Huonossa Äidissä kirjoitettiin aiemmin ääliövanhemmista, jotka melskaavat ja öykkäröivät lasten harrastuksissa ja peleissä. Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta keskustelunavauksen siitä, että eivät ne ole vain vanhemmat jotka käyttäytyvät huonosti ja painostavat lapsia.

Vikaa on joskus myös valmentajissa.

Suuri osa lapsia valmentavista tekee työtään vapaaehtoispohjalta tai hyvin pienellä korvauksella. Ammattivalmentajia on vähemmän. Sekä vapaaehtoisen valmentajan että ammattilaisen työ on erittäin tärkeää kasvatustyötä. He pyrkivät tekemään parhaansa usein hyvin rajallisilla resursseilla, ja he voivat olla erittäin tärkeä ihmissuhde niin valmentamilleen lapsille kuin heidän vanhemmilleenkin.

Silti on myös niitä valmentajia, joiden käytös on samanlaista kuin öykkäröivien ääliövanhempien. Nimimerkki Ääliö mutsiko kirjoittaa:

”28.8.18 julkaisitte jutun vanhempien käyttäytymisestä lasten harrastuksissa. Jutussa kirjoitettiin: ”Harrastuksen on tarkoitus antaa lapselle iloa. Sen tehtävä on saada hänet oppimaan, kehittymään ja nauttimaan. Harrastuksen ei pidä opettaa lapselle sitä, että muita saa kohdella huonosti ja vain se, että on kaikkein paras, on tärkeää.”. Lause on totta, mutta kuka kirjoittaisi asiasta myös toiselta puolelta?

Eli miten saada valtaa väärin käyttävät valmentajat ymmärtämään asia? Paljon kirjoitetaan asiattomista vanhemmista, mutta aika paljon lasten harrastuksissa pyörii valmentajia ja muita ihmisiä, jotka kilpailuhenkisyydessään ja voitonhimossaan käyttävät valtaansa täysin epäoikeudenmukaisesti ja epätasa-arvoisesti, nostavat toisia jalustalle jo alle 10-vuotiaissa. Ja tästä syystä juuri harrastuksissa oppii sitä, että huonompia pelaajia voi kohdella muutenkin huonommin.


Ylin kuva Click and Boo.

Tämä aihe taitaa olla hivenen tabu. Ei tähän vanhemmat rohkene puuttua, muutenhan saa juuri sen riitelevän ääliön maineen ja lasta kohdellaan entistä epäoikeudenmukaisemmin. (Jopa tämän kirjoittamista mietin useamman päivän, että uskallanko.) Surullista.

Mielestäni valmentajan suosiossa olemisen ja toisia parempana pitämisen suora seuraus on, että nämä ”hyvät” lapset eivät kestä muiden onnistumisia. On tapauksia, joissa harvemmin onnistuvaa lasta on alettu kiusaamaan hyvin menneen pelin jälkeen hänen tehtyään useamman maalin. Kiusaajana on ollut juuri sellainen lapsi, joka on valmentajan suosikki, jolta ei itseltään peli mennytkään sitten tällä kertaa niin hyvin.

Onneksi lasten harrastusten parissa on myös paljon ihania ihmisiä ja valmentajia ja heille kuuluu suuri kiitos.”

Nimim. Ääliö mutsiko -75

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Millaisia kokemuksia sinulla on? Oletko törmännyt öykkärivalmentajiin ja lasten epätasa-arvoiseen kohteluun? Vai onko sinulla vain hyviä kokemuksia lapsiasi valmentaneista? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Entä jos se harrastuksen öykkäri onkin lapsen valmentaja?”

  • Hyvää ja hienoa sanoo:

    Kyllä. Se on valmentajan vaimo, joka katsomossa möykkää. Ihan kannustavasti huutaa, mutta miksi pitää huutaa? Nolottaa. Varsinkin kun joukkue häviää kaikki pelit. Varmaan huutamatta pärjäisi paremmin.