Rakkauden kieli, love language, tarkoittaa sitä tapaa, minkä henkilö kokee rakkauden ilmaisuksi.

Usein rakkauden kielestä puhutaan parisuhteen kannalta. Malliesimerkki on melko stereotyyppinen, mutta siitä ymmärtää, mistä on kyse: Esimerkiksi mies ja nainen voivat olla keskenään suhteessa. Miehen rakkauden kieli on sellainen, jossa korostuu tekeminen. Hän remppaa kotona ja haluaa seksiä. Kodin kunnostamisella hän osoittaa naiselle rakkautta, ja seksiä saadessaan hän kokee että nainen rakastaa häntä. Nainen taas saattaa tarvita sanoja. Hän kertoo miehelle rakastavansa tätä ja käyttää hellittelynimiä. Mies ei vastaa sanoin vaan niillä remppahommilla, joten nainen tulkitsee, että miestä ei kiinnosta. Siksi häntä ei kiinnosta seksi, ja mies tuntee itsensä hylätyksi. Pahimmillaan tällainen väärinymmärtäminen tuhoaa koko suhteen.

Roolit voivat toki olla miten päin tahansa, ja pari voi tietenkin osata toistensa rakkauden kieltä. Kyseessä ei siis välttämättä ole mikään ongelmallinen juttu, mutta tämä esimerkki kuvaa hyvin sitä, millaisia seurauksia sillä voi olla, jos toisen rakkauden kieltä ei osaa eikä ymmärrä.

Parisuhteelle on hyväksi, jos tajuaa miten toinen kertoo rakkaudestaan, ja miten hänet saa tuntemaan olonsa rakastetuksi. Sama totta kai koskee myös lapsia.

Eri lapset ilmaisevat omaa rakkauttaan eri tavoin, ja samoin he myös kokevat vanhempien ilmaisevan rakkauden eri tavoin. Yksikään tavoista ei ole oikea tai väärä, ja samaan ihmiseen voi päteä useampikin tapa.

Yleensä rakkauden kieliksi tunnistetaan nämä viisi: kosketus, lahjat, sanat, teot ja ajankäyttö. Kun tunnistat lapsesi rakkauden kielen, osaat ilmaista hänelle rakkauttasi niin, että hän kokee että rakastat häntä ja välität hänestä entistäkin selvemmin.


Kuva Omar Lopez, ylin kuva Limor Zellermayer.

Mikä on sinun lapsesi rakkauden kieli?

Kosketus: Kutita! Jahtaa!!

Halit ja muu hellyys toki kertovat kaikille lapsille rakkaudesta, mutta fyysisesti kokeville kaikkein eniten. Tunnistat kosketusta rakkauden kielenä pitävän lapsen siitä, että lapsesi juoksee sinua ovelle vastaan, tarrautuu jalkaasi, halailee, pussailee ja näprää hiuksiasi.

Ilmaise rakkauttasi tällaiselle lapselle kutittamalla, sylittelemällä, piirtelemällä sormella selkään, hieromalla, letittämällä hiuksia ja niin edelleen. Pussaa, pidä kädestä, kosketa ohimennen. Äläkä lopeta koskettamista kun lapsesi kasvaa!

Lahjat: Mulle!!!

Sitä, että tuntee itsensä rakastetuksi, jos saa lahjoja, paheksutaan Suomessa helposti. Me ajattelemme, että rakkauden pitää riittää, ja tavaroiden himoitseminen on ahneutta. Mutta siinä, että kokee lahjat rakkauden osoituksiksi, ei ole mitään väärää.

Tällaiset lapset muistavat pitkään, keneltä he saivat mitäkin, iloitsevat lahjoista tavallistakin enemmän, eivätkä halua luopua edes sellaisista lahjoista, joilla eivät ole leikkineet vuosikausiin.

Kun tiedät, että lahjat ovat lapsesi rakkauden kieli, voit panostaa hänen synttäri- ja joululahjoihinsa vähän enemmän. Se voi tarkoittaa kaunista paketointia, ei siis välttämättä sitä että lahja olisi erityisen kallis. Lapselle voi myös tuoda pieniä tuliaisia, joiden ei välttämättä tarvitse maksaa yhtään mitään, kuten kauniita kiviä. Ja kun saat lapselta lahjan, muista laittaa se esille, olkoot arkarteluviritys minkänäköinen tahansa!

