Pettäminen on usein helppo huomata, jos osaa tunnistaa joitain yleisiä merkkejä.

  • Yksi yleisimmistä merkeistä on äkillinen muutos käyttäytymisessä. Esimerkiksi kumppani voi muuttua äkkiä hyvin salaperäiseksi, eikä hän halua jakaa tietoja aikataulustaan tai tekemisistään. Hän voi myös alkaa pukeutua eri tavalla tai käyttäytyä flirttailevammin.
  • Toinen yleinen merkki on äkillinen muutos tunteissa. Esimerkiksi kumppani voi muuttua äkkiä hyvin surulliseksi tai ärtyneeksi, ilman selkeää syytä. Hän voi myös alkaa vältellä kumppaninsa seuraa ja viettää enemmän aikaa yksin.
  • Kolmas yleinen merkki on muutos fyysisessä olemuksessa. Esimerkiksi kumppani voi alkaa laihtua tai lihota, tai hänen ulkonäössään voi olla muita muutoksia. Hän voi myös alkaa käyttää enemmän alkoholia tai huumeita.

Yksittäiset merkit eivät välttämättä tarkoita, että kumppani pettää. Jos kuitenkin huomaa useita näitä merkkejä, on syytä olla huolissaan.

Pettämisen tunnistamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös kumppanin selityksiin. Esimerkiksi jos kumppani antaa epämääräisiä tai epäuskottavia selityksiä poissaoloilleen tai muutoksille käyttäytymisessään, on syytä epäillä petosta.

Jos epäilee kumppaninsa uskottomuutta, on tärkeää keskustella asiasta hänen kanssaan. Keskustelu voi olla vaikea, mutta se on tärkeää, jotta voidaan selvittää, onko epäilyksillä todellisuuspohjaa.

Uskottomuus voi olla hyvin traumaattinen kokemus, ja se voi heikentää luottamusta itseen ja muihin.

On tärkeää kuunnella omia tunteitaan ja vaistojaan uskottomuuden jälkeen. Jos tuntuu, että jokin on vialla, on syytä ottaa se vakavasti.

Jotkut ihmiset saattavat yrittää kieltää tai vähätellä tunteitaan uskottomuuden jälkeen. He saattavat ajatella, että heidän on vain päästävä yli asiasta ja jatkettava elämäänsä. Tämä voi kuitenkin olla haitallista, sillä se voi estää ihmistä käsitteltämästä kokemustaan kunnolla.

On myös tärkeää antaa itselleen aikaa käsitellä uskottomuutta. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa käsitellä sitä. Jokainen ihminen kokee uskottomuuden omalla tavallaan.

Jos on vaikea käsitellä uskottomuutta yksin, voi hakea apua terapeutilta. Terapeutti voi auttaa ihmistä ymmärtämään kokemustaan ja kehittämään terveitä tapoja käsitellä sitä.

On tärkeää muistaa, että ei ole yksin. Uskottomuutta kokee joka vuosi miljoonia ihmisiä.

Näin lämmität heti valmiin pastan monta makua kerralla

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 18 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

18 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä kun epäilet puolison pettävän?”

  • Bonusäiti sanoo:

    Pettäjä keksii kyllä aina syyt miksi ansaitsee tämän onnea ja miten syy on aina muissa ja muualla. On onnetonta valehdella ja elää itsekkäästi kaksoiselämää. Muita moralisoidaan kyllä, mutta harmi miten omat teot unohtuu.

    Oli kuitenki minun onni, että miehen ex-puoliso petti. Vuosia heidän eron jälkeen kohtalo tai mikä lie maailmankaikkeus johdatti miehen ja minut järjettömän ihanalla tavalla yhteen. Uusperhe haastoi kaikki vuodet, mutta ainakin olimme aina rehellisiä.

  • Nimetön sanoo:

    Käytöksen muutos ja puhelimen piilottelu. Huvittavinta on somessa joidenkin pettäjien lähinnä naurettava selittely kuinka pettäjän tekoja ei saa koskaan tuomita missään tilanteenssa. Ehkä se on sarjapettäjän tapa vältellä vieläkin omaa syyllisyyttään ja häpeää.

  • Pidä vihamiehet lähempänä sanoo:

    Kännykkä ja tietokone meni salasanan taakse. Kännykään ilmestyi taustakuvaksi nuori nainen.. Ja miehen kiinnostus perhettä ja vaimoaan kohtaan katosi.
    Pahalla tuulella jos ei saanut olla yksin kotona..
    Olihan näitä varoitusmerkkejä!
    Olin fiksumpi ja hankkiuduin ko naisen kanssa juttusille. Hän ja mieheni valehtelivat vaikka olin nähnyt heidän keskusteluita 🤦‍♀️
    Pari totuutta ja mies vaikeni sekä tää nainen väitti minua feikiksi mutta ei viestittele enää mieheni kanssa.

  • Nimetön sanoo:

    Ja tällaisten lierojen kanssa pitäisi vielä keskustella ja syvästi pohtia asioita. Höpön-höpön.

  • Petetty sanoo:

    Puhelimesta löytyi viestejä, äijien reissuun laitoin perään etsivän joka vahvisti, että naisia mukana ja lopuksi löytyi huulipunaiset lakanat ja röhnäiset kalsarit reissukassista. Ja kuukauden etukäteen väitti kivenkovaa, ettei mitään ole suunnitteilla. Ja ihan viimeiseen asti yritti väittää, ettei mitään ole tapahtunut. Eniten ottaa päähän, miten tyhmänä minua pidettiin..

