Lapset ovat usein aika kiittämättömiä ja jopa ahneita. Se ei ole mitään luonteen heikkoutta, vaan ihan normaali osa lapsena olemista.

Lapset haluavat uuden lelun vaikka he saivat uuden lelun viimeksi eilen. Lapset haluavat toisen karkin vaikka edellinen on vielä suussa. Vanhemman tehtävä on sitten kasvattaa lapsi siihen, että kaikkea haluamaansa ei voi saada.

Se on pitkä tie, ja moni meistä aikuisistakin kamppailee asian kanssa. Tällaisessa kulutuskeskeisessä maailmassa, jossa mainoksia ei pääse pakoon, uusia haluja syntyy koko ajan.

Sekä aikuisen että lapsen onkin hyvä opetella kiitollisuutta. Sillä jos ei ole kiitollinen siitä, mitä on saanut, ei voi koskaan olla tyytyväinen.

Mutta miten se tapahtuu? Miten lapsista, jotka ovat ikäänkuin luonnostaankin kiittämättömiä ja kovasti kaiken uuden perään, voi opettaa kiitollisemman?

Kokeile näitä keinoja:

Kiitollisuuspäiväkirja

Kirjoittakaa päiväkirjaan, WhatsApp-ryhmään tai vaikka liitutaululle seinällä kiitollisuudenaiheitanne. Kun asioista tekee näkyviä, niitä osaa arvostaa enemmän.

Lahjoista kiittäminen

Kun lapsesi saa lahjan, opeta hänet kiittämään siitä. Jos lahjanantaja ei ole paikalla, vanha kunnon kiitoskortti joko perinteisessä muodossa tai viestinä on mukava keino sekä muistaa lahjan antajaa että opettaa lapselle kiitollisuutta.

lapsi leikkii kameralla ulkona
Kuva Gabby Orcutt, ylin kuva Ester Marie Doysabas.

Keskustelu

Samalla kun juttelette ruokapöydässä päivän tapahtumista, voitte ottaa tavaksi kertoa, mistä kukakin teistä on tänään kiitollinen.

Keskustelkaa myös eriarvoisuudesta ja siitä, kuinka kaikilla ei ole samanlaiset lähtökohdat ja mahdollisuudet elämässä.

Kierrättäminen

Kun kierrätätte pieneksi jääneitä vaatteita ja turhia leluja, viekää ne yhdessä hyväntekeväisyyteen. Samalla lapsen kanssa voi keskustella siitä, että nyt tavarat menevät avuksi niille, joilla on vähemmän.

Joulupuukeräykset ja muut keräykset

Osallistukaa keräykseen, jossa hankitaan vähävaraiselle lapselle lahja. Keräyksiä järjestetään useilla paikkakunnilla, ja voit kysellä avuntarvitsijoita myös paikkakunnallasi hyväntekeväisyyteen osallistuvilta tahoilta. Menkää yhdessä lapsen kanssa hankkimaan lahja. Hän varmasti muistaa koko joulun sen, että sai ilahduttaa jotakuta toista lasta.

Myös lapsi voi pyytää syntymäpäivänään tai vaikka hyvistä koenumeroista lahjoituksia johonkin valitsemaansa kohteeseen.

Kun lapsi auttaa muita, hän oppii arvostamaan sitä, mitä hänellä itsellään on.

Kiitollisuuspurkki

Sujauttakaa purkkiin paperilapulla kiitollisuuden aihe aina kun sellainen tulee mieleen. Laput voi lukea ääneen vaikkapa jouluna.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Näin kasvatat lapsistasi kiitollisia”