Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Sinulle, menestyvä vanhempi!
Meneekö töissä hyvin? Onko perustamasi firma menestynyt? Onko palkkapussi kunnossa ja ei huolta huomisesta? Oletko arvostettu ja tunnettu henkilö omalla paikkakunnallasi? Asut hienossa, suuressa talossa, pihassa uudet autot, lapsella vaatteet ja vehkeet viimeisen päälle? Tunnetko ylpeyttä? Tunnetko menestyneesi ja elämän olevan reilassa?

Mites ne sinun lapset? Kuinka ne voi? Koska olet kerennyt kysymään? Jos lapsi on tyytyväinen ja hyvinvoiva, muut huomioon ottava ja hyväsydäminen, niin ei hätää. Kaikki hyvin!

Ilmi tuli, että lastani on kiusattu ja rajusti. Tekijöiksi paljastui oman pienen paikkakunnan arvostettujen, kunnioitettujen, menestyvien ja hyvin toimeen tulevien perheiden lapset. Niiden vanhempien, joiden työtä arvostetaan. Niiden, joiden kanssa kannattaa olla tuttu! Ne joista näkee kauas, että hyvin menee!

Mutta näiden perheiden lapset.. Julmia kiusaajia. Ottavat kohteekseen kiltin, säyseän ja kooltaan pienen lapsen, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Haukutaan vuosia kotioloja, vaatteita, ulkonäköä ja ihan mitä vaan, mitä keksitään. Nämä lapset ovat olleet tervetulleita meidän vähemmän glamouriin ruokapöytään. Heille on oltu ystävällisiä. Ja he vastaavat tähän kiusaamalla ja rääkkäämällä kaveria.

Ei se vanha sanonta kusen nousemisesta päähän ole ihan tuulesta temmattu. Tai varakkaiden ja menestyvien ihmisten ylimielisyys ja reteys. Ei kai sellaisiin pieniin asioihin tarvitse puuttua, kuin käytöstavat tai sydämen hyvyys, kunhan on pätäkkää, rahaa, varallisuutta ja menestystä!?

Vaikka olisi kuinka kiire, kuinka kiire tehdä rahaa ja menestyä, niin uhratkaa hetki sille lapsellenne. Menkää itseenne ja miettikää, onko se oma lapsi ihmisenä millainen? Onko kaikessa kiireessä jäänyt opettamatta käytöstapoja ja muiden kunnioittamista? Vai onko muuten vaan huonoa oloa?

Toivottavasti kukaan ei ole ylpeä ylimielisestä ja julmasta lapsestaan. Kyynäpäätaktiikka ja vahvemman laki on vahvempaa kuin ikinä. Reteys ja pinnallinen elämä ihailtua. Mihin tämä vie? Lapset sen ovat ainakin oppineet nähtävästi hienosti.”

– Huonon Äidin lukija

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 22 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

22 vastausta artikkeliin “Menestyneen vanhemman lapsi näköjään osaa olla kiusaaja”

 • Kyllästynyt jatkuvaan kotirauhan rikkomiseen sanoo:

  Meidän naapurissa asuu parhaillaan kiusaava perhe. Vanhemmat eivät välitä näyttävät mallin kuinka kiusataan 70-90 vuotiaita useita naapureita. Kotirauha on heille vierasta. Niin rauhallinen perä on nykyisin kaikkea muuta. Levitellään perättömiä juttuja pihat sotketaan ym. Toisten kunnioittaminen täytin hukassa vanhemmat eivät lähde työhin yhtenäkään aamuna vaikka ovat parhaassa työiässä. Mihin suomi menossa tällaisten esimerkkien valossa?

  • Nimetön sanoo:

   Ja nämä tekopyhät kiusaajat vastustavat sotia vain imagonsa kannalta. Kotimaassa kiusaavat naapureita ja työkavereita, ovat sodassa muiden kanssa. Vihaavat sisimmissään rauhaa.

