Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Pari vuotta sitten rakastuin tyyppiin mihin en ikinä olisi uskonut rakastavani. Tyyppi ei ollut mitenkään erityisen komea eikä mikään puhelias. Hän käytti lisäksi päihteitä. Paljon. Tai siinä vaiheessa en tiennyt kuin paljon. Alusta asti mies valehteli ja kieroili. Petti. Aina hän asian käänsi niin ettei uskonut että pysyisin rinnalla ja löi ”läskiksi homman”. Aina hän sanoi kuinka haluaa raitistua. Elää elämää minun kanssasi. Haimme niin monta kertaa apua tilanteeseen mutta aina, joka kerta mies ratkesi. Joka kerta retkahtamisen liittyi jollain tapaa myös pettämiset. Valehtelut ja asioiden kaunistelut.

Annoin anteeksi. Joka kerta. Periaatteeni on että jos ihmistä rakastaa, niin ei häntä jätetä sen vuoksi koska hän on sairas. Hänen rinnallaan ollaan. Tätä muistutin itselleni uudelleen ja uudelleen. Halusin uskoa ettei mies pettäisi jos olisi selvä. Halusin uskoa ettei mies valehtelisi jos olisi selvä. Mutta jälkikäteen ajateltuna taisi hän tehdä silloinkin. Vai oliko hän koskaan selvä? Eipä kai.

Niinä hetkinä kun hän oli luonani, olin ehkäpä maailman onnellisin. Oli niin helppoa ja hyvä olla vaikka olisimme olleet puhumatta päivän tai tekemättä mitään. Siinä oli vain niin hyvä olla. Niin tajuttoman hyvä olla. Siinä kainalossa kun oli ei halunnut olla missään muualla. Kuinka rakastinkaan.

Kuva Marc Schaefer. Ylin kuva Christian Lue.

Tuli taas kerta että mies viihtyi enemmän päihdepiireissään kuin luonani. Päätin lopettaa suhteen. Se sattui mutta päätin pysyä päätöksessäni. Kunnes mies halusi jälleen viimeistä mahdollisuutta. Hän vannoi ja vakuutti. Tämä kerta olisi erilainen. Olin epäileväinen mutta päätin antaa sen mahdollisuuden. Halusin uskoa. Haimme apua jälleen.

Tajusin heti että taas mies valehtelee käytöstään, elämästään. Hän jopa hankki asunnon. Olin päättänyt että seison rinnalla ja rakastan. Unohdan kaiken tuskan ja pettymyksen ja luotan. Luotan että hän kertoo minulle rehellisesti käytöstä, asunnosta. Että ne on väärinkäsitystä. Yritin jopa vihjailla asiasta. Tuloksetta. Mies sai tarpeeksi vihjailuistani ja lähti. Hän todella vain lähti. Sitten saan kautta rantain kuulla että tämä viimeinen mahdollisuus oli vain keino saada asuntoa laitettua asumiskuntoon ja muuttaa siihen sitten kun tavarat on ja asunnossa voi elää ja olla. Elää sitä oman näköistä elämää naisineen ja päihteineen. Se iski kuin puukko.

En olisi uskonut että minä tulen jätetyksi. Olin ajatellut ja uskonut että meidän elämä olisi mikä kantaisi aina. Se on tyhmää, koska hän kohteli minua niin huonosti. Ja vaikka käsitän kaiken kauheuden mitä hän minulle teki. Miten hän loukkasi. Satutti. Sielua ja sisintä. Koko sisus on mulla vereslihalla. Kaikki mitä hänen eteensä tein ja sitten vain moi moi. Tuntuu ettei elämäni tässä hetkessä mene eteenpäin. Päivät on paksua puuroa tunnista toiseen. Ja huomaan että valun sinne masennuksen mustiin syövereihin missä joskus vuosia sitten olin. Ja kuinka olen kamppaillut etten ikinä enää sinne joutuisi. Mutta sinne ollaan menossa. Ja pelkään että joku aamu en jaksa enää nousta sängystä. Autoin ja rakastin miestä oman terveyden uhalla. Ja mikä oli kiitos? Moi moi vain ja musta aukko.!”

Nimim. Maria

Olisiko sinulla tarjota lohduttavia sanoa tai vertaistukea kirjoittajalle? Keskustellaan kommenteissa.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “”Annoin mahdollisuuksia toisensa jälkeen ja silti mies valitsi päihteet””

 • Amelia sanoo:

  Muistan omilta nuoruusvuosilta kuinka tyhmää oli kaivata ja rakastaa kaltoinkohtelijaa. Sain omien kavereideni vihat niskaani: Kuinka voit kaivata tuollaista tyyppiä? Mitä näet siinä tyypissä? Älä nyt ainakaan soittele sille. Mutta minä soitin ja hän palasi aina takaisin kun joku muu oli hänet jättänyt. Hän tiesi että minun luokseni voi palata. Mutta ystäväni olivat oikeassa. Mies oli pelkkä p%#&akasa ja hyväksikäyttäjä. Kolmen vuoden jälkeen itsetuntoni ja itsetuntemukseni olivat sellaisella tolalla että tajusin jo itsekin hylätä hänet elämästäni. Joten usko kokenutta: mitä nopeammin pääset hänestä eroon sitä parempi sinulle.

 • Nimetön sanoo:

  Vaikka olo tuntuu nyt jätetyltä, mut mieti kun se ois ollut niin että sä jätät, yrität ja toinen anoo älä jätä. Tai oisit jättän ja lähten ja miettin et teitkö nyt oikein, ja pahimmas tapaukses oisit viel antan anteeks ja palannut hänen luo. Mut nyt hän lähti ja todella hyvä niin, pääset hengittämään ja jatkaa elämää. Aikaa se vie kun jätetyksi tulemisen olosta selviää. Asia tuntuu nyt että hän valitsi nyt päihteet ja naiset. Mutta sinä ANSAITSET PAREMPAA ja se kyllä ajan kanssa sulle suodaan. Pidä lippu ja rima korkealla. Myös juttelu pari kertaa miepä hoitajan kanssa auttaa selkiyttämään ajatuksia.

 • Anna sanoo:

  Tuska on varmasti kova. Mutta vain jonkun aikaa. Pikkuhiljaa alat tajuamaan että ero oli parasta mitä sinulle voi tapahtua. On nimittäin niin että päihdeongelmaisella päihde on se suurin rakkaus. Sinä olet ehkä vasta sijalla viisi. Sitten voit alkaa miettiä miksi olet rakastunut päihdeongelmaiseen. Olisitko rakastunut jos hän olisi tylsä ja kunnollinen? Ota selvää käsitteestä läheisriippuvuus ja kun alat laittaa itse otsesi etusijalle ja rakastaa ensin itseäsi niin huomaat oman arvosi etkä enää viehäty kumppanista joka käyttää hyväksi ja kohtelee huonosti<3 tsemppiä!

 • Been there❤️ sanoo:

  Rakas ystävä, olipa hyvä että lähti. Vaikka sinulla on nyt kauhean paha olla, usko minua, vielä sinun olosi paranee. Vaikka nyt mietit niitä hyviä hetkiä ja miten hyviä ne olivatkaan, niin mieti myös sitä, että huolimatta niistä mies valitsi toistuvasti jotain muuta, ja se ei ole se miten parisuhteessa toimitaan. Katso peiliin ja siellä näet vahvan ihanan naisen joka antaa itselleen luvan päästää irti vanhasta. Sieltä katsoo nainen joka ansaitsee tulla kohdelluksi arvostavasti, rakastavasti, tasa-arvoisesti ja vaikka mitä. Kaikkea hyvää sinulle.