvalinta vuodesta toiseen. Se on turvallinen, herkullinen ja aito. Maistuu varmasti kaikille!

Keinotekoisesti turvotettu kinkku

Keinotekoisesti turvotettu kinkku sopii niille, jotka haluavat panostaa kinkun ulkonäköön. Turvottaminen tehdään esimerkiksi ruiskuttamalla kinkkuun lisää täytettä!

Vähärasvainen fitnesskinkku

Toiset pitävät terveysasioita tärkeimpinä joulunakin, ja kenties heitä myös viehättää tiiviimpi ulkonäkö runsaan mehevyyden sijaan. Makuhan vähärasvaisessa kinkussa ei ole sama kuin perinteisessä, mutta makuasioista ei tunnetusti voi kiistellä!

Tuoresuolattu kinkku

Kinkun tuoresuolaaminen tapahtuu kätevästi ja nopeasti hetkenä minä hyvänsä teinin seurassa. Teini sekä häpeää ketä tahansa että nolaa tämän hetkessä, eli ns. suolaa.

Perinteinen kinkku

Perinteinen kinkku on vakaa valinta vuodesta toiseen. Sille riittää aina suosijansa, mutta jotkut pitävät sitä tylsänä vaihtoehtona. Perinteinen kinkku vaatii viitseliäisyyttä, sillä sinun pitää tietää kuinka sitä käsitellään.

Kotimainen kinkku

Monien mielestä kotimainen kinkku on ainoa oikea vaihtoehto sekä makunsa että työllistävän vaikutuksensa takia. Jotkut ovat huolissaan kotimaisen kinkkutarjonnan riittävyydestä, mutta hyvälle kasvattajalle ja herkuttelijalle kinkkuja kyllä riittää. Toisin kuin usein väitetään, kotimainen kinkku ei ole valjun näköinen eikä nirso valmistustapojen suhteen.

Ulkomaalainen kinkku

Ulkomaalaisille kinkuille on aina löytynyt omat suosijansa, ja nykyisin niiden saatavuus on parantunut. Ulkomaisten kinkkujen käsittelytavat voivat poiketa kotimaisista, joten niihin on suotavaa perehtyä ennen kinkun valintaa mielipahan välttämiseksi. HUOM. Vanhanaikaisimmat sukulaiset saattavat hämmentyä jos kinkku näyttää joulupöydässä kovin eksoottiselta, mutta he tottuvat siihen kyllä ajan myötä!

Vegaaninen kinkku

Vegaanisten kinkkujen suosio kasvaa vuosi vuodelta. Vegaaninen kinkku on varmasti eettinen valinta, mutta toisaalta maku saattaa vaatia totuttelua. Ennakkoluulottomuus on valttia!

Herkullisia hetkiä kinkkusi parissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia