Pärjääkö lapsi koulun jälkeen yksin kotona? Entä voiko pienemmän lapsen jättää kotiin siksi aikaa kun käy lenkillä? Entä kaupassa tai viemässä roskat?

Siihen on olemassa nyrkkisääntö, miten lapsi voi olla vanhemmistaan erossa: yksi yö per ikävuosi. Tätäkin tietysti vanhemmat joutuvat elämäntilanteensa mukaan mukailemaan. Ja sitten on olemassa lain määrittämiä sääntöjä, kuten se, missä iässä saa ostaa alkoholia tai ajaa autoa. Mutta yksin kotona olemiseen ei ole tarkkoja sääntöjä saati lakeja.

Terve järki määrää ison osan säännöistä, ja jossain vaiheessa tulee lakikin mukaan. Jos taapero on yksin kotona ja vanhemmat baarissa juhlimassa, sanoo sekä järki että laki, että tämä on väärin.

Mutta entä jos pieni lapsi on kotona kauppareissun ajan, vaikka siksi että hän on kipeä ja vanhempi ei saa ketään auttamaan? Pari minuuttia vievä kipaisu lähikauppaan käy ehkä, mutta puoli tuntia automarketissa tietenkään ei. Pikkukoululainen taas pärjää kotona jo kauppareissun ajan, mutta entäs koko iltapäivä?

Monesti kyse ei ole siitä, pärjäisikö lapsi kotona, vaan siitä, miltä hänestä tuntuu olla yksin. Lyhytkin aika voi lapsesta tuntua pitkältä, ja yksin ollessa voivat monenlaiset asiat pelottaa. Tosin osa vähän isommista lapsista voi tykätäkin siitä, että saa olla kotona ihan itsekseen sopivan pituisen ajan, toiset kun kaipaavat omaa rauhaa ja tilaa enemmän kuin toiset.

Ylin kuva Caleb Woods.

Tietysti jotain odottamatonta voi sattua, vaikkakin on epätodennäköistä että onnettomuus tapahtuisi juuri silloin, vaikka se onkin lapsen yksin kotiin jättävän vanhemman suurin pelko. Suurin riski lienee lasten saamissa päähänpistoissa alkaa esimerkiksi kiipeämään kalusteissa tai leipomaan. Säännöt unohtuvat vähän isommiltakin lapsilta helposti, ja pelkkä ajattelemattomuus voi saada aikaan pahaa jälkeä.

Se, milloin lapsen voi jättää yksin kotiin, riippuu todella paljon lapsesta. Toiset ovat pelokkaampia kuin toiset, toiset ovat omatoimisempia kuin toiset, ja toiset ovat hajamielisempiä kuin toiset. Jos itsestä tuntuu, että lapsi ei pärjää yksin kotona, on parasta antaa lapsen kasvaa vielä vähän. Joka tapauksessa yksinoloon pitää totutella vähitellen. Lasta ei voi yllättäen jättää pitkäksi aikaa yksin.

Lisäksi turvallisuus pitää ottaa huomioon. Tietääkö lapsi, miten toimia esimerkiksi tulipalon sattuessa? Mitkä ovat säännöt sen suhteen, kenelle saa avata oven?

Nykyinen tiivis puhelinyhteys lapsiin toki helpottaa heidän jättämistään yksin kotiin, mutta siihen ei silti pidä kiirehtiä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Minkä ikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin?”

 • K sanoo:

  Meidän naapurilla oli tapana jättää muinoin 80-luvulla vauvansa yksin päiväunille ja kipaista sillä aikaa lähikauppaan. Vauva nukkui aina hyvin, joten tämä tuntui toimivalta ratkaisulta.

  Yhden kerran vauva ei jostakin syystä nukkunut, joten hän otti vauvan mukaansa kauppaan. Sinä aikana asunnossa syttyi tulipalo, joka sai alkunsa muistaakseni tv:n sisään joutuneista kasvin lehdistä.

  Tarinan opetus: mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa. Joskus lapsen aiheuttamana, joskus ”itsestään”. En ikinä jättäisi lasta edes muutamaksi minuutiksi yksin kotiin, jos tämä ei ole sen ikäinen, että pystyy itse toimimaan järkevästi hätätilanteessa.

 • Kummallista sanoo:

  En ota kysymykseen kantaa, mutta on jotenkin hassua ettei eskarilainen voi olla esim päiväkodin pihalla valvomatta, mutta 2kk myöhemmin voi ekaluokkalaisena huolehtia itse kouluunlähdöstä, mennä liikenteen seassa kouluun ja olla iltapäivät yksin kotona. Koululaiselle ei saa hoitopaikkaa, vaikka yksinhuoltajalla olisi vuorotyö.

  Minusta lasta kannattaa pienestä asti kannustaa itsenäisyyteen ja opettaa tarvittavia taitoja.

  • Nimetön sanoo:

   Hyvä nyrkkisääntö on, että alle kouluikäistä ei jätetä yksin kotiin!
   Eikä ekaluokkalaistakaan ainakaan vastoin tahtoaan pitkiä aikoja. Vinkkinä, että kannattaa selvittää mahdollisuus iltapäiväkerhoon koulun jälkeen. Ekaluokkalainenkin on aika pieni olemaan koulun jälkeen monta tuntia yksin kotona, kun koulupäivät ovat vielä lyhyitä.
   Kannattaa myös kysellä koulukavereiden vanhemmilta ollaanko siellä kotona – ehkä voisi myös leikkiä kavereiden kanssa koulun jälkeen, jotta ei tarvitse olla yksin niin pitkään.