Sosiaalisen median aikakauden kuuma kysymys: mitä ja ketä someen saa tai kannattaa postata. Moni julkaisee sisältöä myös omista lapsistaan nimillä tai kuvilla ja se on synnyttänyt keskustelun lasten yksityisyydestä.

Vastalause lasten suusta

Eräs somevaikuttajan lapsi päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä. Käyttäjänimellä FinallyAnonymous6 esiintyvä kirjoittaja kertoo Redditin suositulla keskustelupalstalla r/AITA (AmITheA**hole) kyllästyneensä oman yksityisyytensä puuttumiseen. Kirjoittaja kertoo, että hänen äidillään oli jo hänen ollessa pieni oma äitiydestä kertova blogi, jossa on valtavasti tietoa ja kuvia kirjoittajan lapsuudesta. Tämä on herättänyt kirjoittajan elämässä suurta turhautumista ja noloja tilanteita, sillä kaikki tämä tieto löytyy hänen nimensä googlettamalla. Tämän hän pelkää vaikuttavan muun muassa työnhakuun ja deittielämään.

Kun keskustelut äidin kanssa ja pyynnöt lopettaa tämän nuoren kuvien julkaiseminen eivät kantaneet hedelmää, keksi tämä nuori uuden tavan tälle. Hän etsi netistä palvelun, jolta voi tilata vaatteita omilla grafiikoilla. Täältä hän tilasi huppareita, joihin oli printattu isolla esimerkiksi ”Ei kuvia”, ”En suostu kuvattavaksi”, ”Kunnioita yksityisyyttäni” ja ”Ei tarkoittaa ei”. Itsensä ohella hän tilasi näitä myös 9-vuotiaalle siskolleen, joka oli sanonut, että ei halua aina esiintyä kuvissa.

Kaikkien oletusten mukaisesti näiden huppareiden saapuminen ja käyttäminen ovat saaneet kirjoittajan äidin suuttumaan. Kirjoittajan mukaan hänen äitinsä sanoo ottavansa kuvia tavalliseen tapaan muistoksi, mutta jälkeenpäin julkaisee ne ilman lupaa tai painostaa antamaan luvan julkaisuun. Yksi näistä tavoista on kirjoittajan mukaan ollut nuoren asioiden maksamisen lopettamisella uhkailu, koska äiti saa tulonsa somestaan. Lisäksi kirjoittaja kertoo hänen äitinsä koittaneen syyllistää häntä lopettamaan hupparinsa käytön.

Lasten kuvat lasten ehdoilla

Tämän käyttäjän avaus Redditissä sai erittäin kannustavan vastaanoton. Vastaajat totesivat, että kirjoittaja ei todellakaan ole syypää ja että on hienoa jonkun uskaltavan pitää oikeuksistaan kiinni vanhempiaan vastaan. Useat totesivat, että he ovat jo pitkään uumoilleet isoiksi kasvaneiden lasten, joiden koko lapsuus on internetissä, jossain kohtaa nostavan asiasta haloon. Jotkut menivät niinkin pitkälle, että he suosittelivat samasta kohtalosta kärsivien lyöttäytyvän yhteen ja jopa haastavan heidän vanhemmat oikeuteen.

Monet vanhemmat ovat tehneet linjauksen, että he eivät julkaise lapsistaan mitään someen, toiset vain tarkasti rajoitetuille tileille. Tärkeintä olisi vain muistaa, että lapsillakin on oikeus yksityisyyteensä.  Ehkä siis paras ratkaisu olisi olla julkaisematta mitään ennen kuin lapsi on tarpeeksi vanha päättämään omasta puolestaan, mitä hän antaa vanhempansa julkaista.

Mitä ajatuksia tämä artikkeli sinussa herättää? Millaisen lähestymistavan sinä olet valinnut omaan someesi? Kerro se meille alapuolella olevasta Kommentoi-painikkeesta!

Burnout olikin mahdollisuus

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Lapsi pisti lopun omien kuviensa käytölle somevaikuttajaäidin julkaisuissa”

 • Chisu sanoo:

  Lapsille ja nuorille oikeutta,tuo on törkeää,lapsilla on tunteet ja tahto tilat,rajat jne..Kunnioittakaa niitä,EI ON EI.Soitto sossulle tai johonkin että oma äiti vielä painostaa tämmöiseen tekoon vastentahtoisesti!!!???Onhan se äärimmäisen törkeää.

