Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Suomen Pakkauskierrätys RINKI.

Länsimaalaisen ihmisen arjen ahdistuksia:

 • valmisruokahyllyn parhaanmakuisessa lounassalaatissa ei tule mukana haarukkaa
 • pitää ostaa se toinen salaatti, jossa mukana edes se puinen haarukka (ja muovia useammankin haarukallisen verran)
 • myös jälkiruoaksi ostetusta välipalapurnukasta puuttuu lusikka
 • ei puuttunutkaan, se oli pohjassa, mikä huomattiin tietysti vasta kun välipala oli jo syöty, sillä puisella haarukalla
 • pillimehun pahvipilli ei ole tarpeeksi vahva rikkomaan pakkausta
 • se myös hajoaa mössöksi jos juot hitaammin kuin aavikolla viikkoja vaeltanut ja viimeinen mehun käsiinsä saanut Kari Grandi
 • pahvipilli on pakattu muoviin 😐
 • kauppareissulla ostat pahvivarrellisia vanupuikkoja ja bambuhammasharjan, mutta kuitenkin kanssashoppaajat huomioivat vain sen omenoille otetun muovipussin, kun teini heitti kestokassin roskiin TAAS…
 • et kehtaa enää ostaa muovipussia vaikka ostoskassi jäi autoon, joten pelastat tilanteen ostamalla uuden kestokassin. TAAS.

Ja lisää haasteita tuppaa eteen harva se päivä, on tämä rankkaa!! Ihan varmasti vaan pienen ihmisen kiusaksi kehitetty koko muovinvähennyskampanja, tai mikä ikinä se onkaan se syy miksi ei saa enää KUNNOLLISIA PILLEJÄ KAUPASTA!!!! Tai, ehkä, maybe, syy voisi olla siinä että niitä pillejä ja muita muoviroskia löytyy meristä nyt jo YLI 150 MILJOONAA TONNIA. Eli 150 000 000 000 kiloa? Onko siinä nyt tarpeeksi nollia?

Tommi Toijan teos Bad Bad Boy lorotteli pissaa presidentinlinnan edustalla vuonna 2014

Vertailun vuoksi, henkilöauto painaa keskimäärin noin 1400 kiloa, ja matikan vuoksi pyöristetään ylöspäin 100 kg, eli muutaman kauppareissun ostokset takakontissa. Siis 1500 kg, 1,5 tonnia. Tämän laskelman ja meidän matikkapään mukaan muovin määrä merissä vastaa siis sataa miljoonaa autoa. Jos jokaisella suomalaisella olisi auto, se tekisi 20 autoa per naama. Plus kaksinaamaiset naapurintertut. Jos yksi elefantti painaisi 5 000 kg, elefantteja pitäisi olla 30 miljoonaa, ja jos 30 miljoonaa elefanttia laitetaan peräkkäin päiväntasaajalle, niin aika moni niistä elefanteista hukkuu.

Jos ajatellaan sitä 150 miljoonaa tonnia muovijätettä, niin ei pitäisi yhden pillin paljoa painaa. Paitsi että jos jokainen maailman ihmisistä käyttää yhden muovipillin vuodessa siitä tulee yli 7,7 miljardia pilliä. Juu, kaikki maailman ihmiset eivät käytä edes sitä yhtä pilliä vuodessa, mutta osa käyttää sitten reilusti enemmänkin, joten eikös tämä ole aika reilu keskiarvo? Puhumattakaan kaikesta muusta muoviroskasta, jota merestä löytyy.

Tai no, puhutaan ihmeessä ja parannetaan maailmaa pilli ja pussi kerrallaan. Kymmenen yleisimmän rannoilta löytyneiden kertakäyttömuovituotteiden joukosta löytyy juomapulloja ja niiden korkkeja, vanupuikkoja, tupakantumppeja, sipsipusseja ja karkkipapereita (muovia, ei paperia, yllätys), kuukautissuojia, muovipusseja, aterimia, pillejä ja juomien sekoitustikkuja, elintarvikepakkauksia. Kuulostavat varmasti tutuilta tuotteilta.

Ja miten ne sitten sinne mereen päätyy, roskiinhan me ne ollaan heitetty… Tässäpä vasta ajattelemisen aihetta. Jos jokainen ihminen kertoo ettei ikinä heitä mitään mihinkään muualle kuin lajiteltuna kierrätyspisteeseen tai vähintään sekajäteroskikseen, niin eihän siellä meidänkään meressä mitään roskia pitäisi olla. Vaan yllättäen myös Itämeri tuntuu täyttyvän pikkuhiljaa (ja yhä nopeammin) muoviroskasta.  Käsi sydämellä, kuinka moni _oikeasti_ lajittelee aina kaiken muovinsa muovipakkauskierrätykseen? Siinäpä se.