 • Joopajoo sanoo:

  Opintoohjaaja ilkkkui että ei kuorma-auton kuljettajanpojasta voi muuta tulla . Tuli kuitenkin.Opinto ohjaaja käyppä ajele isoa rekkaa Euroopan maissa,opit kunnioittamaan tosityötä tekeviä ja lapsiaan kannustavia.

 • 88 sanoo:

  Minun lapseni kertoi vasta 50 vuotiaana että Opettaja nöyryytti jaseisotti nurkassa .Esitti niin hyvää muutoin, oli olevinaan parempaa sakkia vaimokin sairaanhoitaja.

 • Nimetön sanoo:

  Kaikki eivät osaa lapsiaan kasvattaa eikä kaikilla ole siihen tarvittavaa kiinnostusta. Taloudellinen menestys ja/tai akateemisuus ei kaikissa tapauksissa takaa sivistynyttä kotielämää.

 • Nunnu sanoo:

  Lääkärin ja eläinlääkärin tyttäret pilasivat sisareni kouluajan – 50-60 luvulla. Myös oli opettajan silmätikkuna joka syyllisti kaikesta. Opettaja suosi näitä piirejä kieli ruskeana joten ei puuttunut asiaan. Muistaa vieläkin vaikka on jo 75v. Se ei näköjään unohdu koskaan tuo kouluajan kärsimys. Itseäni ei kiusattu tai olin niin tyhmä etten ymmärtänyt kiusaamiseksi. Ehkä luokallani oli koulun mukavimmat tyypit ja opettajat.

 • Kouluko turvallinen paikka? sanoo:

  Omaa lastani kiusattiin rankasti koko ala-asteen, yläasteen ja ammattikoulun ajan siksi, että lapsellani diagnosoitiin neurobiologinen kehityshäiriö, vaikka itse näen asian niin, että lapseni on aivan normaali ilman mitään ”häiriöitä”. Häiriö näkyi sen sijaan kiusaajissa, jotka menivät niin . Kävi ilmi, että kiusaajat olivat perheistä, joissa jääkiekko ja muut kalliit harrastukset olivat yksinä tekijöinä kulissien ylläpitämisessä. Opettajat peesasivat mieluummin näitä ”parempia” perheitä ja minut leimattiin hankalaksi, kun kehtasin puolustaa pientä koululaista. En ole vieläkään kyennyt antamaan anteeksi varsinkaan opettajille ja rehtorille. Kyseisiä perheitä lähinnä säälin. Vaikka lapseni on jo aikuinen ja lapsen vanhempi, hän kärsii edelleen äärimmäisen traumaattisesta lapsuudesta ja nuoruudesta opettajien ja rehtorin tietoisten valintojen takia. Tästä huolimatta lapseni on jaksanut kirjaimellisesti taistella, jotta saa elämänsä raiteilleen. Olen todella ylpeä, että hän on kyennyt opiskelemaan itselleen kaksi ammattia, hänellä on työpaikka ja aivan ihana lapsi. Hänen kohtalokseen koitui ns. hyvien perheiden lapset ja koulun opettajat rehtoreineen. Eniten kadun elämässäni sitä, ettei minulla ollut rohkeutta ottaa lastani kotiopetukseen pois sairaasta koululaitoksesta. Odotan sitä päivää ja sitä hetkeä, kun toivon mukaan lapseni oireilu päättyy. Onneksi lapseni on päättäväinen ja ratkaisukeskeinen ja kaikesta huolimatta kykenee nauttimaan saavutuksistaan. Rakastin lastani jo heti, kun sain tiedon raskaudestani. Rakkaus on vain syventynyt ja olen niin onnellinen, että saan olla äiti lapselleni.