 • Pyhistelyä sanoo:

  Tätä voisi tarkentaa kertomalla, että kyse ei ollut suomalaisesta perheestä. Aika harva somellaan ansaitseva julkaisee lastensa nimiä, paitsi muinoin meren takana.

 • Jo on aikoihin eletty sanoo:

  Tämän lapsen asemassa käyttäisin seuraavana keinona huoli-ilmoituksen tekoa sosiaaliviranomaiselle. Kuvittelisi ,että tämä edes saisi äidin järkiinsä. Jossei, niin seuraavana rikosilmoitus.

 • Lapsi ei ole omaa käyttöomaisuutta sanoo:

  Itselläni on tuttavapiirissä monta äitiä jotka käyttävät lapsia ja lasten henkilökohtaisia asioita materiaalina oman yrityksensä somemarkkinoinnissa tai oman harrastuksensa tai taiteeseen liittyvän työnsä materiaalina. Näistä yhden äidin lapset ovat jo aikuisia ja olen useasti miettinyt miltä lapsista tuntuu kun törmäävät äitinsä kirjoituksiin lapsuutensa ongelmista ja herkistä ja intiimeistä yksityiskohdista.
  Ne, jotka ovat vielä lapsia, mietin miten tulevaisuudessa, kun lapsi varttuu teiniksi ja somesivut ovat täynnä kuvia ja yksityiskohtaisia kertomuksia uhmaikäisen neidin elämästä ja mukahauskoista sattumuksista. Uskon sen tuntuvan pahalta ja nololta. Varsinkin kun kuvien joukossa näkyy asioita joita en itsestänikään julkaisisi. Pedofiilitkin saavat aihetta viattomistakin kuvista.
  Ja vaikka lapselta asiasta kysyttäisiinkin, ei lapsi osaa arvioida, mitä julkisuudesta voi myöhemmin seurata.
  Vanhemman tehtävä on suojella lasta ja tehdä oikeat päätökset hänen puolestaan ja osata ajatella myös seurauksia!

 • Marjuska sanoo:

  Olen lapsen kanssa täysin samaa mieltä. Pedofiilit ja muut kummajaiset kyttäävät juuri tällaisia päivityksiä kuvineen. Suojelkaa lapsianne myös näin!

 • Nimetön sanoo:

  Lainsäädäntöä tulisi tiukentaa tältä osin. Suojellaan lapsiamme somevaikuttajien ahneudelta. Annetaan lapsien olla lapsia.

 • Nimetön sanoo:

  Vastuuton ja itsekäs vanhempi tekee noin. Häpeäisi jos edes sitä osaisi!

 • Ei kuvia julkisiin sanoo:

  Ei kuvia julkisiin sivustoihin. Kavereillekin olen jonkun juhlakuvan laittanut lasten omalla suostumuksella. Pelkästään kodin ja työpaikan ollessa melkein vierekkäin, en julkista lasten kasvoja medialle.

 • Ei kuvia pedoille sanoo:

  Tekoälyn myötä pystyvät ei-niin-kivat sedät nappaamaan kenen tahansa kasvokuvan ja yhdistämään sen omien videoidensa ”tähdeksi” (ennakkotapaus Kanadassa jos tutkiminen kiinnostaa), siksi ehdoton ei lasten kuvien julkaisulle millään alustalla.

 • Loppu somettajien lasten kuvien julkaisulle sanoo:

  On törkeää laittaa alle kouluikäisten lasten kuvia täysin julkiseen somesivustoon sillä motiivilla että haluaa itselleen positiivista huomiota vanhemmuudestaan.

 • Lupasin sanoo:

  Kyllä se pitää kunnioittaa lasten tahtoa eikä julkaista nimiä,kuvia jne….En tee niin itsekään. Harvoin teini antaa lupaa ja jos niin kasvot piiloon tai muuten epäsuora kuva. Jos saan muistoksi ottaakin, en jaa mihinkään lupauksen mukaisesti. En tahdo itsekään päätyä toisen julkaisuihin.