Eikä se muovi meressä ole vain ikävän näköistä, vaan ihan oikeasti haitallista. Muovit tuhoavat eläinten elinympäristöä ja vahingoittavat niihin takertuneita merieläimiä. Lisäksi pienet muovinpalaset päätyvät usein myös eläinten vatsoihin, ja siellä paitsi altistavat eläimet muovien haitallisille ja myrkyllisille kemikaaleille myös estävät sen oikean ravinnon sulattamisen. Ja ravintoketjun kautta muovi päätyy myös meidänkin lautasellemme. Bon appetit.

Jos ei eläinten olosuhteet kiinnosta, niin ajattele edes maapalloa. Jos muovi päätyisi meren sijasta kierrätettäväksi, niin 1 miljoonan muovitonnin kierrättäminen vastaisi hiilidioksidipäästöjen osalta 1 miljoonan auton poistamista liikenteestä. Pakkauksella on syynsä, se on tärkeä suoja. Muovi on pakkausmateriaalina usein ylivoimainen esimerkiksi tuotteen säilyvyyden varmistajana. Mutta vähintään yhtä tärkeää on, että se muovipakkaus kiertää.

Mitäpä jos sinäkin pistäisit muovipakkaukset kierrättäen, vähentäisit kertakäyttömuoveja mahdollisuuksien mukaan, ja ehkäpä jopa hyväksyisit ne pahviset pillit, jotka ei välttämättä toimi yhtä hyvin kuin muoviset (ihan vielä, odota hetki, tuotekehitystä on tulossa!), mutta sentään ne eivät päädy Itämereen jätteeksi. Muovipakkausten kierrättäminen ei todellakaan ole oikeasti vaikeaa, mekin opittiin Ringin Lajittelukoulussa!

Aloitusta (tai hyvän vauhdin jatkamista) helpottamaan arvotaan viidelle onnekkaalle Ringin kierrätyspaketti, jossa on mukana supersuosittu lokerollinen lajittelukassi, pari kestohedelmäpussia (muistakaa infota teinejä että ne ei kuulu roskikseen) ja osin kierrätysmateriaaleista valmistetut kynäsetti ja vihko! Osallistu arvontaan kirjoittamalla kommentteihin jotain kierrätykseen liittyvää, esim. oma paras lajitteluvinkkisi. Huono Äiti arpoo kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken viisi (5) RINKI-tuotepakettia. Osallistumisaikaa on 15.10.2022 saakka ja voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

P.S. Jos et jaksa odottaa tuotekehitystä, pahvisten pillien sijasta markkinoilta löytyy myös paljon erilaisia kestopillejä, mm. bambuista ja metalleista valmistettuina!

Lähteet :

Merten muovijäte: taustatietoa, haittavaikutuksia ja uudet säännöt, Euroopan Parlamentti

Google

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Älä tuhri Itämerta – pelasta maailma pilli kerrallaan”

 • Hilavitku sanoo:

  Kierrätän minkä pystyn, ei ole mitään erityisiä vinkkejä.

 • mummuvaan sanoo:

  Olen lajitellut paperit, kartongit, metallit, lasit ja muovit sekä vaaralliset jätteet jo monta vuotta. Biojäte menee soveltuvilta osin kompostiin.
  Kuljen paljon jalan ja julkisilla. En osta usein uusia vaatteita, monet käytössä olevista vaatteistani ovat 20-30 vuotta vanhoja.
  Kauppaan otan mukaan kangaskassin. Otan myös mukaan muovipussin, johon kerään matkalta roskia.
  Tiedän, että kaikki tämä on vain pisara meressä jos sitäkään. Tiedän myös, että yksi tupakantumppi saastuttaa mereen päädyttyään 30 litraa eli aika monta pisaraa vettä. Jos jokainen suomalainen noukkisi maasta yhden tupakantumpin ja panisi sen roskiin, 150 miljoonaa litraa vettä jäisi saastumatta.

 • Susuu sanoo:

  Meillä kierrätetään kaikki mahdollinen ja rikkonaisiak koitetaan korjata ennen kuin ostetaan uusi.

 • Kissanmissa sanoo:

  Kestokassit, kierrätä kaikki, anna itselle tarpeeton pois, pidä kastelukannu tiskipöydällä niin voi kipata siihen lasin pohjalle jääneet vedet ja käyttää kukille, älä käytä huuhteluainetta, osta luonnonkuituisia vaatteita, pese täysiä koneellisia, osta kirppareilta, pestävät pillit…

 • Anne Rollosta sanoo:

  Lajittelen kaikki jätteet. Muovit, biojätteet, kartongit, paperit, metallit, sekajätteet ja lasit. Kun kaikki laittaa omaan paperipussiin paitsi sekajäte ja biojäte niin on helppo viedä roskat. Paperipussi kestää käytössä kauan. Pullot vien kauppaan.

