Huono Äiti sai avautumisen:

”Kesä on täällä ja sen mukana tulevat pitkät, aurinkoiset päivät, jotka houkuttavat ulkoilemaan ja nauttimaan lomasta. Monille perheille kesäloma on kuitenkin myös aikaa, jolloin on ratkaistava lastenhoidon kysymykset. Erityisesti me pienten lasten vanhemmat joudumme pohtimaan, miten lapset saavat asianmukaista hoitoa ja huolenpitoa, kun omat työt ja opiskelut vievät aikaa.

Meidän perheessämme olemme tänä kesänä päätyneet ratkaisuun, jossa lapsemme viettää melkein koko kesän päiväkodissa. Ja kun oma päikky on kiinni, varapäiväkodissa. Päätös ei ole ollut helppo, sillä toivoisimme luonnollisesti viettää mahdollisimman paljon aikaa lasten kanssa lomakauden aikana.

On kuitenkin useita syitä, jotka ovat johtaneet tähän ratkaisuun. Ensinnäkin sekä minä että mieheni työskentelemme täysipäiväisesti. Kesälomat ovat meille lyhyitä, ja ne kuluvat usein kodin hommiin ja arjen kiireiden purkamiseen. Vaikka rakastamme lastamme ja haluamme viettää hänen kanssaan aikaa, emme aina pysty tarjoamaan hänelle riittävästi huomiota ja stimulaatiota kiireisen arjen keskellä.

Toiseksi mieheni työpaikka sijaitsee kaukana kotoa, ja päivittäinen työmatka vie häneltä paljon aikaa. Kesäpäiväkodissa lapsemme voi viettää aikaa ikäistensä kanssa leikkien ja oppien uusia asioita, kun taas meillä on mahdollisuus keskittyä töihin ja omiin velvollisuuksiin.

 

Mainos Kruunukaluste alkaa

Uusi sisustus parantaa mielialaa ja onnellisuutta

Mainos päättyy

….

Kolmanneksi raha on tärkeä tekijä, joka on vaikuttanut päätökseemme. Lapsen kanssa lomaileminen ja reissaminen on kallista ja päiväkodissa vietettävä aika on meille edullisempi vaihtoehto.

Olemme tietoisia siitä, että lasten pitkäaikainen päivähoito voi vaikuttaa heidän kehitykseensä ja sosiaalisiin taitoihinsa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen perhe on erilainen ja tekee omat ratkaisunsa lasten parhaaksi. Uskomme, että päiväkodissa vietettävä aika voi tarjota lapsellemme monia hyötyjä, kuten uusia ystäviä, leikkikavereita ja oppimiskokemusta myös kesällä.

Kaikilla ei vaan ole kuuden viikon kesälomia. Onko muilla kokemusta tästä? En mielellään kaipaa viisasteluanne tai kauhisteluanne.

Nimim. Lomaton pohdiskelija

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 151 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

151 vastausta artikkeliin “Lapsemme on koko kesän päiväkodissa”

 • […] äiti on kirjoittanut siitä, kuinka lapsi päätettiin viedä hoitoon koko kesäksi. Taustalla olivat perustellut, käytännön syyt joita ei luulisi kenenkään lähtevän […]

 • heidihei sanoo:

  Ymmärrän tosi hyvin tämän valinnan. Itse teen yrittäjälähtöisesti töitä kotoa ja lapsen päiväkoti on suuri apu arjessa. Muuten meilläkin pienin menisi päiväkotiin koko kesäksi, mutta päädyimme siihen että hän on yhden kuukauden eli puolet kesästä kotona – näin saan itsekin niitä pitkiä, rauhallisia aamuja eikä tarvitse hötkyillä silmät ristissä päiväkotiin lähdön kanssa:)

 • MK sanoo:

  Meillä puoliso on tätä koulukuntaa. Hän (joka siis halusi lapsen ja halusi isäksi, tiedoksi kyselijöille) tarvitsee lomaa ei vain töistään vaan myös lapsestaan. Eli, jos lapsi on poissa päiväkodista, silloin minunkin on oltava lomalla. Se ei kuulemma ole mitään lomaa, jos pitää olla lapsen kanssa. Tänä vuonna, lapsen ollessa viisi vuotta, hän on viimein viikon lomalla lapsen kanssa siten, että minä olen silloin töissä ja odotankin innolla miten tämä sujuu.

