Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Suomen Pakkauskierrätys RINKI.

Meillä täällä pohjoisessa moni asia on niin laadukkaasti hoidettu. Jätehuollon kannalta tämä pitää täysin paikkaansa, vaikka meillä kuluttajilla onkin vielä jonkun verran parannettavaa (Kröhöm…Muovipakkausten kierrätysaste on vasta 27%). Kaikki jotka ovat käyneet lomailemassa esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa voivat allekirjoittaa maiden jätehuollon ongelmat. Maassa lojuvia roskapusseja ja katujen kulmiin jätettyjä biojätteitä, toki alueesta riippuen. Meillä Suomessa onneksi jätehuolto pelaa ja sitä täytyy arvostaa, vaikka aina sitä ei tulekaan arjessa ajatelleeksi. Suomessakin jätehuollon toimivuuden eteen on tehty rutkasti töitä, eikä se ole aina ollut yhtä toimiva. Roskiksesi EI siis enää kuuluisi näyttää tältä:

 

Tai tältä:

 

Paljon on muuttunut jätehuollossa ja kotitalouksien lajittelussa

Jätehuolto on muuttunut parissa vuosikymmenessä paljon.

– Yhdyskuntajätteiden kaatopaikkakielto astui voimaan vuonna 2016. Vielä 1990 valtaosa kotitalouksien jätteistä päätyi Suomessa kaatopaikoille, joita löytyi ympäri maan sadoittain. Vuoteen 2016 mennessä tuo luku on tippunut 8 prosenttiin. Nyt luku on alle 0,5 prosenttia!

– Rinki-ekopisteverkosto perustettiin vuonna 2016. Kuluttajat voivat nykyään palauttaa maksutta pakkausjätteensä kierrätettäväksi lähes 2000 ekopisteeseen Hangosta Utsjoelle. Toista näin kattavaa lajitteluverkostoa saa muuten oikeasti etsiä.

– Pakkausmateriaalien kasvavat keräysmäärät – tuplanumeroista kasvua vuodesta toiseen, hyvä suomalaiset!

– Yritysten kantama tuottajavastuu on todettu tehokkaaksi keinoksi vauhdittaa kierrätystä. Siksi se laajenee koko ajan. Mutta pakkaukset eivät kierrä, jos me kuluttajat emme palauta käytettyjä pakkauksia keräysastioihin. Suunta on hyvä, mutta etenkin muovin kohdalla keräysmääriä on kasvatettava reippaasti. Viime vuonna Rinki-ekopisteistä kerättiin kierrätettäväksi noin 12 000 tonnia muovia, kun luku 5 vuotta aiemmin oli vain 1200 tonnia. Nyt muovista kierrätetään 23 %, mutta kolmen vuoden päästä kierrätysasteen pitäisi olla jo 50 %.

Jokainen meistä voi edesauttaa tavoitteeseen pääsyä ja lajitella ne muovipakkaukset. Muovipakkausten kierrättäminen ei todellakaan ole oikeasti vaikeaa, mekin opittiin Ringin Lajittelukoulussa

– Ehkä kaikista tärkein on kuitenkin lisääntynyt mielenkiinto lajittelua ja ympäristöaiheita kohtaan. Jopa lapset ymmärtävät, että niitä paristoja ei heitetä sinne sekajätteeseen vaan ne palautetaan paristonkeräyspisteisiin ja että ne pakastepizzalaatikot laitetaan kartonkikeräykseen.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI täyttää tänä vuonna jo 25 vuotta!

Mikä RINKI? Lyhyesti Ringistä: Rinki tuottaa jätehuollon palveluita sekä kuluttajille että yrityksille. Rinki tekee pakkausten lajittelusta helppoa ja tuottajavastuun hoidon vaivattomaksi yrityksille. Rinki tarjoaa Hangosta Utsjoelle kattavan ekopisteverkoston, johon ihmisten on helppotuoda kierrätettäväksi lajittelemiaan jätteitä. Ringin ekopisteisiin olet varmasti törmännyt, ne näyttävät tältä:

Lähimmän Rinki-ekopisteen löydät täältä: Rinki-ekopisteet

Entä mikä on se yritysten tuottajavastuu?

Tuottajavastuulla tarkoitetaan yritysten vastuuta huolehtia markkinoille tuomansa pakkauksen keräyksestä ja kierrätyksestä. Tuottajavastuulaki astui voimaan vuonna 1997. Pakkausten tuottajavastuulliset yritykset ovat pääosin suomalaisia elintarvike- ja kaupan alan yrityksiä eli yrityksiä, jotka pakkaavat jotain. Isoista IKEAn ja Fazerin kaltaisista toimijoista pieniin parin hengen yrityksiin. Helpoiten velvoitteesta huolehtiminen onnistuu, kun yritys liittyy Rinkiin. Katso Ringin listalta huolehtiiko lempikauppasi tuottajavastuustaan: Rinkiin liittyneet yritykset

 

 

Ringin synttäreiden kunniaksi Huono Äiti arpoo viidelle onnekkaalle Ringin kierrätyspaketin, jossa on mukana supersuosittu lokerollinen lajittelukassi, pari kestohedelmäpussia (muistakaa infota teinejä, että ne ei kuulu roskikseen) ja osin kierrätysmateriaaleista valmistetut kynäsetti ja vihko! Osallistu arvontaan kirjoittamalla kommentteihin jotain kierrätykseen liittyvää, esim. oma paras lajitteluvinkkisi. Huono Äiti arpoo kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken viisi (5) RINKI-tuotepakettia. Osallistumisaikaa on 15.11.2022 saakka ja voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

ARVONTA PÄÄTTYNYT. KIITOS KAIKILLE OSALLISTUNEILLE!

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia