Monet äidit ovat alkaneet kertoa kohtaavansa negatiivisia reaktioita, kun he liikkuvat julkisilla paikoilla ihan tavallisten lastenvaunujen kanssa – ei somen huippuvaunujen kanssa. Mistä tässä kaikessa on siis kyse?

Somen supervaunut eivät ole kaikille

Trendaavissa lastenvaunuissa toistuvat tutut brändit. Suosituimmat vaunut ovat yhdistelmävaunuja eli niihin voi kiinnittää tarpeen mukaan ratasistuimen tai vaunukopan. Tämä mahdollistaa samojen vaunujen käyttämisen vastasyntyneestä aina 22-kiloiseksi asti. Lapsen oleskelun ohella näiden vaunujen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös niin vanhemman käyttömukavuuteen kuin vaunujen turvallisuuteenkin. Ovatko nämä kuitenkaan riittävän raskaita syitä luksusvaunujen hintalapuille, jotka voivat kivuta yli 1500 euroon?

 

Mistä syyllistys kumpuaa

Koko tämä syyllistysjuttu on jotenkin tosi tragikoomista. Emme nyt lainkaan kiistä, etteikö syyllistetyille vanhemmille voi oikeasti tulla tästä paha fiilis. Mutta miettikää tätä nyt vähän. Vanhemmuuden aikana vanhemmat huolehtii ja huolestuu ihan älyttömän pitkästä listasta asioita. Lisäksi tuntuu, että ympäröivät ihmiset ottavat myös nokkiinsa kaikista vanhemman tekemisistä, vaikka eivät olisi itse ikinä edes kasvattaneet lasta. Siksi mietimmekin, miksi joku päättää kaiken tämän huolen keskellä ottaa asiakseen tuomita toinen vanhempi hänen valitsemiensa lastenvaunujen perusteella??

Kukaan lapsiaan vaunuilla hyysäävä äiti ei varmastikaan tahdo lapselleen mitään pahaa, vaan tarjoaa lapselleen oman tilanteensa sallimissa rajoissa parasta mahdollista huolta ja hoivaa. Niinpä on ihan turha äitinä levittää pahaa oloa edelleen vain sen takia, että ympäristö tekee sitä jatkuvasti meille itsellemme. Jos jotain, niin eikö meidän äitien pitäisi enemmin olla tukiverkko toisillemme?

Älä sorru ryhmäpaineeseen

Siispä jälleen tässäkin asiassa, kuten muutenkin elämässä, kehotamme sinua, äiti, olemaan välittämättä liiaksi muiden mielipiteistä. Vain se, että joitain tiettyjä vaunumalleja tungetaan joka tuutista verkkokalvoillemme, ei tarkoita sitä, että ne olisivat ainoa vaihtoehto. Loppujen lopuksi vaunut kannattaa valita omien tarpeiden mukaan. Muista siis vain ottaa huomioon vaunujen mukavuus, turvallisuus sekä käyttöolosuhteet eli esimerkiksi, millaisessa maastossa aiot niitä työntää. Näin löydät oikeat vaunut juuri sinulle etkä tee muiden asettaman paineen takia huonoa ja harmittavaa valintaa. Ai niin, vaunuja löytyy rutkasti myös internetin myyntialustoilta käytettynä. Sieltä kannattaa siis vilkaista, mikäli tahtoo laatuvaunut budjettihinnalla!

Burnout olikin mahdollisuus

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Älä tuomitse vanhempaa huonojen vaunujen perusteella”

 • Sari sanoo:

  Kolmen lapsen ja yhden lapsen mummona aina jaksan ihmetellä tätä kilpavarustelua mikä näemmä alkaa meillä naisilla jo ennen lapsia; kenellä kalliimmat laukut/kengät, komeampi mies/ura yms. Kun vauva syntyy, niin varustelu eskaloituu ihan eri sfääreihim: vaunut, vaatteet ja muu oheisvarustelu. Sitten tulevat harrastukset ja koulu. Tätä voisi jatkaa loputtomiin ja kuitenkin ainoa asia mikä on tärkeää on se lapsi ja jos oikein onni potkaisi, lapsi on terve. Kaikki tämä muu on turhaa kohinaa

