”Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä!” – tällaisia otsikoita on näkynyt runsaasti uusimman Finsex-tutkimuksen julkaisemisen jälkeen.

Seksin vähenemistä tunnutaan pidettävän isona ongelmana. Syitä pohti esimerkiksi Helsingin Sanomat, jossa yhdyntäkertojen vähenemisen syynä pidettiin muun muassa aktiivista liikuntaharrastusta.

Uusin Finsex-tutkimus on vuodelta 2015 ja siinä todetaan esimerkiksi että yhdyntöjen määrä on laskenut: ”Yhdyntöjen vähenemiselle antaa perspektiiviä se, että vuonna 1971 naimisissa olleilla miehillä ja naisilla oli yhdyntöjä jopa kaksi kertaa useammin kuin, mitä avioliitossa eläneillä oli vuonna 2015.”

Syitä tälle pystyy tosiaan helposti keksimään vaikka kuinka paljon:

– Ihmisillä ei ole enää voimia harrastaa seksiä muun elämän kuormittavuuden takia

– Ihmisillä on muutakin tekemistä kuin harrastaa seksiä (sekä oikeaa, itseä kiinnostavaa tekemistä että tyhjänpäiväistä kännykän räpläämistä)

– Lisääntynyt pornon katselu voi vaikuttaa niin, että ihmiset ennemmin itsetyydyttävät kuin harrastavat seksiä

– Ja niin edelleen…jokainen tietää omalla kohdallaan mistä harrastetun tai harrastamatta jätetyn seksin määrä johtuu.

Joillain kyseessä on kumppanin puute, joillain se, että kumppani ei halua, joillain se, että itse ei halua, joillain sairaus, joillain joku yllämainituista… Pitää muistaa myös, että Finsex-tutkimuksessa mitataan yhdyntäkertoja, eikä ole ollenkaan tavatonta se, että jokainen seksikerroista ei sisällä yhdyntää.

Ongelma yhdyntäkertojen väheneminen tai seksin puute on silloin JOS se on ongelma. Aina näin ei ole.


Kuva Belinda Fewings.

Vaikka lööpeissä huudetaan että suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä, se ei ole mikään ongelma, jos se ei ole ihmiselle itselleen ongelma, tai ongelma hänen parisuhteessaan.

Kun ei sitä seksiä ole kenenkään pakko harrastaa. Ei sinkkuna, eikä suhteessa. Parisuhteen osapuolet voivat ihan hyvin olla tyytyväisiä vähäseksiseen tai seksittömään suhteeseen. Se, mikä on oikea määrä seksiä on henkilökohtainen ja suhteen sisäinen asia. Mitään ”oikeaa” määrää ei ole olemassa.

Monet kertoivat tutkimuksessa, että he haluaisivat enemmän seksiä kuin mitä harrastavat. Se on tietenkin ongelma, jos ei ole tyytyväinen harrastamansa seksin määrään.

Mutta pitää muistaa, että vähäiseen tai olemattomaan seksin määrään voi ja SAA olla tyytyväinen. Kaikkia ei kiinnosta seksi koskaan ja kaikkia se ei kiinnosta juuri nyt. Turha siihen on ulkopuolisen mennä päivittelemään, että miksi et paneskele enemmän!

Ehkä osa seksuaalisesta haluttomuudesta johtuu siitä, että seksiä ”ei saisi” harrastaa sen verran mikä itselle sopii ja/tai omassa suhteessa toimii. Se, että kerrotaan ”kaikkien muiden” harrastavan seksiä kerran viikossa ja heidän olevan tyytymättömiä ”näin vähäiseen määrään” saattaa aiheuttaa paineita, jos itse haluaa erilaisen määrän. Ehkä oma, aito halu ei koskaan ehdi syttyä, jos pyrkii harrastamaan seksiä silloin kun sitä ”pitäisi” harrastaa.

Erilaiset halut aiheuttavat usein ristiriitoja parisuhteessa, mutta jos osapuolten seksi-innokkuus on samalla tasolla tai molemmat muuten tyytyväisiä, asia on ihan ok. Moni vanhempi valitsee iltaisin mieluummin sarjamaratonin tai somessa roikkumista ja kenties lasin viiniä kuin seksin. Tai vaikka sitten sen rasittavan liikuntaharrastuksen. Ja niin saa tehdä! Ihmisellä voi ihan oikeasti olla elämässään muita kiinnostavampia asioita kuin seksi, silloinkin kun parisuhde on hyvä ja seksi nautittavaa.

Seksuaalinen haluttomuus on sitä, että ei halua vaikka haluaisi haluta. Jos haluaa seksiä, mutta haluaa sitä harvemmin mitä tilastot sanovat, kyseessä ei ole haluttomuus. Oman itsen kuunteleminen on tässäkin asiassa hyvä juttu.

Nautitaan kesästä joko harrastaen seksiä tai ilman sitä – siten kuten itsestä parhaalta tuntuu!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia