Toisin kuin joskus nuorempana on ehkä saattanut kuvitella, myös vanhemmilla ihmisillä on seksielämää ja haluja.

Myöskään vanhemmuus ei poista kiinnostusta seksiin, vaikka nyt tietysti valvominen ja rankka arki saattavat haluja välillä vähentääkin. Ihan pienen vauvan läsnäollessa lienee ok harrastaa seksiä, mutta entäs vanhemman lapsen?

Voiko taapero olla samassa huoneessa? Entäs koululainen? Mitäs sitten kun lapset ovat teinejä, onko ainoa vaihtoehto harrastaa seksiä silloin, kun he eivät ole kotona?

Näitä kysymyksiä pohtii tämä kirjoittaja, jonka ystävä kertoi, että kouluikäinen lapsi nukkuu vanhempien kanssa samassa huoneessa ja vanhemmat harrastavat seksiä kun lapsi nukkuu:

”Lapsi kyseli aamulla mitä me oikein tehtiin yöllä, kaveri kertoi. Olivat siis harrastaneet seksiä makkarissaan. Ei siinä mitään, näihän sitä moni tekee. Mutta silloin se lapsi ei nuku samassa makkarissa. Tässä perheessä nukkuu.

Eikä lapsi ole mikään parivuotias. Tai vauva, silloinhan asia on ihan eri. Vaan ekaluokkalainen.

Sellaista saattaa sattua, että lapsi yllättää vanhemmat harrastamassa seksiä. Kumman hiljaa ne osaavat hiipiä ovelle ja muuta. Mutta että tarkoituksella sekstaillaan samassa huoneessa ala-asteikäisen lapsen kanssa?

Seksi on normaali osa elämää joojoo, ja lapselta ei tarvitse salata että vanhemmilla on keskenään erityinen suhde. Selvä homma. Mutta haluaako tuon ikäinen lapsi tosiaan herätä vanhempien seksiääniin??

Joskus lapsi saattaa tietysti nukkua. Ehkä se oli ensimmäinen ja ainoa kerta kun hän heräsi. Ehkä siitä ei tullut traumoja. Ehkä sitä, ehkä tätä.

Voi se sikeästikin nukkuva lapsi kuitenkin herätä. Ja jotenkin luulisi, että jos ei traumoja tulekaan, niin ei lapsi halua todistaa vanhempien välillä jotain mitä ei ymmärrä. Hyvät vanhemmat tietysti selittävät että kyseessä on kiva juttu ja molemmilla oli mukavaa, mutta pitääkö lapsen joutua siihen tilanteeseen ylipäätään?

Kaipa suurimmalla osalla meistä on kotona muutakin tilaa kuin pelkkä makkari. Voiko siinä edes itse nauttia yhtään, kun tietää että pitää olla hiljaa että metrin päässä nukkuva lapsi ei vaan herää? Kuka alkaisi sekstailla silloin, jos samassa huoneessa nukkuisi oma vanhempi tai vaikka anoppi? Ei kukaan! Miksi oma, jo vähän isompi lapsi olisi eri asia?

Kaverista tämä on kuitenkin ihan normaali juttu, ainakin oletan niin kun hän siitä avoimesti kertoi. Onko tämä yleinenkin tapa vai tuntuuko muistakin oudolta?”

Nimim. Ihmettelen

Mitä mieltä sinä olet? Minkä ikäinen lapsi voi vielä olla samassa huoneessa kun vanhemmat harrastavat seksiä? Oletko itse herännyt lapsena vanhempiesi seksiääniin, ja oliko se ikävää vai etkö välittänyt asiasta lainkaan? Millaisilla järjestelyillä olette saaneet aikuisille seksirauhan pienessä asunnossa tai vaikka kesämökillä? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

21 vastausta artikkeliin “Minkä ikäinen lapsi voi nukkua samassa huoneessa, jossa vanhemmat harrastavat seksiä?”

 • Z sanoo:

  Muistan lapsuudestani, kuinka oltiin lomareissulla ja nukuin vanhempieni kanssa samassa huoneessa, olin silloin n.6-8v.
  Aamulla heräsin, kun vanhemmat touhusivat vieressä, yritä siinä sitten nukkuvaa esittää.. Tiesin mitä he siinä tekivät, enkä halunnut sitä ottaa puheeksi jälkeenpäin. He eivät varmaan tajunneet minun heränneen. Vieläkin voin tuntea sen ahdistavan tunteen tilanteesta.
  Eli ei, jos lapsi on jo yli 3v, niin ei, seksiä ei harrasteta samassa huoneessa lapsen kanssa. Et sinä itsekkään haluaisi olla vanhempiesi aktia todistamassa.
  Jos asunto on liian pieni, pistäkää lapsi töllön ääreen, menkää suihkuun tai touhutkaa vaikka keittiössä öisin, mutta älkää siinä lapsen vieressä.

