Kumppanin pettäminen on yksi yleisimmistä syistä parisuhteiden katkeamiselle. Syitä uskottomuudelle on kuitenkin useita ja ne näyttäytyvät eri tavoin pettävän ihmisen salasuhteessa.

Taustalla tyytymättömyys suhteeseen

Useimmiten syrjähypyiltä lähdetään hakemaan jotain, mitä omalla parisuhteella tai kumppanilla ei ole tarjota. Tyytymättömyys voi syntyä esimerkiksi, jos kumppani ei osoita riittävästi rakkautta, ei tahdo riittävän usein seksiä tai riita on jättänyt pahan maun toisen suuhun.

Eräässä vuoden 2020 tutkimuksessa selvitettiin, miten eri syyt pettämiselle vaikuttavat syrjähypyn laatuun. Tutkimuksessa aiemmin pettäneiltä ihmisiltä kysyttiin muun muassa, miksi he pettivät, kuinka kauan uusi suhde kesti taustalla ja mikä sen vaikutus ensisijaiseen parisuhteeseen oli.

Mikä ajaa salasuhteeseen?

Tutkimuksessa selvisi, että syvällisemmän tarpeen, kuten tunteen omasta rakastettavuudesta, puutos johti keskimäärin pidempään ja tyydyttävämpään suhteeseen kuin esimerkiksi humalatilasta aiheutunut pettäminen. Nämä jälkimmäiset ns. olosuhteiden puitteissa tapahtuneet syrjähypyt olivat useammin siis kertaluonteisia. Niihin kuuluikin lähinnä fyysistä läheisyyttä esimerkiksi suutelun tai seksin muodossa.

Pidemmät syrjähypyt taas saattoivat sisältää kaikkea kosketuksesta ja seksistä aina julkisiin rakkaudenosoituksiin sekä sanoihin ”Minä rakastan sinua.” Sanomattakin lienee siis selvää, että tämän kaltaisen selän takana tapahtuvan toiminnan paljastuminen on petetylle erityisen kivuliasta. Tunteiden satuttamisen lisäksi nämä suhteet voivat tuottaa petetylle kiusallisia ja noloja tilanteita, onhan kuitenkin mahdollista tai jopa todennäköistä monien muiden tietäneen tästä salasuhteesta.

Vältä petollinen suhde

Mitä tästä kaikesta siis kannattaa ottaa opiksi? Aivan päällimmäiseksi nyt ainakin tarkkuus kumppanin valinnassa. Joidenkin perustelu pettämiselle oli tutkimuksessa ”Minä nyt vain olen sellaista pettävää ihmistyyppiä.” Tutustu siis tarkkaan potentiaaliseen kumppaniisi ennen syvempää sitoutumista.

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 44 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

44 vastausta artikkeliin “Kenen kanssa uskoton pettää?”

 • Nimetön sanoo:

  Entinen ukko potki minua sairaalakuntoon. Ei kiinnosta enää ollenkaan se jätkä.

 • Juselius sanoo:

  Olen pettynyt aina. En silti ole koskaan hakemalla hakenut salasuhdetta tai mitään muuta vastaavaa. Kaikki on ollut sillä hetkellä tapahtunutta ja myöskin jäänyt siihen, ilman että jälkeenpäin olisi asian suhteen ongelmia.
  En parisuhteeseeni kaipaa mustasukkaisuusdraamaa tai mitään muutakaan ylimääräistä painolastia. Vuosikymmenen olen ollut hänen vieressään ja en todellakaan ole luopumassa.
  En osaa sanoa pitäisikö mun tuntea jotain häpeää tai katumusta asioista jotka ovat siinä hetkessä tuntunut oikealta? Parisuhteeni ei ole näistä syrjähypyistä kärsinyt mitenkään, lähinnä parantanut vain tilannetta.