 • Sanna sanoo:

  Kamalaa luettavaa. Hirveetä että sun lasta on kiusattu mutta siihen ei mitenkään liity kiusaajan perheen hyvä/huono osaisuus. Mietipä vähän näkökulmaasi uudelleen

  • Nimetön sanoo:

   Yleensä jos ihmisillä varakkuutta tehdään pitkää päivää..eli ei jää aikaa sille lapselle..toki ei voi yleistää..ja jos lapsi ei saa huomiota aikaa vanhemmilta..voi tämä näkyä oireiluna niin että kiusaa..ett kyllä varakkuus ja kiusaaminen voivat liittyä yhteen…se miten perheessä voidaan..ja minkätakia voidaan esim…huonosti

   • Kekek sanoo:

    Tää on ihan totta. Kaikkea ei näe jos tekee paljon työtä, eikä ole tarpeeksi läsnä. Yrittäjien lapsissa erityisesti riskinä kasvaa psykopaatiksi, sillä liikaa yksin ollessa, varakkaiden vanhempien ollessa vielä kyseessä, lapsesta voi tulla kasvattamattomuuden vuoksi ylivoipa ja narsistinen. Suojellaan lapsuutta, ja nimenomaan sitä lapsuutta! Jos ei aikaa liikene, sitä ei voi materialla korvata, vaan vaikkapa isovanhempia apuna käyttäen koittaa kasvattaa lapsista empaattisia muita kohtaan. Olen monesti huomannut että alempien sosiaaliluokkien kasvatus voi näyttäytyä roskille, mutta sentään puututaan lasten käytökseen ja sanoihin lapsina, eikä minään itsenäisinä maailmanvalloittajina. Lapset ovat lapsia ja aikuiset aikuisia! Aikuiset ei saa kiusata lapsia, eikä hyväksyä huonoa käytöstä.

 • Nimetön sanoo:

  Hyvä huomio, että kiusaajat voi tulla myös vaikutusvaltaisista ja varakkaista perheistä. Yleensä luullaan, että vain luuserit kiusaa. Perheen arvomaailma ratkaisee. Ulkoisilla tekijöillä ei ole merkitystä.

 • Nimetön sanoo:

  Kiva yleistys. Oma kiusaajani oli köyhän perheen lapsi.

 • Nimetön sanoo:

  Näinhän se menee. Pitäisiköhän päiväkotien varhaiskasvatuksessa ruveta opettamaan tuota kyynärpäätaktiikkaa kaikille?
  Nyt kiltit siellä tottelevat, jäävät röyhkeiden jalkoihin ja tulevat kiusatuiksi.
  Sama juttu kouluissa.
  Pois tehoton hymistely ja nostetaan kissa pöydälle.

 • Realisti sanoo:

  No, miten luulet niiden vanhempien päässeen hyvään asemaan? Vihje: vastaus ei ole olemalla kiltti.

  Menestyminen vaatii tietynlaista röyhkeyttä ja omien etujen ajamista. Ei se sattumaa tai ainoastaan taloudellusten resurssien ansiota ole, että menestyjien lapset ovat myös usein menestyjiä. Tai totaaliluusereita, kun pää ei kestä menestyspaineita.

  • Nimetön sanoo:

   Me ollaan varmaan tällainen ”menestyjäperhe”. Lapset on myös niitä kympin lapsia ja heti opiskelemaan päässeitä. Ei tähän kyynärpäitä ole tarvittu. Opiskelu on aina ollut helppoa ja työelämässäkin ollaan opittu uutta nopeasti ja kun teknisellä alalla on taitoa, innokkuutta ja tahtoa ottaa vastuuta, se palkkapussikin tulee siinä mukana.

   • Nimetön sanoo:

    Menestyminen ja vaurastuminen ovat ok.
    Tässä oli kai kyse siitä, että jotkut pääsevät siihen kyynärpäillä ja arvot eivät ole kovin eettisiä. Sitten lapset katsovat oikeudekseen kiusata muita.
    Tuo puhe varakkaista ja köyhistä vastakkain johtaa harhaan. Molemmissa voi olla ikävää porukkaa.
    Ehkä alkuperäinen kirjoittaja oli odottanut, että kiusaajat ovat köyhistä oloista ja syrjäytyneitten kateellisia lapsia. Todellisuus oli kuitenkin sillä kertaa toinen.