 • 51v maalainen sanoo:

  Lapsuudessani oli aivan normaalia että lapset ja vanhemmat nukkuivat samassa huoneessa. Kas kun asunnossa ei välttämättä ollut kuin huone tai kaksi. Kesäisin toki isommat lapset saattoivat nukkua piha-aitassa.
  Kyllä sitä sängyn narinaa saattoi joinakin öinä kuuluakin, mutta eipä tuo traumoja jättänyt.

 • Seksuaalisuus ei ole tabu sanoo:

  Nykyään media tuottaa niin paljon seksuaalista materiaalia, että pidän vain hyvänä jos vanhemmat pystyvät luomaan kotiin ilmapiirin, joka edustaa normaalia seksualisuutta ja vanhempien välistä rakkauden osoittamista. Enkä nyt tarkoita, että on ok harrastaa seksiä lasten edessä, mutta jos nukkuvat samassa huoneessa tai pääsevät joskus yllättämään niin en kyllä usko että se on lapsen kehitykselle haitallista. Toki tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että asioista puhutaan tilanne ja lapsen kehitystaso huomioiden.

 • H sanoo:

  Eräässä parisuhdekoulutuksessa sanottiin hyvin selkeästi painottaen:
  Lasta pitää suojella seksiltä.
  Hyvin yksinkertaista.
  Oveen täytyy saada lukko, lapsen ei kuulu todistaa vanhempiensa seksielämää. Vanhingot on vahinkoja, ja jos lapsi joskus todistaa vanhempiensa seksisuhdetta, voi ennemmin puhua lapselle rakkaudesta entä seksistä.
  Mutta seksi ei kuulu lapsen elämään millään tavalla.

 • Minä sanoo:

  Oletteko tosissanne? 😆 Haikarako ne lapset tuo? Meillä useampi kouluikäinen lapsi ja ekaluokkalainen nukkuu kanssamme samassa makuuhuoneessa. Seksiä meillä on mieheni kanssa useamman kerran viikossa ja kyllä me ihan omassa sängyssä, omassa makuuhuoneessa sitä teemme. Lapset menevät meillä ajoissa nukkumaan ja itse hipsitään myöhempään perässä. Ei sitä silloin kun ekaluokkalainen on samassa huoneessa niin mitään villiä seksiä harrastella vaan hissunkissun nautitaan toisistamme peiton mutkassa. Ei seksielämän pidä kuolla kun lapsia on talossa. Meillä pussaillaan ja halaillaan avoimesti eikä piilotella tunteita lasten nähden. Elämäähän se on. Jos lapset kyselevät asiasta niin silloin reilusti kerrotaan lapsille siitä heidän ikäiselleen sopivalla tavalla. Rakastakaa toisianne 💜

 • Rakkautta on monenlaista sanoo:

  Meillä kohta 4-v taapero. Itse ennen lapsen saantia ajattelin, että en voisi ikinä rakastella niin, että lapsi olisi lähimaillaankaan. Mutta niin se lapsi siinä on kuitenkin lähes 24/7 ja parisuhdetta on lupa ylläpitää. Meillä hellyyttä ja rakkautta osoitetaan muutenkin paljon halauksin ja pusuin, joten rakastelu on vain yksi osa sitä. Tarkoituksenmukaisesti ei tehdä sitä silloin, kun lapsi jostain syystä esim. reissussa samassa huoneessa nukkumassa, mutta ei rakkauden osoituksia estetä, jos niitä tulee. Jos taas lapsi on hereillä, piirretyt päälle ja poistuminen toiseen huoneeseen on toiminut hyvin. Lapsi jos on tullut kesken kaiken huoneeseen, olemme oletusarvoisesti aina peiton alla valmiiksi, joten mitään paljasta pintaa ei koskaan vahingossa näy. Ja kun lapsi kysyy mitä tehtiin, niin olemme kertoneet iänmukaisesti, että osoitettiin toisillemme rakkautta. Minusta rakkauden ja hellyyden osoituksissa ei ole mitään vikaa, kun sen kuitenkin tekee vällyjen alla tai vaatteet päällä. Ronskit sekstailut voi sitten jättää aikaan, kun ollaan kahden.

