Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Olen varmasti maailman huonoin äiti ajatuksieni takia. Tiedän, korona on vaarallinen ja siihen liittyy miljoona riskiä. Tiedän koronan myös aiheuttaneen tuoreille äideille paljon harmia ja tukiverkoston puutetta. Tuoreiden äitien tai äitien jaksaminen on varmasti ollut joillakin hyvinkin vähäistä, vaan ei kuitenkaan minulla. Minä olen nauttinut.

Olen nauttinut rajoituksista. Olen nauttinut saadessani olla koko vuoden ihanassa vauvakuplassa aivan rauhassa. On ollut vain ja ainoastaan ihanaa kun ei ole pakotettuna joutunut ravaamaan vauvan, tai nykyään jo taaperon, kanssa pitkin pitäjiä sukuloimassa ja näytillä. On ollut suorastaan mahtavaa kun kukaan ei ole ängennyt meille kylään.

Välillä tunnen syyllisyyttä siitä kuinka kiitollinen olenkaan tästä tilanteesta. Olen varma että normaalissa tilanteessa(jatkuva meneminen ja jatkuvat vierailut) voimani olisivat loppuneet jo vauvavuoden puolivälissä. Olen myös miettinyt huonolla omallatunnolla että tuleeko lapsestani nyt sulkeutunut introvertti. Uskon kuitenkin päiväkodin opettavan hänelle sosiaalisuutta, onhan hän sosiaalinen leikkipuistoissakin.

Vaikka kuinka yritän miettiä ja ajatella, että olenko todella tätä mieltä, olenko aivan hullu kun sanon tämän ääneen? Entä jos joku läheiseni kuolee koronaan? Olenko silti tätä mieltä? Niin kyllä olen. Kiitos koronavuosi kun sain tutustua lapseeni täysin rauhassa!”

Nimim. Koronavertti 

Artikkelikuva Aditya Romansa.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 15 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

15 vastausta artikkeliin “”Korona, tuo vauvavuoden pelastus!””

 • Susa sanoo:

  Minäkin olen nauttinut.

  Ei vieraiden lasten laumaa hyppimässä seinille, kun lasten kaverit ei tule sisälle.

  Ei flunssia eikä mahatauteja, kun kaikki pitävät vihdoin oireilavat lapset kotona. Ei päivystyskäyntejä eikä osastojaksoja.

  Introvertti ja infektioherkän äiti.

 • Korona-äiti sanoo:

  Koronavuosi oli täydellinen aika saada vauva. Saimme olla koko perhe yhdessä kiitos etätöiden, joille ei vieläkään loppua näy. Perhettä ja kavereitakin olen tavannut ihan normaalisti ja käynyt vauvakerhoissa.

 • Äiti '81 sanoo:

  Täällä myös yksi, joka on nauttinut yhteisestä ajasta vauvan kanssa koronan aikana. En koe, että olisit huono äiti. Enkä myöskään koe, että olisin huono äiti itsekään. On vaan hieno asia, että saadaan vaikeasta tilanteesta ajateltua hyvääkin ja samalla varjeltua riskiryhmäläisiä, vanhuksia ja perhettä koronalta.

 • Yksinäinen äiti sanoo:

  En pysty samaistumaan. Todella yksinäistä oli korona-aika vauvan kanssa ilman aikuiskontakteja, kun mieskin oli pitkiä päiviä töissä. Ei meillä tosin normaaliaikanakaan ketään jatkuvasti kylässä ramppaa, joten en tiedä miten sellainen pitemmän päälle rasittaa. Suretti, että kukaan meidän pienestä lähipiiristä ei nähnyt vauvan kasvua iloiseksi taaperoksi eikä päässyt tutustumaan lapseen. Ei ollut myöskään ketään, jolle kertoa lapsen kasvamisesta. Yhteydenpito niiden harvojenkin kavereiden kanssa lakkasi. Ehkä hekin nauttivat yksin koronakuplassaan, mutta minä koin yksinäisyyden ahdistavana. Nyt koitti paluu töihin ja päiväkodin alku. Toivotaan siis, että elämä muuttuu sosiaalisemmaksi.

 • Kookoo sanoo:

  Nauti vaan koko sydämesi kyllyydestä 🙂
  Itsellä samat fiilikset etätyön kanssa. Upeeta mahtavaa!

 • Paljonkin hyvää sanoo:

  Olen niin samaa mieltä! Itse synnytin juuri siihen aikaan kun oli myös synnytssairaaloissa rajoitukset päällä ja sairaalaan ei saanut tulla vieraita, edes lapsen isää. Se toisaalta vähän harmitti mutta muiden vierailukiellosta olin niin helpottunut (saisi mielestäni jäädä pysyväksi tavaksi).
  Ihmiset ympärillä harmittelevat tilannettamme kun juuri korona vuoteen osui vauvavuotemme. Itse en olisi voinut parempaa ajankohtaa vauvavuodelle toivoa. Ihan mahtavaa kun on saanut rauhassa elää perhe-elämää ilman mitään velvoitteita, menoja ja kyläilyjä. Laitokselta oli ihana tulla kotiin kun tiesi että kukaan ei ole meille tulossa, saadaan olla täysin omassa kuplassamme. Ennen kaikkea olen onnellinen siitä että tämä on mahdollistanut vauvallemme meidän perheemme täyden läsnäolon ja vauvantahtiset päivät.