  • Lux sanoo:

    Olen sanonut miehelle, että jos hän pettää, niin pettäkööt niin hyvin, ettei minulla ole aavistustakaan.
    Ja jos haluaa erota, niin sitten voi kertoa. Mutta en halua, että pettäjä vain omaa omaatuntoaan helpottaakseen kertoisi minulle.

  • Vanha eukko sanoo:

    Mun mies on niin läpinäkyvä, että tiedän heti milloin hän haluaa tehdä johonkin naiseen vaikutuksen – ostaa uusia nuorekkaita vaatteita, ajaa partansa päivittäin ja käy parturissa useammin, holvaa partavesiä niin että koko kämppä tuoksuu. Huonolla menestyksellä toistaiseksi, on joutunut tyytymään minuun.

  • Se mikä ei tapa, vahvistaa sanoo:

    Huh huh, olipas höttöä toi teksti.
    Pettämisen merkkejä ovat muutos käyttäytymisessä, tunteissa ja ulkonäössä.
    Esimerkiksi masennus aiheuttaa kaikkea noita. Ja nyt joku vainoharhainen alkaa vielä syyttää uskottomuudesta.

    Juu, ex-mieheni petti, kun olin raskaana. Ja sen jälkeen myöhemminkin. Vaistosin sen heti mutta oli kova työ saada hänet tunnustamaan.
    Onneksi en siihen aikaan lukenut tällaista höttösoppaaa,

  • Luota vaistoon sanoo:

    Kyllä se on sellainen tunne, ehkäpä kuudes aisti on ollut se, mikä on varoitellut ja antanut merkkejä puolison pettämisestä.
    Jälkeenpäin ajateltuna kaikki pienetkin outoudet käytöksessä ja puheissa paljastivat, vaikka aina hän väitti että epäilen ihan turhaan.

  • Katkera muija sanoo:

    Päivänselvää pettäminen oli kun sain silloiselta avokilta klamydian. Yhden kerran erehdyin antamaan anteeksi kun näytti katuvan aidosti. Myöhemmin selvisi ettei katumus ollut aitoa kun sain klamydian toistamiseen lyhyen ajan sisään. Se suhde loppui siihen. Nettiä selaamalla selvisi tyypistä kaikenlaista muutakin ikävää. Tein hänen elämänsä niin hankalaksi netissä kuin suinkin tietokone tietämykseni ansiosta kuin suinkin osasin lain puitteissa.

  • Kohta ex sanoo:

    Huomasin kaikki vähitellen.. puhelin kädessä enemmälti, piilottelua.. Viimeinen varmistus kun tutkin puhelimen. Yhteinen whatsapp ryhmä. Toi henkinen yhteenkuuluvuus ja flirttailu tappoi omat tunteet täysin.

  • Nimetön sanoo:

    Sori, tuli tuplana, kun jotenkin jumiutui.

  • Nimetön sanoo:

    Älä etsi syytä pettämiseen itsestäsi tai suhteestanne. Vaikka suhteessa olisi vikaa, se ei oikeuta pettämiseen.
    Pettäminen on pettäjän oma päätös ja hän on siitä vastuussa. Joka pettää kerran, pettää toisenkin. Kynnys laskee ja syyllisyys ajaa hakemaan lohtua sarjapettämisestä. On myös ihmisiä, jotka pettävät aina ja kaikkia eivätkä koe syyllisyyttä.
    Pettämisen loputon vatkaaminen ei kannata. Terapeutit suosittelevat asioitten perinpohjaista käsittelyä, koska saavat leipänsä siitä.
    Viisaampaa on käyttää maalaisjärkeä ja hakea tukea ystäviltä. Vaatii rohkeutta myöntää itselleen tosiasiat, mutta se helpottaa. Eron jälkeen huomaa tehneensä oikean ratkaisun.

  • Nimetön sanoo:

    Jotkut haluaa uskoa vakuutteluja ja käyttää aikaa todistusten vatvomiseen. Kertoo lähinnä siitä, ettei halua tunnustaa tosiasioita. Parempi hakea itselleen tukea ystävältä tai sukulaiselta.

  • Nimetön sanoo:

    Pakko sanoa tässä yhteydessä: Älä missään tapauksessa ala etsiä syytä pettämiseen itsestäsi tai suhteestanne. Vaikka suhteessa olisi vikaa, ei se oikeuta pettämistä. Kuka pettää kerran, pettää toisenkin. Kynnys laskee ja syyllisyys ajaa hakemaan lohtua sarjapettämisestä. On myös ihmisiä, jotka pettävät aina ja kaikkia eivätkä koe syyllisyyttä. Viisainta on lähteä eri teille.

  • Nimetön sanoo:

    Valitettavasti itsekin sain toisen tunnustamaan siinä vaiheessa kun luin salaa hänen puhelimesta kaikki viestit. Laiton ja väärä keino tiedän, vaan oli aivan hirveää kun toinen valehteli ja hyötyi taloudellisesti minusta ja silti vain kirkkain silmin sanoi ettei petä vaikka hälytysmerkit olivat todella isot. Jotkut jatkavat kuulemma tästä huolimatta valehtelua, mutta exäni älysi viestien lukemisen jälkeen lähteä omatoimisesti salarakkaansa luokse.

    • TT sanoo:

      Juuri näin minäkin tein. Luin hänen puhelimensa viestit. En sitä häpeä. Toinen oli valmis silti valehtelemaan kirkkain silmin, enkä katumusta kuullut. Oli pakko saada varmistus itselle siitä mikä on totta ja mikä ei, jotta pystyi repäisemään itsensä irti siitä helvetistä.

  • Nimetön sanoo:

    Jos puoliso haluaa jatkaa pettämistä, hän luonnollisesti kiistää kaiken ja keskustelu on mahdotonta.