 • Minä vaan kysyn... sanoo:

  Kertokaahan sitten viisaammat, joiden mielestä lapsi ei saa olla samassa huonessa, että milloin voi aikuiset viettää yhteistä aikaa vällyjen välissä, kun viisihenkinen perhe asuu 50 neliön kerrostalokaksiossa? Kaikki nukkuu samassa huoneessa, eikä sitä ihan joka kerta jaksa johonkin epämukavaan asentoon pienellä sohvalla tai pienessä kylppärissä vääntäytyä. Ja vastaus ei ole, että hankkikaa isompi asunto, siihen kun ei ole varaa, eikä myöskään kahdenkeskisiin hotelliöihin tai muuhunkaan luksukseen.

  • Jep sanoo:

   Nyt on kyllä vähän muitakin elämänhallinnan ongelmia kun on pitänyt noin monta tehdä noin pienillä resursseilla.

  • Pikkulintu sanoo:

   Epämukavaan asentoon mieluummin, kuin lapsi epämukavaan tilanteeseen.
   Meillä tyttö (11v) näki isänsä panevan naisystävää ja ei saanut kuvaa pois päästään pitkiin aikoihin. Ahdistui ja ei saanut unta. Mietti, joutuuko itsekin tekemään joskus niin.
   Kysyi, miksi asia ei voi vaan poistua mielestä. Keskustelu apua piti hankkia. Tietenkin jokainen kasvattaa lapsensa tavallaan, itse varjelen lapsiani seksin näkemiseltä.
   On omakohtaista kokemusta ja vielä nelikymppisenä muistan sen näyn. Varmasti vaikutti myös omaan seksuaalisuuteen. Vapauduin vasta vanhempana kaikista kahleista, joita seksin näkeminen nuorena aiheutti minulle.

 • Puutiainen sanoo:

  Vauva tai korkeintaan taaperoikäinen samassa huoneessa, jos lapsi nukkuu. Mutta ei vanhempien lasten tarvitse joutua tilanteeseen , jossa vanhemmilla on intiimit puuhat meneillään. Fiilis kärsii jos on jatkuva jännitys ja riski lapsen keskytykselle. Ei lapsen kuulu nähdä eikä kuulla vanhempien seksielämää.
  Haasteita tuo pienet tilat ja lomamatkat, hotellihuoneet, mökki. ym.
  Lukko makkarin ovessa ei oikein sytytä..
  Sauna, lastenohjelmat, ulkoilu kavereiden kanssa, antaa mahdollisuuden pikasille. Joskus on hyvä lähteä kahdestaan kunnolla heiluttamaan sänkyä hotellilomalle.
  Valitettavasti omat hekumahetket ovat jääneet vähiin juuri näiden ongelmien takia. Omat halut on pitänyt tukahduttaa välillä olosuhteiden vuoksi.

 • Ihan pienet vauvat sanoo:

  Alle 6 kk voi nukkua samassa huoneessa seksin aikana, hätätilanteessa enintään 1-vuotias. Sen jälkeen pittää keksiä muut keinot ;). Ahtaissa mökki- yms. olosuhteissa hyödynnetään saunan pesuhuonetta, liiteriä yms. Tai sitten pihdataan siihen asti, että tulee sopiva tilaisuus ja paikka. Kyllä aikunen pystyy olemaan muutaman päivän tai viikonkin iliman

 • Adele sanoo:

  Siis ihanko oikeasti vai oliko tämä joku keksitty juttu? Ensinnäkin, miksi näin vanha lapsi ylipäänsä nukkuu vanhempien makuuhuoneessa? Ja ei, seksiä ei kuulu harrastaa minkään ikäisen lapsen seurassa. Tuohan on jo aivan järkkyä ja pervoa. En koskaan tekisi niin, kun en edes pystyisi.

 • Omanapa taas sanoo:

  No, kyllä koulu sitten tekee lasun, kun lapsi oireilee tai puhuu seksistä.

  Lasten ei pidä joutua näkemään sellaista materiaalia, joka ei kuulu lapsuuden kehitystasoon. Tuli se sitten netistä tai vanhempien toimesta. Se sanoo ihan lastensuojelulaki.

 • Briitu sanoo:

  Taapero voi nukkua samassa huoneessa, satunnaisesti isompikin mutta silloin yritetään olla erityisen hiljaa. Meidän kohta 2v nukkuu samassa huoneessa vanhempiensa kanssa eikä omaa huonetta ole ennen kuin muutetaan joskus. Usein harrastetaan seksiä muualla mutta yhtä usein myös omassa sängyssä ja taapero nukkuu pinnasängyssä. Joskus reissussa on nukkunut myös esikoinen (9v) samassa huoneessa kun ei ole muuta tilaa ollut. En usko että siitä traumoja tulee jos ei kovin usein näe ja kysyttäessä selitetään asia ikään sopivalla tavalla

 • No sex sanoo:

  No kyllä se raja menee siinä vauva iässä, sitä isomman lapsen ei kuulu olla samassa huoneessa vanhempien harrastaessa seksiä.