Muista kuitenkin, että sinun ei tarvitse suostua lapsen jokaiseen pyyntöön tai ostaa kotia täyteen tavaraa. Myös tällainen lapsi tarvitsee hellyyttä ja läsnäoloa, pelkkä lahjojen saaminen ei riitä.

Sanat: Puhu mulle!

Jos lapsen rakkauden kieli on puhe, hän suorastaan hehkuu saadessaan kehuja. Tällainen lapsi mielellään myös kertoo, kuinka vanhempi on ihana ja rakas.

Tällaiselle lapselle on erittäin tärkeää kuulla, että hän on rakas. Ja suloinen ja reipas ja ihana ja vahva ja hauska ja rohkea ja…

Sen lisäksi, että kerrot lapselle suoraan hänen olevan mieletön tyyppi jota rakastat tosi paljon, voit myös esimerkiksi ”vahingossa” lapsen kuullen kehua häntä kaverillesi, opettajalle, muille lapsille tai toiselle vanhemmalle. Pehmolelukin käy!

Näille lapsille on erityisen tärkeää kuulla kehuja ja rakkaudentunnustuksia ehdoitta. Älä liitä sanomisiisi muttia tai muita ehtoja.

Teot: Auta mua!

Vanhemmat saattavat kokea tällä tavoin ilmaisevat lapsensa raskaiksi. Siihen auttaa, kun ymmärtää, että avun saaminen ja huomioon ottaminen kertoo näille lapsille rakkaudesta. Oli sitten kyseessä lapsi, joka haluaa että peitto asetellaan tietyllä tavalla joka ilta, tai lapsi joka ei halua solmia itse kengännauhojaan, toiveiden takana on halu tuntea rakkautta.

Jokaiseen pyyntöön ei tietenkään tarvitse suostua. Vanhemmat eivät ole mitään palvelijoita. Lisäksi vanhempien tehtävä on opettaa lapsi selviämään yksin. Mutta tällaisen lapsen kanssa kannattaa tehdä säännöt. Voit ihan hyvin antaa periksi yhdessä tai parissa jutussa, jotka lapsi osaa tehdä itse, mutta joissa hän haluaa apua. Jos lapsi muuten kasvaa, kehittyy ja pärjää ihan normaalisti, ei haittaa ollenkaan, jos solmit hänen kengännauhansa tai leikkaat ruoan valmiiksi paloiksi.

Ajankäyttö: Tuu tänne! Katso!!

Tällaiset lapset pyytävät, että pelaat heidän kanssaan tai että katsot jonkun tietyn videon tai heidän tekemänsä tempun. Tällainen lapsi tuntee itsensä rakastetuksi silloin, kun olette yhdessä ja hän saa kaiken huomiosi.

Näiden aikojen ei tarvitse olla pitkiä. Ei kukaan jaksa aina olla loputtoman kiinnostunut toisesta ja joka hetki läsnä. Siinä ei ole mitään väärää, mutta kiinnittä varsinkin tällaisen lapsen kanssa huomiota siihen, että hän saa aikaasi ja keskittymistäsi. Tällainen lapsi usein myös nauttii läsnäolostasi, vaikka tekisitkin omia juttujasi.

Kaikki lapset tietenkin kaipaavat kehuja, hellyyttä, huomiota, yhteistä aikaa, kosketusta ja lahjojakin. Tarkkailemalla lastasi tiedät, mitkä näistä asioista ovat hänelle erityisen tärkeitä, ja voit panostaa niihin enemmän.

Huomaa, että lapsesi rakkauden kieli tuskin muuttuu iän myötä, mutta ne rakkauden ilmaisut joita hän kaipaa, voivat muuttua. Hellittelyjä kaipaava lapsi saattaa alkaa tykätä enemmän raisuista painileikeistä, mutta nauttii edelleen kosketuksesta. Puheen rakkaudeksi kokeva lapsi saattaa vanhempana innostua väittelemään ja keskustelemaan monenlaisista aiheista.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia