”Kun sinusta tulee äiti, kaikilla ulkopuolisilla tuntuu olevan oikeus tai jopa velvollisuus kommentoida kykyäsi huolehtia jälkeläisistäsi.

Lapset nähdään yhteiskunnan omaisuutena, ja vaikka Sinä olet heidät synnyttänyt, se on Meidän Kaikkien tehtävä kasvattaa niitä.

Onhan se toki näin – tavallaan. Jos tuntematon lapsi meinaa juosta bussin alle, tietenkin juoksen perään ja pelastan. Tätä sanotaan yhteisvastuulliseksi kasvatukseksi. Jos minä ehdin hätätilanteessa väliin ennen lapsen vanhempia, tietenkin sen teen.

Itseäni on äidiksi tulemisen myötä alkanut vimmatusti ketuttaa ihmisten tapa antaa palautetta siitä, miten omaa lastani kasvatan tai hoidan.

Yksi parhaiten mieleeni painunut tapaus tapahtui, yllätys yllätys, ruokakaupassa. Ruokaa oli pakko käydä ostamassa, vaikka kolmen kuukauden ikäisellä vauvallani oli huono päivä. Olin imettänyt ja vaihtanut vaipan, ja tehnyt muutenkin kaikkeni jotta kauppareissu onnistuisi. Vauva kuitenkin itki koko kauppareissun rattaissa.

Kassalla ladoin ostoksia hihnalle kiukkuisena ja hikisenä, itkevän jälkeläiseni kanssa, kun taakseni ilmestyi vanha pariskunta. He katsoivat lasta säälivästi, ja sitten minua tuomitsevasti. He kuiskivat toisilleen jotain ja vilkuilivat minua.

Yritin siinä rauhoitella vauvaa puhuen ja silitellen samalla kun maksoin ja pakkasin ostoksia. Viimein vanha herra uskaltautui sanomaan: ”Onkohan sillä nälkä?”

NO JAA-A!! OISKO? ENPÄ TIEDÄ, KYSYTÄÄNKÖ SILTÄ? AI MITÄ, PITÄÄKÖ NÄITÄ SIIS RUOKKIA? En tiedä oliko tosiaan nyt kyse siitä, että pariskunta ajatteli, että ”tuo äiti ei selvästi tiedä mitä tekee”, ja ”miksi tuollaiset ihmiset hankkivat lapsia, jotka eivät osaa edes huolehtia niistä”. Voi olla, että he olivat hyväntahtoisia. Voi olla, että he oikeasti vilpittömästi yrittivät auttaa.

Siitä huolimatta väsyneelle, kiukkuiselle, hikiselle äidille ei kuitenkaan ehkä kannata laukoa itsestäänselvyyksiä. Se vain ärsyttää. Se ei auta ketään.

Ole mielummin hiljaa. Hymyile. Väistä, kun tulen rattaiden kanssa marketin käytävälle. Pois ALTA!

pyörä ja turvaistuin

Sama pätee sukulaisiin, Facebook-ryhmien äiteihin, kavereihin, naapureihin.

Jos vauva itkee, niin se johtuu varmasti siitä, ettet ole tajunnut antaa sille ruokaa, tai et ole osannut nukuttaa sitä. Vauva ei nuku päiväunia, niin se johtuu varmasti siitä, ettet ole antanut sille ruokaa, tai et osaa nukuttaa sitä.

Aiheeseen liittyy Facebookissa kiertänyt Peruna-meemi. Vauva ei nuku – anna perunaa. Vauva nukkuu liikaa – anna perunaa. Jne.

Ulkopuolisilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että et ole vielä kokeillut kaikkea. Tosiasia kuitenkin usein on se, että olet jo kokeillut kaikkea. Välillä vauva vaan itkee. Ja välillä vauva itkee, etkä voi siinä tilanteessa tehdä asialle mitään. Se täytyy vain kestää. Etkä silti ole huono äiti.”

Nimim. En ole huono äiti

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “MIKSI oletat, että en osaa hoitaa lastani?!”

  • Nimetön sanoo:

    Olen aina ihmetellyt näitä juttuja. Itselläni 3-vuotiaat kaksoset, enkä ole tällaiseen ilmiöön kertaakaan kolmen vuoden aikana tosielämässä törmännyt. Mutta aina näitä saa lukea. Miten onkaan niin, että elämme niin eri maailmassa?

  • Elisabeth sanoo:

    Naurahdin ääneen. Anoppini on aina jokaisen kolmen lapseni kohdalla ollut sitä mieltä että jos vauva itkenyt, sillä on vain nälkä. Ei muuta. Muuta ei ole