 • Kunhan rattaat kulkevat, niin hyvä on! sanoo:

  No johan saa taas silmiään pyöritellä näille ihme trendijutuille. Itse en ole äiti, mutta vaunuja tai rattaita työnnän niin töissä kuin vapaa-ajalla, kun lähipiirissä on lapsia, joita hoidan usein. Tärkeintä minulle vaunuissa tai rattaissa on toiminnallisuus, ulkonäkö tai merkki ei minua liikuta. Jos olisi oma lapsi, saattaisin hankkia ihan tarkoituksella jotkut veikeät retrovaunut.

  Enpä jaksaisi kulmakarvaani nostaa toisten vaunujen päivittelylle. Nirppanokat keskittykööt omiin vaunuihinsa ja antakoot toisten elää omaa elämäänsä.

 • Koskaan kuullukka sanoo:

  Mulla on lapset 3v8kk ja 2v2kk. Koskaan en oo törmänny tähän ilmiöön vaikka monilla palstoilla selailen. Mitkä siis on ne somen huippuvaunut? Siellä näkyy cybexiä ja bugaboota, molemmat samalla tavalla merkkejä ku brio. Kaikki oikein hyviä valmistajia. Siellä näkyy myös liuta muita merkkejä noiden välistä. Toiset haluaa ja voi ostaa 1700e vaunut uutena, toiset löytää mieleiset torista käytettynä sopivaan hintaan ja toiset löytää roskalavasta omiin tarpeisiin sopivat. Kaikki tosi ok! Mitäs jos ei oltais niin kauheesti mitään mieltä toisten vaunuista, vaan keskityttäis niihin omiin kieseihin. Pätee myös laajemmin mitä tulee lasten varusteisiin ja tarvikkeisiin. Keskitytään siihen omaan juttuun ja ollaan kivoja kanssaäideille.

 • Live and let live sanoo:

  Miksi naiset tekee tätä toisilleen? Aika harvoin nimittäin miehet tätä tekee. Varmasti on miehiäkin tuomitsemassa, mutta harvemmin niihin törmännyt. Onneksi ei vastaan ole tullut arvostelevia naisiakaan niin usein. Ja toisaalta kuljen niin omissa maailmoissa, että ei paljon mulkoilut paina.

 • Johanna sanoo:

  Siis anteeks mitä? Ettäkö jotkut katsoo olevansa jotenkin parempia paremmilla vaunuilla??!! Huhhuh. 😂😂😂😂
  No. Eipä yllätä tässä yhteiskunnassa.

 • Vieras sanoo:

  Itse liikuimme niin vähän kävellen että meille kaikkein parhaat oli pieneen tilan menevät matkarattaat. Joskus joku nainen arvostelu kauppakeskuksessa että vauva on liian pioni matkarattaisiin. Jätin omaan arvioni ja niillä jatkoin edelleen. Pidin parempana että vauva on selkä suorana matkarattaissa kuin turvakaukalossa niissä. Ei maksaneet montaa tuhatta ja meni koko kolmen lapsen ratasiän.

 • Äityli sanoo:

  Täytyy aika erikoinen ihminen olla jos vaunujen mukaan tuomitsee. Itsellä menisi hermo stokken kaltaisten monitoimi? Härpäkkeiden kanssa. Kunhan on sellaiset, ettei lapsen alta romahda, isot pyörät, että sohjossa kulkee ja mukava sisäpuolelta, että vauvan on hyvä olla, ja aisa tarpeeksi ylhäällä, ettei äidin tarvitse kehittää koukkuselkää. En halua mainostaa, tai mitään, mutta Emmaljunga. Sitten kevyet kokoontaitettavat rattaat kun vauva on kasvanut. Toimii bussissa sun muissa kun saa kasaan kainaloon ja lapsi toiseen kainaloon, niin ei jää pysäkille.