Terveisiä varhaiskasvatuksen kentältä koronaviruksen aikaan. Kuten varmaan tiedätte, hallitus on antanut ohjeet tai ainakin suositukset lasten hoitoon tuomiselle. Silti, lähes päivittäin, hoitoon tuodaan puolikuntoisia lapsia.

Ymmärrän kyllä, että etätyö ei kaikille onnistu ja kriittisten alojen työntekijöiden työnteko tulee turvata, mutta siltikin. Päiväkotiin tulee usein puheluita, että voiko lasta tuoda hoitoon, kun on vain vähän yskää tai vain vähän räkäinen. Vanhempien tulisi itse kyetä arvioimaan täyttääkö lapsi ”terveysvaatimukset”, koska ne on kaikillle ohjeistettu. Me emme halua toimia ”terveyspoliiseina” ja päättää asiaa puolestanne. Pyrimme olemaan puolueettomia. Hyvä täti/paha täti asetelman siitä helposti syntyy, jos lähtee ottamaan kantaa onko lapsi päiväkotikuntoinen.

Tämä yhteiskunnallinen tilanne on poikkeuksellinen. Annetut säännöt ja ohjeet ovat meidän kaikkien parhaaksi. Me varhaiskasvatuksen kentällä emme ole niitä laatineet hankaloittaaksemme vanhempien työssäkäyntiä. Tuntuu siis tosi epäreilulta, että vanhemmat syyllistävät ja sättivät työntekijöitä. Varsinkin vuorohoidossa paine on kova.

Meille työntekijöille tyrkytetään työnantajan toimesta pidettäväksi palkattomia päiviä tai vuosilomia (mikäli niitä on). Sijaisilta pätkitään työsopimuksia. Epävarmuus töiden jatkumisesta koskee meitä kaikkia. Meissä työntekijöissä ja omissa perheissämme on myös paljon riskiryhmäläisiä. Huolestuttaa siis omankin perheen/lähipiirin tilanne.

Toivoisin, että sinä vanhempi miettisit vielä toisenkin kerran olisiko lapsen kuitenkin parempi sairastaa nyt kaikki taudit kotona ennen kuin avaat sen päiväkodin oven.

Terveisin Lastenhoitaja

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Älä tuo nyt kipeää lastasi päiväkotiin”

 • Päikyntäti74 sanoo:

  ” Lapsen perheessä on Noroa, mutta lapsella ei..voinko tuoda?”
  ” Lapsella märkärupea, mutta menossa lääkäriin, voi varmaan tulla siksi aikaa?”
  ” Ei lapsella ole kotona ollut mitään…” Silti päiväkodissa nenästä valuu räkä kaikissa sateenkaaren väreissä ja vaipassa kelluu sulamaton suppo..
  Mä pidän työstäni todella paljon ja nimenomaan niistä lapsista, mutta aikuisten käytös harmittaa. Kukaan ei ole omassa työssään niin korvaamaton mitä hän on sairaalle lapselleen kotona.
  Me hoitajatkin olemme ihmisiä ja jäämme (nyt korona aikana) kotiin pienestäkin nuhasta tai kivusta suojataksemme toisiamme mutta ennenkaikkea niitä teidän pieniä ja isompiakin rakkaita palleroitanne. Tehkää te samoin ja suojelkaa meitä ja meidän rakkaita palleroita kotona, sillä meilläkin on perhe ja elämä myös töiden ulkopuolella.

 • Sairaanhoitaja, ja entinen päikkytäti sanoo:

  Ymmärrän huolen mutta se että hoidosta soitetaan hakemaan lapsi pois siksi että lapsi yskii hieman niin on jo epäreilua. Näin kävi meillä, tytölläni infektio astma jonka takia yski välillä kun oli flunssa ollut 5vko aikaisemmin ja infektio astmassa flunssan jälkeinen yskä saattaa kestää jopa 5kk. Ei siis kyse ollut koronasta, kun yskä jo kestänyt 5vko ja tämän soiton takia joudun lähtemään pois hoitajan työstäni eli jäi ne potilaat sitten hoitamatta. Maalaisjärkeä voisi myös käyttää varhaiskasvatuksen työntekijät!

 • Kirettä pitää kirjata sanoo:

  Kokemuksia on laidasta laitaan. Jotku vanhemmat vaatii tietää montako kertaa niistetty ja minkälaista räkää. Että kaikenlaista analysointia arjessa tehdään.

 • Vika ei aina ole kodeissa ja lapsissa sanoo:

  Päiväkodista soitetaan hyvin usein terve lapsi haettavaksi kotiin, vedoten puolikuntoisuuteen. Näin tapahtui ennen koronaa ja vielä enemmän koronan jälkeen.
  Hoitajia liian vähän ja hoitosuhdeluvut saadaan kuntoon kun joka osastolta lähetetään pari kotiin.
  Lapseni on pyydetty hakemaan mm. sen vuoksi että kuulemma ikävöi äitiä ja oli ehkä vähän vaisu. Selvästi ”puolikuntoinen” ja vähintäänkin pari päivää kotihoitoa.

 • Lapset etusijalle! sanoo:

  Jos asia mietityttää, niin tietoa löytyy, esim. THL-sivuilta: ”Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Vältä sosiaalisia kontakteja.

  Voiko lapsen viedä päivähoitoon, jos hänellä on nuhaa? Ei voi. Jos lapsella on edes lieviä flunssan oireita, hänen tulee pysyä kotona. Lapsi voi mennä takaisin päivähoitoon, kun hän on ollut oireeton yhden vuorokauden ajan.”.

  Tsemppiä kaikille, pidetään läheiset terveenä <3