  • Nimetön sanoo:

   Mikä on totaaliluuseri???Aika julma nimitys..

 • Nimetön sanoo:

  Rikkaiden pyrkyrivanhempien lapsille ei juuri mahdeta mitään.
  Vanhempien asema ja verkostoituminen takaa, että heillä on aina puolustajia, tekevät mitä vaan.
  Eikä heidän tekemisiinsä puututa, koska isä on rehtorin rotary-tuttu tai ope istuu äidin kanssa kunnanvaltuustossa. Taustat vaikuttavat kaikkeen.

  Rikkaus ei välttämättä tarkoita asiallista arvomaailmaa. Vanhemmat saattavat jopa ohjeistaa kiusaamaan jonkun puolustuskyvyttömän, köyhän lapsen pois vaikka urheiluharrastuksesta, jotta itse saa paremman aseman.

  Pyrkyrivanhempien lapsi oppii käyttämään kyynärpäitään omaa etua ajaessaan. Kiltteys ja hyvä käytös ovat heille tyhmyyttä. Ovat taitavia esittämään rooleja ja manipuloimaan muita. Hymytyttö/poikapatsas on taattu.

  Taustalla on yhteiskunnan arvojen muuttuminen. Tällaiset ihmiset menestyvät.

  Julmaa, mutta näin maailma pyörii.

 • Keiju sanoo:

  Ei kai lasten kasvatukseen koulutus, varallisuus, autot tai talot vaikuta vaan ihan muut asiat.
  Todella ikävää ja epäreilua, että lastasi on kiusattu. Toivottavasti saatte asian selvitettyä ja lapsesi löytää hyviä, aitoja ystäviä. Ehkä vanhan kaveriporukan piiristä tai sitten ihan uusia.
  Mutta tässäkään yksityisestä ei kannata tehdä yleistä. Ei ole niin, että varakkaat ovat aina ikäviä ja epärehellisiä, vaikka kohdallanne niin olikin. Eikä niin, että köyhät ovat aina hyviä ja rehellisiä. Eikä toisin päinkään. Käytöstavat ja ihmisyys ei liity tulotasoon.

 • Nimetön sanoo:

  Miten ihmeessä olet luullut varallisuuden liittyvän hyvinvointiin tai käytökseen?
  On hyviä rikkaita ja pahoja rikkaita ihmisiä.
  On hyviä köyhiä ihmisiä ja pahoja köyhiä ihmisiä.

  Ihmisen käytöksen taustalla vaikuttaa ihan muut tekijät.

  Oletko oikeasti ajatellut, että tiettyjä ihmisiä k a n n a t t a a tuntea?
  No, nyt sitten putosit korkealta. Kieli ruskeena?

  • T sanoo:

   Samaa mietin

  • Äiti 74 sanoo:

   ”Miten ihmeessä olet luullut varallisuuden liittyvän hyvinvointiin tai käytökseen? On hyviä rikkaita ja pahoja rikkaita ihmisiä. On hyviä köyhiä ihmisiä ja pahoja köyhiä ihmisiä.

   Ihmisen käytöksen taustalla vaikuttaa ihan muut tekijät.

   Oletko oikeasti ajatellut, että tiettyjä ihmisiä k a n n a t t a a tuntea? No, nyt sitten putosit korkealta. Kieli ruskeena?”

   Eihän tässä puhuta kaikista, vaan juuri näistä hänen lapsensa kiusaajista, jotka sattuvat olemaan rikkaammista perheistä. Sisälukutaito näköjään sinulta puuttuu . Kalahtiko kalikka omaan nilkkaan?