 • Ihana rauha sanoo:

  Kyllä! Tämä on ollut mahtavaa! Toinen lapseni syntyi huhtikuussa ja jo sairaalassa osastolla oli niin mukavaa ja rauhallista ilman kaikkien muiden puolisoita ja lapsia. Oma puolisoni sai nukkua pari yötä kotona rauhassa ja esikoinen pääsi muutaman viikon eristyksen jälkeen serkuille temmeltämään. Esikoisen vauva-aikana uuvuin pahasti ja puolison työpäivät tuntuivat loputtoman pitkiltä. Nyt olemme olleet kaikki kotona ja vaikka esikoinen on käynyt läpi vaikeaa ja tunnekylläistä eskariahdistusta, olemme voineet toimia puolisoni kanssa yhdessä kokopäivävanhempina kummallekin lapselle. Keväällä oli ikävää, etteivät isovanhemmat päässeet heti vauvaa katsomaan, mutta kun ei ollut kenellekään ensimmäinen, niin hyvin toimi videon välitykselläkin. Aika pian kesän tullessa Äitini totesi, että eristys riittää ja sitten olemme tavanneet aika normaalisti. Ja vauvasta on kasvanut niin sosiaalinen flirtti kuin kuvitella saattaa.

 • Teinin muori sanoo:

  Kyllä tämä erikoistilanne on tuonut mukanaan paljon hyvää eikä vain vauvaperheisiin. Olen todella iloinen että (kiitos etätyöhön) pystyin olemaan kotona vastassa kun teini tuli koulusta tai vieressä kun hän oli ja edelleen on etäkoulussa. Minusta ainakin tuntuu että korona paransi minun sisäistä äitiäni.

 • Näin on sanoo:

  En olisi kyläillyt missään vaikka ei olisi ollut koronaa. Eikä paljon kukaan olisi tullut kylään silloinkaan. Enkä olisi osallistunut mihinkään vauva kerhoihin muutenkaan. Kun elää aina ihanaa introvertin elämää, saa aina olla oma itsensä ja omassa rauhassa!

 • Yess sanoo:

  Täysin samaa mieltä. Ensimmäiset 6kk vauvan kanssa oli yhtä ramppaamista ja se stressi aiheutti riitoja perheessämme. Riidat ovat nyt loppuneet. Toinen hyvä puoli on, että mieheni on saanut työskennellä etänä, eli on saanut olla myös enemmän läsnä arjessa. Valituksia ja syyllistämistä on tosin tullut sukulaisilta, mutta se ei ole mitään uutta, kyllä niitä sai kuulla myös kun nähtiin viikoittain.

 • Introvertti sanoo:

  Täällä kohtalotoveri!!
  Usean lapsen kotiäitinä aloin olla jo todella stressaantunut ja ahdistunut kaikista kyläilypaineista. Introverttina saan riittävästi ihmiskontakteja jo omasta ydinperheestä joten miehen ollessa vapaalla kaipaan omaa rauhaa sen sijaan että mennään kylään istumaan tai joku tulee meille sotkemaan rutiinit. Varsinkin yllätysvieraat on perseestä. Ja entäs se huono omatunto kun aina joku mummo rankuu kylään ja ei vaan jaksa. Korona on ollut pelastus ja olen kyllä niin nauttinut!! Ihan pelottaa koronan jälkeinen aika, että miten ne patoutuneet kyläilijät alkavat taas rampata….

 • Sama tilanne sanoo:

  Ajattelin raskaana ollessa ennen koronaa että voikun ihmiset antais ees pari viikkoa meidän toipua rauhassa. En tiennyt mitä toivoin, mutta kyl mäkin rakastan olla kotona! On ihanaa pitää samoja rytmejä ja rutiineja yllä vauvan kanssa kotona. Saa ”tekosyyn” kun ei tippaakaan huvita nähdä anoppia.

 • Poikien äiti sanoo:

  Mikäs siinä jos siltä tuntuu. Sehän on hyvä asia että löytyy hyviäkin puolia koronasta. Keksin itsekin siitä pari hyvää puolta, esim lapset eivät ole jatkuvassa flunssassa ja mies enemmän kotona. Mutta sitä tyyppiä en itse ole ollenkaan että viihdyn neljän seinän sisällä. Vaan kaipaan aikuista seuraa ympärilleni, sukulointeja ja muuta actionia..😄 mutta ihmiset nauttii eri asioista 🙂

 • No panic, same here sanoo:

  Lapsia ei tarvitse sosiaalistaa kuin koiria, ne eivät mene rikki vaikka oltaisiin kaikessa rauhassa perheenä ilman jatkuvaa sukkulointia sinne tänne. Lapsesta joko tulee tai ei tule sosiaalinen, riippuu hyvin paljon hänestä itsestään ja persoonasta, siitä huolimatta et ole epäonnistunut tai luonteenpiirteet eivät sulje pois joitain asioita, kuten kavereita.

 • Ehtii se lapsi nähdä ihmisiä myöhemminkin sanoo:

  Ei lapsi siitä pilalle mene, että saa olla vauvavuodet rauhassa oman perheen kanssa. Voi olla jopa päinvastoin! Eli ihan puhtaalla omallatunnolla voit nauttia koronavuoden tuomasta rauhasta.