 • Ei ehkä kannata sanoo:

  Petturi pettää tietysti luotettavan rikoskumppanin kanssa, joka ei lavertele ja kuuntelee valitukset omasta kumppanista, eli toimii samalla myös tyhjennyksenä henkiselle tilalle. Vaikka ero tulisi, se ei tarkoita, että pettäjä jää siihen kumppaniin, vaan voi tulla vielä monta muuta, kunnes kykenee sitoutumaan jälleen..arvostamaan oikeasti toista ihmistä ja hänen haurauttaan. Jos tuntuu, että voisi, mutta ei halua pettää toista, ei ehkä kannata sitoutua tai luvata tekevänsä niin. Ison riidan kohdatessa mieli muuttuu ja petos kutsuu. Ensin suhteessa täytyy tulla rakastuminen. On ihan ok myöntää ja erota jos tätä ei vaan tule.

 • Nimetön sanoo:

  Sain mieheltäni läheisyyttä ja hyvää seksiä täydellistä.
  Mutta ruskeat silmät oli mun heikkous en mahtaa mitään. Pomoni kanssa tuli kuuma suhde jota kadun.
  Sitten vielä kiihotuin hierojilla se oli hullua siitä tuli petettyä.
  Kaduttaa

 • Menneisyys sanoo:

  Pettäminen ei sun johdu siitä, että parisuhde olisi huono tai pettäjä vain itseään ajatteleva, välinpitämätön ”pettämiseen taipuvainen luonne”. Itse olin varma, etten koskaan pettäisi, mieheni oli ihanin kaikista, parempaa en olisi voinut tai edelleenkään voisi kuvitella. Omalla kohdallani voimakkaat lapsuuden traumat ja niistä aiheutuneet psyykkiset häiriöt, sekä kyvyttömyys käsitellä terapiassa vain puheen tasolla menneisyyttä (toistin vanhempieni parisuhdetta, isä petti äitiä) ajoivat pakenemaan voimakasta ahdistusta jonka luulin tekevän hulluksi. Pettäminen oli hätähuuto ja ainoaksi kokemani keino paeta. Terapeutti kielsi kertomasta miehelle (olisin kertonut heti, painotti että itse pitää kantaa asia) ja niinpä pettäminen jatkui, kunnes en kestänyt syyllisyyttä ja kerroin miehelle (pettäminen oli tuossa kohdin jo loppunut). Asiasta on jo yli 10v aikaa ja edelleen koen syyllisyyttä asiasta jopa siinä määrin, etten edes katso vastakkaista sukupuolta niin pitkään, että voisin ihastua (ihastuin aiemmin hyvin helposti). Nykyinen parisuhde niin huono (ei yhtään läheisyyttä, seksiä, jne), että pikemminkin tässä tilanteessa moni pettäisi. On niin helppoa tuomita muita, jos on itse virheetön.

 • Nyt on elämä parempaa sanoo:

  Eniten toivon, että mies olisi eronnut ensin eikä valehdellut, pettänyt, syyttänyt, käyttänyt hyväksi. Siinä särkyi sydän, sielu ja perhe. Itse jouduin sen eron lopulta hakemaan, eihän hänessä siihen miestä ollut. Hän oli haluton, masentunut, ei kyennyt mihinkään, syytti minua kylmäksi ja ilkeäksi, mikä ei ollut totta. Tiedän mitä on maata haluttoman miehen vieressä ja kerjätä turhaan edes pientä hellyyden osoitusta. Älkää kuvitelko, että naiset eivät halua seksiä! Miesten impotenssi on tabu, josta ei puhuta. Mutta aina löytyy toinen nainen, joka uskoo ja ymmärtää tällaista tarinaa. Viagran voimalla sitten uutta hohtoa elämään. Nyt inhoan eniten naimisissa olevia miehiä, jotka tulevat minulle kertomaan miten päiväkahvit kiinnostaisi kun oma vaimo on kylmä ja ilkeä. Sanon, että korjaa liittosi, jos ei onnistu eroa, ja jos haluat kaiken tuhota niin sitten petä, mutta ei minun kanssani, sillä olen sen tuskan jo kokenut.