  Olen jokaisen kesän yhteydessä tästä keskustellut, pyytänyt ja pahoittanut mieleni ei vain itseni vaan lapseni puolesta. Perusteena tähän on isän yleinen introverttiys, levon ja unen ja rauhan tarve ja töiden kuormittavuus, mitkä ovat kaikki asioita joista on hankala väittää vastaan.

  Onko kohtalotovereita? Käytännössä itse vaan häpeilen tätä asiaa enkä asian todellista laitaa kellekään. Esim. puoliso sanoi viikonloppuna ystävälleni, että hän pitää viisi viikkoa lomaa, johon ystävä totesi iloisesti, että meidän lapsellehan tulee sitten tosi pitkä tauko päiväkodista. Oletus siis on yleensä ihmisillä, että kun aikuinen on lomalla, lapsikin on.

 • Mälsä sanoo:

  Päiväkodissa kun on työskennellyt, niin ei voi olla kuin surullinen lapsen puolesta. Kaikilla ei ole kesälomaa, jos on vaikka vaihtanut juuri työpaikkaa. Mutta teillä on, vaikkei mitään kuutta viikkoa olekaan. Kelläpä olisi? Lapsikin tarvitsee lomaa, edes sen pari viikkoa. Päiväkoti on lapselle työtä. Miksi hänellä ei ole saada ”työstänsä” lomaa niin ku vanhempansa saa? Lapsella on oikeus myös vanhempiinsa. Kesällä päiväkodissa ei välttämättä ole edes tuttuja aikuisia tai lapsia. Jos jotain saa toivoa, niin hakekaa lapsenne ainakin ajoissa päiväkodista kotiin. Ei mitään 8-17 päiviä, jotta te vanhemmat saatte nauttia kesästä.

 • Mamma sanoo:

  Todella itsekäs ajattelu tapa pitää lapsi päiväkodissa koko kesän. Elämä pitäis suunnitella siinä vaiheessa kun se lapsi syntyy että pääsääntöisesti sitä hoidetaan itse ja kaks vanhempaa taloudessa ja molemmat käy töissä ja on myös lomaa,olkaa sen lapsen kans edes silloin lomalla kyllä niitä muita hommia pystyy tekemään siinä samallakin ja niitä voi tehdä yhdessäkin lapsen kans, jos vaan viittii. Mulla on itsellä 4lasta joista 2 erityistä pääsääntöisesti hoidin lapset kotona, kaikki lomat oltiin kotona yhdessä, lapset menivät 3 ikävuoden jälkeen päiväkotiin osa-aikaisina ja lähempänä eskaria kokopäiväisesti. Viikonloput,iltapäivät ja lomat olin lasteni kanssa,kotihomnat tein lasten kanssa yhdessä.

 • Sinikka sanoo:

  No kyllä minä nyt vaan kauhistelen. Teitä on kaksi ja viette lapsen hoitoon saadaksanne kodin hommat tehtyä. Maalaatteko te joka päivä jokaisen huoneen, vai mitä hemmettiä te teette? Kasvatin yksin kaksi lasta, kaikki hommat tuli tehtyä niin talvella kuin kesälomallakin. Samoin tekee lapseni perhe, heillä on neljä pientä. Te olette vain laiskoja ä, saamattomia ja mukavuudenhaluisia ettekä oikeasti välitä lapsestanne. Hävetkää, jos osaatte.

 • Oppiva vanhempi. sanoo:

  Ymmärrän sen, että vanhemmat kaipaa omaa lomaa. Ymmärrän sen, että lapset tarvitsevat myös lomaa päiväkodista. Lasten saaminen on paljolti omasta luopumista, vaikka tämän tietää ennen lapsia niin sen suuruus realisoituu vasta kun lapsia saa. Jotenkin pitää yrittää löytää lepo lasten kanssa ollessa, koska muuten uupuu totaalisesti äitinä ja isänä. Minä lepään töissä (todella tykkään töistäni) ja opettelen lepäämään lasten läsnäollessa, vainka se onkin vaikeaa välillä, niin sitäkin on mahdollista oppia.