  Hankalaa tuo seksin harrastaminen kyllä on, oli lapset sitten minkä ikäsiä tahansa. Pienenä kyllä ajoissa menevät nukkumaan, mutta saattavatkin yhtäkkiä sängyn vieressä seisoa. Nyt kun lapset jo isoja, ei sellaista hetkeä ole etteikö joku valvois. Ja sitten kun vielä sellanen ongelma, ettei omaa makuuhuonetta ole. Niin kyllä se hyvin usein menee kaavalla= peiton alla, pimeässä ja hiljaa. Ne harvat kerrat kun kaikki nuorisosta ei ole kotona, onkin sitten yhtä vällyjen tuuletusta.

 • Miee sanoo:

  Me nukuttiin kolme lasta vanhempien kanssa samassa huoneessa ja muistan kerran yöllä heränneeni kun vanhemmat hissukseen puuhasteli sängyssään. En sen enempää asiaa ajatellut, kun nukahdin taas. Ehkä jotain sen tapaista ajattelin, että isä taitaa tykätä aika paljon äidistä. En mitään intiimialueita tms nähnyt tai kiinnittänyt huomiota siihen, oliko heillä peitto päällä tms. Ei jäänyt mieleen. Ääntä he eivät juuri pitäneet. Mutta pienenä kun tuollaisista asioista ei tiennyt, ei osannut ajatella, mitä siinä tapahtui. Isä oli kyllä päivälläkin hyvin lempeä äitiäni kohtaan, veti häntä syliin, pusutteli ja hali avoimesti meidän lasten nähden.

  Omien lasteni kanssa olen hyvin tarkka ja 1-vuotiaana he viimeistään ovat siirtyneet huoneestamme pois. Oven laitamme lukkoon nyt, kun talossa on esiteinejä. Heillä huone toisessa päässä taloa ja käyttävät sen pään vessaa. Me taas talon toisen pään vessaa. Odotamme kyllä aina, että talo on hiljentynyt ja kaikki varmasti nukkuu. Tai puuhastelemme aamulla varhain, jolloin lapset vielä nukkuvat.

 • Eläkepäiviä odotellessa? sanoo:

  Vastaisin tähän että samassa huoneessa voi olla vauva – taapero, mutta en harrastaisi seksiä esikouluikäisen ollessa samassa huoneessa. Nyt lapset on aikuisia ja teini-ikäisiä ja on kieltämättä vähän noloa sekstailla, jos teinit kuulee. Varsinkin kesäisin kun on lomaa ja lapset valvoo yötä myöten. Yritä siinä sitten hissutella 😀

  En ole itse koskaan nähnyt tai kuullut vanhempien seksielämää, enkä kyllä olisi halunnutkaan.

 • Nimetön sanoo:

  Minä olen herännyt useasti lapsena vanhempieni seksiääniin ja muutaman kerran käynyt vessassa omasta huoneestani ja nähnyt vanhempani täydessä touhussa. Miksi eivät ole voineet pitää edes makuuhuoneensa ovea kiinni? Asiaa ei koskaan puhuttu, vaan se oli enemmänkin vanhempieni hihityksen aihe. Ainakin vanhempana se siltä tuntui, kun jo ymmärsin asian ja vanhempien ilmeet ja eleet oli jopa rehvastelevat aamulla herätessä. Voin kertoa, ettei niistä kuvista mikään hyvä mieli todellakaan jäänyt ja muistan ne vielä tänä päivänäkin – hieman alle 4kymppisenä.

 • Sara sanoo:

  En oo herännyt vanhempien seksiääniin mutta oon kyllä kuullut kun ohuet seinät.. olin tosin esiteini kun osasin ees liittää nää asiat yhteen ja siitä tuli turvallinen olo kun ne yläkerrassa narisutti sänkyä. Kavereitten perheitä hajos ympäriltä niin tokihan se oli hyvä huomata että omat vanhemmat ainakin tykkäs jotain tehä yhdessäkin..

 • Anonyymi sanoo:

  Olen aina ihmetellyt miksi koskaan ei puhuta entisaikojen seksielämästä. Asuttiin pienissä asunnoissa, useimmiten keittiö ja kamari ja liuta lapsia. Lapset eri ikäisiä. Täytyihän vanhempien lasten olla perillä vanhempiensa seksielämästä.
  Kukaan ei ole koskaan kertonut jäikö heille traumaa asiasta tai onko kukaan heiltä sitä edes kysynyt. Ihmetellään vain, kun lapset näkevät netissä ja telkkarissa naitavan – hehän näkivät omien vanhempiensa.