Toisinaan elämä heittää meidät yhteiskunnan etuuksien piiriin ja harva haluaa olla riippuvainen rahallisesta tuesta. Syitä avun tarpeeseen voi olla monia; sairastelua, työttömyyttä, opiskelun kuormittavuutta, ehkä konflikteja perhe- tai parisuhteissa. Jotain joka vie oman jaksamisen äärirajoille. Pimeimmässä tilanteessa on vaikea nähdä mitään valoa tunnelin päässä, ja äitinä voi kokea syyllisyyttä siitä että ei ole pystynyt tarjoamaan lapsilleen parempaa. Eräs äiti kirjoittaa mietteitään näin:

”Minulla on kolme alle kouluikäistä lasta, neljäs tulossa. Viime aikoina olen kokenut arjen kovin kuormittavaksi. Tämä johtunee siitä ettei minulla ole muuta sisältöä opiskelun ja kotielämän lisäksi. Rahaa ei ole koskaan mihinkään ylimääräiseen kulutusluottojen lyhennysten takia, tämä heijastuu minusta vihana ja turhautumisena kaikkeen. Omaa aikaa saan kerran kuukaudessa lasten ollessa tukiperheessä viikonlopun. Mutta senkin ajan olen miehen seurassa kun ei ole rahaa esim. kierrellä kirpputoreilla etsimässä vauvanvaatteita/-tarvikkeita.

Sentin kolikoita pinoissa

Kuva Ibrahim Rifath.

Miehen menoihin (tupakka/alkoholi) on kyllä aina varaa vaikka olisi viimeiset eurot tilillä, mikä johtaa siihen että joudumme lainaamaan, ja se on taas seuraavan kuun rahoista pois. Mies on pitkäaikaistyötön, on hakenut opiskelupaikkoja muttei toistaiseksi ole saanut yhtäkään. Toimeentulomme koostuu näin ollen Kelan etuuksista, ja tämä hävettää minua. Perhetyö on meillä myös kuvioissa mutten koe heistä olevan mitään apua.

En ole voinut tarjota lapsilleni sellaista elämää mitä kuvittelin. Mietin olisiko heidän parempi ilman minua ja minun huutamistani. Vai olisiko minun parempi ilman miestäni, koen että hän on se mikä minua kuormittaa myös. Olen käynyt psykologin luona, ainoa ongelma on etten saa kuin aamuaikoja ja ne ovat opiskelun kannalta huono asia. Eropuheet mies koettaa sivuttaa toteamalla milloin mitäkin. Parisuhdeterapia ei käy rahatilanteemme takia. Olen aivan neuvoton mitä tehdä.”

Nimim. Neuvoton

Olisiko sinulla tarjota Neuvottomalle tilanteeseen neuvoja, lohduttavia sanoja, tai konkreettisia vinkkejä? Osallistu keskusteluun alla, kommenttikentässä.

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 25 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

25 vastausta artikkeliin “”Elämä Kelan etuuksilla hävettää””

  • Lumi sanoo:

    Voisitko itse lähteä vähän keikkatöitä tekemään? Voisitko myydä jotain,että saisit hiukan talouttanne helpotettua? Voitko kotona tehdä jotain,millä hankkisit muutamankin euron,päivässä ihan vaikka itsellesi?
    Teitä on kaksi kotona.
    Mikä estää miestä välillä hoitamasta lapsia,että voisit hiukan ansaita?