  Kyllä, jos äiti raivoaa ja huutaa väsyneenä kotona, tai on henkisesti täysin poissaoleva, voisin väittää, että lapselle saattaa olla parempi hoidossa. Riippuu tilanteesta, Riippuu lasten luonteista, omasta luonteesta, omasta taustasta jne…. meilläkään ei ole mitäön turvaverkkoja. Olen huomannut että vanhemmat joilla on mummoja ja vaareja lästä ovat paljon levännempiä. Ymmärrettävää. Lapset reagoivat ensin lomalla usein kiukuttelemalla. Tämä helpottaa jossakin välissä, jos helpottaa. Jokaisen on löydettävä omat keinot.

  Ennen vanhaan lapset tulivat pellolle mukaan töihin tai sisarukset ja muut kylän lapset huolehtivat pienemmistä… ympäri vuoden jopa. En tiedä onko hoitopaikka tätä huonompi. Jokaisella sukupolvella on ollut omat haasteet. Kaikki tekee virheitä lasten kanssa. Jokainen meistä opettelee elämään koko elämänsä ja valmista ei tule.

  Meitä on monenlaisia. Äitejä, isejä, mummoja ja vaareja. Vaikka mielestäni lapsi tarvitsee myös lomaa, en voi tuomita ketään. Kannustan kuitenkin miettimään ja työstämään omaa ajatusta, ettei lapsen kanssa voisi rentoutua. Jos nimittäin ei voi, niin tämä tulee kostautumaan uupumisena. Lapselle voi myös sanoa että äiti ei keksi eikä jaksa nyt mitään leikkejä. Keksi sinä ja äiti voi tulla tunnin päästä leikkimään hetkeksi. Omaa kykyä sietää valitusta voi vaikka kasvattaa laittamalla peltorit päähän.

 • Mas sanoo:

  Varhaiskasvatuksen opettajana olen kohdannut monta perhettä, jolla on sama mentaliteetti. Tietyllä tavalla ymmärrettävää, mutta samalla ei. Kuten monet ovat jo kommentoineet, on se lapselle kuin työ olla päiväkodissa ja jos se tuntuu aikuisesta hankalalta mennä päivystykseen uusien ihmisten kanssa niin miltä mahtaa lapsista tuntua…
  Vanhemmilla on kuitenkin jonkinlainen loma ja minusta on väärin, jos sen päättää viettää kokonaan ilman lapsiaan. Miksi hankkia lapsia, jos heidän kanssaan ei tahdo viettää aikaa? Sama pätee siihen, että lapset ovat 7-17 päiväkodissa. Heistä tulee melkein enemmän meidän lapsia kuin vanhempien. Kolleegani on aina pitänyt lapset kotona, jos on itse ollut lomalla mutta kerran hän otti itselleen ”minä” puolikkaan päivän. Hänen hektisessä elämässään tämä tuntui kuitenkin suotavalta, koska sitä on tapahtunut yhteistyömme aikana kerran ja voin ymmärtää jos muut vanhemmat tarvitsee edes kerran sen päivän. Mutta ei koko kesää, saati joka kerta kun on loma tai vapaapäivä.
  Toinen tuttavani on suunnitellut työvuoronsa niin, että hänellä on arkipäivisin vapaata jotta hän saisi olla rauhassa ilman lapsia. Sama henkilö kuitenkin arvostelee samalla tavalla vanhempia jotka pitävät kesällä lapset päiväkodissa, eli tuntuu siltä että monet ihmiset eivät edes katso peiliin kun arvostelevat muita vanhemmuudesta.

 • mummuvaan sanoo:

  Tyhmä päätös.

 • Misu-Mamma sanoo:

  Ei olisi tullut mieleenkään viedä lapsiani koko kesäloman ajaksi päiväkotiin. Olin 4 lapsen yh. vuodesta 1988 kesästä alkaen. Totaalisesti 24/7. Vanhin silloin 7v. muut nuorempia. Vaan aika muuttuu. Eivät huolineet minua töihin. Syystä, että….. 4 lasta. Mutta kaipaan niitä aikoja. Siksi yritän olla monessa mukana vapaaehtoisena.