 • Tiiku sanoo:

  Meillä on 3-vuotias opetettu lajittelemaan pahvit, paperit, metalli ja lasi. Muovia harjoitellaan ahkerasti, tosin se menee välillä sekä isällä että äidilläkin väärin…

 • Paperipussi sanoo:

  Tosi monessa kaupassa on hedelmä- ja vihannesosastolla myös paperipusseja. En ymmärrä, miksi kukaan käyttää enää mitään muuta. Ne voi vielä käyttää kompostipusseina – ihan parasta!

 • Maisa sanoo:

  Pyrimme kierrättämään kotona kaiken mahdollisen, eteisessä päällekkäin kasatut Ikeasta ostetut kannelliset astiat eri pakkauksille. Viedään kauppareissun yhteydessä poistoon.

 • Nita sanoo:

  Tortilla mausteisiin kuuluvat juustot yms. Jotka pakattu säilyketölkkiin. Niissä keltainen muovikansi. Sopii suoraan koiran/ kissan ruoka tölkkeihin että saa jääkaappiin. Ei tarvitse etsiä pientä muovipussia, elmua, folioon.

  Piltti purkkien kansista tehdyt naksu matot ♥️

 • Katri sanoo:

  Osta vähemmän, suosi kestotuotteita.
  Kaupan hevi osastolla pakkaan yhteen pussiin useampaa lajia ja vaaka/hintalaput liimaan vanhan kassakuitin taakse, niin ne saa siitä kätevästi luettua peräkkäin.

 • Piia sanoo:

  Pyrin kierrättämään kaiken, mikä mahdollista. Miehen jälkiä saa paikkailla välillä 😏. Töissä harmittaa (n.200 hlöä töissä) ei kierrätys toimi mitenkään. On vain poltettava jäte.

 • Johku sanoo:

  Meillä muu perhe oppi kierrättämään kun laitoin jokaiseen kodin kierrätysastiaan kuvan ja nimen mitä sinne saa laittaa. Kaikki muut paitsi pahviroskat on sellaisissa paikoissa jotta koko perheen pystyy jätteensä kierrättämään…nyt kun vaan joku kantaisi ne tarpeeksi useasti ulos, siitä saan meidän perheen likkaa jonka tehtävä se on, muistuttaa aika usein 😅

 • Piipero sanoo:

  Pyrin pitämään menopelissä ja työrepussa ylimääräisen kassin,niin se on matkassa jos unohtuu muuten ottaa mukaan.
  Kaikki kasvikset yms.ei tarvitse erikseen pussia.
  Pyrkii tekemään lajittelusta automaattisen toiminnon,toistoja,toistoja.

 • Lissu sanoo:

  Kestokasseihin lajittelu. Ja siitä sitten kerralla tyhjentää lajittelu pisteeseen. 😊

 • Ansku sanoo:

  Hommattiin pihalle 5 roskista, eli nyt lajittelemme kaiken mahdollisen: paperin, kartongin, biojätteen, muovin, jolloin sekajätteeseen menee tosi vähän.Metallit viemme kauppaan mennessä siellä olevaan lajittelupisteeseen. Onhan siinä ollut opettelemista mikä kuuluu mihinkin roskikseen, mutta kyllä vanhakin näköjään oppii… 🙂

 • Pia sanoo:

  Meillä kierrätetään se mitä pystytään. Mitään vinkkejä ei kylläkään ole. Jokaiselle kierrätettävälle on oma paikkansa ja meillä onneksi niiden vienti onnistuu aina kauppareissun yhteydessä, kiun molempien ”omien” kauppojen pihalla on kunnolliset kierrätyslaatikot.

 • Typy sanoo:

  Kiertätän kaiken

 • Tiina sanoo:

  Minusta on parasta kierrättää juuri sen verran kuin pystyy, niin ehkä se vähäinenkin tulee tehtyä. Jos ahnehtii ja tuskailee liikoja heti alkuun, voi jäädä sekin vähä tekemättä pitkässä juoksussa.

  Itse kerään heviosastolta muovipussiin mahdollisimman monia eri hedelmiä vähentääkseni monenpussin keräilyä. Sekä monet kasvikset menee ihan ilman pussukoitakin.

 • Marika sanoo:

  Kierrätys tärkeää ja helppoa mutta parempi on jättää turha ostamatta ja suosia kestotuotteita.

 • Masa sanoo:

  Kierrätän kaiken mahdollisen. Ei siihen oikein ole vinkkejä.