Jäätelö. Sehän on käytännössä katsoen pakollinen kesäeväs. Muistaako joku kesää ilman jätskiä? Niinpä. Nyt kun trendiruokavaliot ovat -ton (gluteenitonlaktoositonsokeritoniloton), saattaa mieleen juolahtaa välttää myös jäätelön syömistä. Sille juolahdukselle voi antaa pikaisesti kyytiä. 

Tässä on Huonon Äidin virallinen lista syistä syödä ihan älyttömät määrät tuota kylmää herkkua tänä kesänä:

Sataa / paistaa

Lämmin kesäpäivä, pikku hiki otsalla, virta vähissä ja lapset säntäilevät sinne tänne. Mikä avuksi? Jätski! Jätskin äärelle on aina hyvä pysähtyä viilentelemään. Jäätelö menee välipalasta, jälkkäristä ja hätätilanteessa vaikka lounaasta. Sadekelillä taas on ihan turha alistua kohtaloonsa ja ajatella, että koska sää on surkea, pitää kaiken muunkin olla harmaata. Jätskiä nenän eteen ja suuta hevosenkengälle, niin!

On loma / on arki

Loma, vapaus, kesä, jäätelö. Kaikki kuuluvat selvästi yhteen. Lasillinen kuplivaa tai kunnon tuopponen kahvia jätskin kylkeen, niin tunnelma on mitä mainioin. Kesälomalla ei muuten tarvitse juuri kokata tai leipoa, jos ei huvita. Ruoka valmistuu grillissä (tai vaikka mikrossa :D) ja jälkkärit, herkut ja vierasvarat korvaa jäätelö. Mutta sitten. Harvoin se on aikuisella koko kesä aikaa istua laiturinnokassa – totuus on, että valtaosa kesäpäivistä kuluu töiden parissa. Kummasti se tuppaa työntekokin kyllä olemaan kesällä mukavampaa kuin marraspimeydessä. Itseä ja mahdollisia työkavereita voi piristää nappaamalla kaffetauolle pönäkän jätskiä ja litran tuoreita mansikoita. Kas vain, kesä tuli töihin ja taas jaksaa painaa. Töissä herkkuja ei edes tarvitse jakaa lasten kanssa!

Maalla / kaupungissa

Oi mökkeily, mualla reissailu! Lapset kirmailevat pelloilla ja järvessä ja pujottelevat metsämansikoita heinään. Ehkä Astrid Lindgrenin kirjoissa. Siis kirmailevathan ne, ötököitä pakoon ja laiturilta veteen ja ihan minne sattuu. Varsinkin sinne, minne vahtiva silmä ei näe. Joukkojen kasaamiseksi kannattaa varata pakastimeen kunnon satsi jätskiä: lapseeeeet, jäääätskilleeee! Onko tehokkaampaa kutsua? Kaupungissa taas jäätelö kuuluu niin kotiin, parvekkeelle, pihalle, jätskikioskille, torille kuin puiston penkille tai piknikille. Biitsille, kahvilaan, terassille. Bussiin tai muihin julkisiin kulkuneuvoihin ei jätskiä tule napata mukaan. Ei lasten eikä aikuisten. Oletko kokeillut etsiä bussilippua käsilaukun sivutaskun vetoketjukotelosta vasemmalla kädellä, kun oikeassa on puhelin, jäätelö ja aurinkolasit? Niinpä.

Treenaa / ottaa iisimmin

Kesällä urheillessa tulee tolkuttoman kuuma, olipa ikää sitten 3 tai 43 vuotta. Kunnon treenin jälkeen pitäisi aina muistaa syödä jotain, ettei hyödyt mene harakoille. Aurinkoisella säällä ei makkarakastike kuitenkaan aina harjoituksen päälle maistu – onneksi on olemassa viileä ystävämme jäätelö. Siinähän on lähinnä maitoa? Maidossa on proteiinia, hiilareita, kalsiumia… Makua ja energiaa nyt ainakin. Nam. Rennommin kesäpäiviä viettävä löhnöttelee tietenkin aurinkotuolissa tai sohvalla jätskikippo kourassa ja antaa herkun vetää suupielet ylöspäin.

Elokuvissa / töllön äärellä

Frenditkö sen meille opettivat aikoinaan? Purkki jätskiä kouraan ja leffa pyörimään! Olipa Ross ja Rachel tai kuka muu tahansa, hyvin keksitty. Lasten kanssa on syytä muistaa hankkia kaikille oma annos, tai varsinkin leffateatterissa menee katsominen kinasteluksi. Olipa katsomo sitten kotona tai teatterissa, on ipanoille muistettava varata jotakuinkin kosteuspyyhepakkaus/syöjä jäätelön aveciksi. Tiedämme hyvin, miten siinä kuitenkin käy.

Lasten kanssa / ilman lapsia

Jäätelön rakastaminen on joku lapsiin ohjelmoitu ominaisuus. Jätskin tarjoaminen onkin uskomattoman helppo väylä ipanan sydämeen. Siis kukaan ei tietenkään lahjo herkuilla lasta käyttäytymään paremmin, eihän? Ei osta omaa aikaa tökkäämällä jätskiä hulinoitsijan käteen? Kaikki, siis kaikki tekevät niin ja se on tosi ok. Hyviä lapsuusmuistojahan sitä siinä vaan luodaan. Vielä jos sattuu niin somasti, että itsekin ennättää istahtaa nautiskelemaan, on jaettu ilo kaksinkertainen ilo. Jäätelö on herkkutarjottavista ihan parhaasta päästä paitsi maun, myös ravintoarvojen puolesta. Ei ihan pelkkää sokeria siis. Sitten jos on ahhhhhh omaa aikaa, mikä sen mukavampaa kuin hipsutella pakastimelle ja syödä jätskin jämät suoraan purkista suosikkisarjaa tuijotellen. Ihan. Yksin. Nam. Niin ansaittua!

Kaiken kaikkiaan todettakoon siis, että jäätelö kuuluu kesään kuin raekuurot valmistujaisviikolle. Jos välillä muistaa syödä jotain muutakin, vaikka porkkanan, ei jätskillä herkuttelusta todellakaan pidä soimata itseään. Olipa sitten lapsi tai aikuinen.

PS. Ingman on tuonut kauppoihin uutukaiset Luomu Vanhanajan Vanilja- ja Luomu Suklaa -purkit.  Luomu-uutuuksiin voi tutustua netissä  – mutta suosittelemme kyllä ihan vaan iskemään kimppuun pakastealtaalla.

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Ingmanin kanssa. Yhtään jäätelöä ei ole vahingoitettu juttua tehtäessä. EIPÄ! NAM!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Jäätelökesä 2017 – ei tekosyitä ”

  • Ämmäkoo sanoo:

    Makeeta!

  • Feronia sanoo:

    Olihan ravintoarvojuttu kirjoitettu pilke silmäkulmassa? Ainoat oikeay syy syyt syödä jäätelöä ovat maku ja tunnelma! (Terveellisyyttä kannattaa hakea muista ruoista.)