 • 42 vuotta tehnyt lasten kanssa töitä sanoo:

  Itse olen päiväkodin työntekijä ja pitää ihmetellä jos joku vanhempi katsoo lapsen parhaaksi viettää kesä päiväkodissa! Päiväkodin arki lapselle varsinkin kesällä hyvinkin tressaavaa kova meteli, meno vieraita aikuisia eikä siellä todellakaan kerkeä kaikki lapset saamaan huomiota osakseen vaikka henkilökunta kaikkemme annettaisiin. Lapset tarvitsevat myös lomaa omien läheistensä kanssa. Ei pidä tehdä lapsia jos heille ei riitä aikaa!!

 • Suski sanoo:

  Tosi surullista luettavaa. 😢 Mitä tällä kirjoituksella ylipäätään haetaan? Omantunnon kirkastamista? Että se on ihan ok tehdä lapsi ja antaa hänet päiväkotitätien hoidettavaksi ilman vanhempien läsnäoloa ja turvaa… sillä ilmeisesti raha ja työ on tärkempää. Eihän lapsi vaadi kalliita matkoja tai huvipuisto retkiä, vaan aikuiset luo odotukset itse. Anteeksi nyt vaan, mutta maailmassa on lukemattomia ihmisiä, ketkä tekisi mitä vaan, että saisivat viettää aikaa lapsien kanssa ja niitä ketkä lapsia haluaa, mutta eivät tahdosta riippumattaan niitä saa.. 😢 No, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää..

 • Mamma mia sanoo:

  Tää on toivottavasti provo. Neljän viikon kesäloma on liian lyhyt, jotta lapsi voisi olla lomalla päiväkodista? Ja miten miehen pitkä työmatka liittyy asiaan? Priorisoitte lapsenne edun ja ylipäätään lapsenne edelle oman aikanne, kodin askareet ja arjen kiireet. Kiireen saa aikaiseksi tyhjästäkin, se ei ole mikään syy. Kodin askareet ovat osa normaalia arkea, jotka ovat lapsen kehitykselle tärkeitä. Monia asioita lapsi voi olla tekemässä yhdessä vanhempien kanssa ja saada kokemuksen siitä että olette yhtä perhettä. Lapsi on hetkessä aikuinen, ja näitä vuosia ei saa koskaan takaisin. Nyt luotte suhdetta lapseenne ja annatte hänelle eväät elämään. Kuinka tärkeäksi hän kokee itsensä, kun hän ei selvästikään saa olla osa normaalia arkea. Lapsi ei tarvitse ulkomaan matkoja. Jokaisella meillä on parhaat muistot siitä, kun sai vaan olla vanhempien kanssa tekemässä jotain ihan tavallista, ilman kiirettä. Toivottavasti katsotte peiliin ja alatte priorisoida lastanne. Kukaan muu ei sitä tee jos ette te.

 • Tanzu sanoo:

  Vuoden kokonaisloma lapselle on ratkaisevampi kuin se, onko lapsi paikalla juuri kesäloman aikaan. Itse vaka opettajana vältän joutumasta kesäpäivystykseen, vieraaseen taloon, vieraiden työntekijöiden ja lasten kanssa. Tiedän, että vahvuudet on vedetty minimiin kesällä ja jos joku sairastuu, vedetään vielä tiukemmalla työntekijä määrällä. Se ei ole useinkaan mukava kokemus aikuiselle, joka kuitenkin osaa sopeutua ja mukautua tarpeen vaatiessa, mitä se on sitten lapsen näkökulmasta…..

 • Nimetön sanoo:

  Se lyhytkin loma lapselle on tärkeä ja sinä aikana voi jättää ne kodin hommat ym stressaavat hommat myöhemmälle ajankohdalle ja vaan olla lapsen kanssa. Mikä tekee lomasta lapsen kanssa kallista ??? Yhdessä metsäretkelle, tai uimarannalle ja vain keksiä kotona kivaa tekemistä yhdessä. Mielikuvitusta on lupa käyttää. Ei lasta voi kaiken aikaa jättää muiden vastuulle, jos on lapsen hankkinut !