Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Suomen Pakkauskierrätys RINKI.

Länsimaalaisen ihmisen arjen ahdistuksia:

  • valmisruokahyllyn parhaanmakuisessa lounassalaatissa ei tule mukana haarukkaa
  • pitää ostaa se toinen salaatti, jossa mukana edes se puinen haarukka (ja muovia useammankin haarukallisen verran)
  • myös jälkiruoaksi ostetusta välipalapurnukasta puuttuu lusikka
  • ei puuttunutkaan, se oli pohjassa, mikä huomattiin tietysti vasta kun välipala oli jo syöty, sillä puisella haarukalla
  • pillimehun pahvipilli ei ole tarpeeksi vahva rikkomaan pakkausta
  • se myös hajoaa mössöksi jos juot hitaammin kuin aavikolla viikkoja vaeltanut ja viimeinen mehun käsiinsä saanut Kari Grandi
  • pahvipilli on pakattu muoviin 😐
  • kauppareissulla ostat pahvivarrellisia vanupuikkoja ja bambuhammasharjan, mutta kuitenkin kanssashoppaajat huomioivat vain sen omenoille otetun muovipussin, kun teini heitti kestokassin roskiin TAAS…
  • et kehtaa enää ostaa muovipussia vaikka ostoskassi jäi autoon, joten pelastat tilanteen ostamalla uuden kestokassin. TAAS.

Ja lisää haasteita tuppaa eteen harva se päivä, on tämä rankkaa!! Ihan varmasti vaan pienen ihmisen kiusaksi kehitetty koko muovinvähennyskampanja, tai mikä ikinä se onkaan se syy miksi ei saa enää KUNNOLLISIA PILLEJÄ KAUPASTA!!!! Tai, ehkä, maybe, syy voisi olla siinä että niitä pillejä ja muita muoviroskia löytyy meristä nyt jo YLI 150 MILJOONAA TONNIA. Eli 150 000 000 000 kiloa? Onko siinä nyt tarpeeksi nollia?

Tommi Toijan teos Bad Bad Boy lorotteli pissaa presidentinlinnan edustalla vuonna 2014

Vertailun vuoksi, henkilöauto painaa keskimäärin noin 1400 kiloa, ja matikan vuoksi pyöristetään ylöspäin 100 kg, eli muutaman kauppareissun ostokset takakontissa. Siis 1500 kg, 1,5 tonnia. Tämän laskelman ja meidän matikkapään mukaan muovin määrä merissä vastaa siis sataa miljoonaa autoa. Jos jokaisella suomalaisella olisi auto, se tekisi 20 autoa per naama. Plus kaksinaamaiset naapurintertut. Jos yksi elefantti painaisi 5 000 kg, elefantteja pitäisi olla 30 miljoonaa, ja jos 30 miljoonaa elefanttia laitetaan peräkkäin päiväntasaajalle, niin aika moni niistä elefanteista hukkuu.

Jos ajatellaan sitä 150 miljoonaa tonnia muovijätettä, niin ei pitäisi yhden pillin paljoa painaa. Paitsi että jos jokainen maailman ihmisistä käyttää yhden muovipillin vuodessa siitä tulee yli 7,7 miljardia pilliä. Juu, kaikki maailman ihmiset eivät käytä edes sitä yhtä pilliä vuodessa, mutta osa käyttää sitten reilusti enemmänkin, joten eikös tämä ole aika reilu keskiarvo? Puhumattakaan kaikesta muusta muoviroskasta, jota merestä löytyy.

Tai no, puhutaan ihmeessä ja parannetaan maailmaa pilli ja pussi kerrallaan. Kymmenen yleisimmän rannoilta löytyneiden kertakäyttömuovituotteiden joukosta löytyy juomapulloja ja niiden korkkeja, vanupuikkoja, tupakantumppeja, sipsipusseja ja karkkipapereita (muovia, ei paperia, yllätys), kuukautissuojia, muovipusseja, aterimia, pillejä ja juomien sekoitustikkuja, elintarvikepakkauksia. Kuulostavat varmasti tutuilta tuotteilta.

Ja miten ne sitten sinne mereen päätyy, roskiinhan me ne ollaan heitetty… Tässäpä vasta ajattelemisen aihetta. Jos jokainen ihminen kertoo ettei ikinä heitä mitään mihinkään muualle kuin lajiteltuna kierrätyspisteeseen tai vähintään sekajäteroskikseen, niin eihän siellä meidänkään meressä mitään roskia pitäisi olla. Vaan yllättäen myös Itämeri tuntuu täyttyvän pikkuhiljaa (ja yhä nopeammin) muoviroskasta.  Käsi sydämellä, kuinka moni _oikeasti_ lajittelee aina kaiken muovinsa muovipakkauskierrätykseen? Siinäpä se.

Eikä se muovi meressä ole vain ikävän näköistä, vaan ihan oikeasti haitallista. Muovit tuhoavat eläinten elinympäristöä ja vahingoittavat niihin takertuneita merieläimiä. Lisäksi pienet muovinpalaset päätyvät usein myös eläinten vatsoihin, ja siellä paitsi altistavat eläimet muovien haitallisille ja myrkyllisille kemikaaleille myös estävät sen oikean ravinnon sulattamisen. Ja ravintoketjun kautta muovi päätyy myös meidänkin lautasellemme. Bon appetit.

Jos ei eläinten olosuhteet kiinnosta, niin ajattele edes maapalloa. Jos muovi päätyisi meren sijasta kierrätettäväksi, niin 1 miljoonan muovitonnin kierrättäminen vastaisi hiilidioksidipäästöjen osalta 1 miljoonan auton poistamista liikenteestä. Pakkauksella on syynsä, se on tärkeä suoja. Muovi on pakkausmateriaalina usein ylivoimainen esimerkiksi tuotteen säilyvyyden varmistajana. Mutta vähintään yhtä tärkeää on, että se muovipakkaus kiertää.

Mitäpä jos sinäkin pistäisit muovipakkaukset kierrättäen, vähentäisit kertakäyttömuoveja mahdollisuuksien mukaan, ja ehkäpä jopa hyväksyisit ne pahviset pillit, jotka ei välttämättä toimi yhtä hyvin kuin muoviset (ihan vielä, odota hetki, tuotekehitystä on tulossa!), mutta sentään ne eivät päädy Itämereen jätteeksi. Muovipakkausten kierrättäminen ei todellakaan ole oikeasti vaikeaa, mekin opittiin Ringin Lajittelukoulussa!

Aloitusta (tai hyvän vauhdin jatkamista) helpottamaan arvotaan viidelle onnekkaalle Ringin kierrätyspaketti, jossa on mukana supersuosittu lokerollinen lajittelukassi, pari kestohedelmäpussia (muistakaa infota teinejä että ne ei kuulu roskikseen) ja osin kierrätysmateriaaleista valmistetut kynäsetti ja vihko! Osallistu arvontaan kirjoittamalla kommentteihin jotain kierrätykseen liittyvää, esim. oma paras lajitteluvinkkisi. Huono Äiti arpoo kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken viisi (5) RINKI-tuotepakettia. Osallistumisaikaa on 15.10.2022 saakka ja voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

ARVONTA PÄÄTTYNYT. KIITOS KAIKILLE OSALLISTUNEILLE!

P.S. Jos et jaksa odottaa tuotekehitystä, pahvisten pillien sijasta markkinoilta löytyy myös paljon erilaisia kestopillejä, mm. bambuista ja metalleista valmistettuina!

Lähteet :

Merten muovijäte: taustatietoa, haittavaikutuksia ja uudet säännöt, Euroopan Parlamentti

Google

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia