Päiväkodissa työskentelevällä Tädillä on asiaa lasten pukemisesta:

”Mittani alkaa olla täynnä vanhempia, jotka eivät osaa yhtään pukea lastaan kelin mukaan. Nyt kun on tosi kylmä, lapsilla ei ole kunnollisia aluskerrastoja, kunhan jotkut tekokuituiset sukkahousun retaleet päällä. Paljaat vyötäröt vilkkuvat ulkohousun ja ulkotakin välisestä kaistaleesta ja pakkasta voi olla -15!

Tekstiiliurheilijat ovat vielä luku sinänsä. Lapsille ostetaan järkyttävän kalliita ulkovaatteita, jotka eivät kestä yhtään käyttöä. Moni hienoista ja järkyttävän kalliista merkeistä on kunnollisessa käytössä osoittautunut kylmäksi ja esimerkiksi polvistaan paljon nopeammin kuluviksi kuin joku kotimainen vastine tai ihan halpa henkkamaukka. Kuka siitä saa itselleen nostetta, että lapsella on 180 euron kylmä talvihaalari, kysyn vaan?? Näen jatkuvasti töissä lapsia, jotka ovat jo joko palelluttaneet itsensä tai siis joiden vanhemmat ovat palelluttaneet heidät tai jotka olla niillä rajoilla.

Ja sitten ne käsineet. Menkää nyt hyvät ihmiset itseenne niissä hienoissa autoissanne – te ette ehkä tarvitse kunnollisia käsineitä ,mutta lapsi tarvitsee. Lapsi tarvitsee tarpeeksi väljät kintaat, jotka saa kiristettyä kunnolla ja joka ulottuu reilusti hihan päälle. Toivon myös, että ymmärrätte, ettei niitä ulkomaisia prinsessahaalareiden käsineitä ole millään tavalla suunniteltu suomalaiseen talveen vaan keskieurooppalaiseen +1 asteen pakkaseen.  Haloo!?!”

T. Täti

Tästä teemasta on Huonossa keskusteltu ennenkin, täältä löydät lisää, jos edellinen avaus herätti mielenkiintoa!

PS. Huonon Äidin kirja on alessa tänään, sitä voit lukea pakkasessa tai kotona vällyjen alla, ihan sama! Täällä!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 35 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

35 vastausta artikkeliin “Audi kyllä on, mutta lapsi palelee”

 • Uhriäiskä sanoo:

  Sepä se. Meidän tarhan tädit on kertoneet, että lapset viedään ulos vaikka olisi 30 astetta pakkasta, koska ”ei me oo suunniteltu mitään ohjelmaa niille sisälle ja se on niin paljon helpompaa ulkona kun aidatulla alueella yksikin pystyy vahtimaan ja saadaan tauot pyörimään.”

  Siellä ne taniaiset sitten palelee, seisovat hiljaa kun kummitukset odottamassa koska pääsee sisälle. Piha on niin jäinen ettei edes niillä parilla risalla lapiolla saa maata kaivettua, eikä keinuihin tai mäkeen saa mennä kun on liukasta ja vaarallista. Tätikin jaksaa kun tietää että hänen vuoronsa on seuraavalla ulkoilulla mukavasti sisällä muiden kanssa juoda kahvia, kyllä yksi sen ulkoilun valvoo.

  Meillä on lapsella lämpimin haalari mitä kaupasta löytyy, merinovaatteet, villahaalarit, villaiset alushanskat, kauluri, kypärämyssy, toppahattu. Toppahanskaat, villasukat, toppakengät, on vaikka mitä. Lapsi on toistuvasti ulkona ilman välikerroksia, kaula paljaana pelkässä hatussa, pelkät alustumput käsissä. Tädin mukaan kaikki pukevat itse, koska ei se yksi ulkoiluttaja kaikkia ehdi katsomaan. Kyseessä alle kolmevuptiaiden ryhmä. Kuivaksi opettelevat ovat pissat haalarissa siihen asti että tunnin päästä pääsevät sisään, alkaahan se pissa jo jäätyäkin.

  Koko ajan jonotellaan paikkaa muusta tarhasta, syksyksi on luvatu. Siihen asti kuun ellaan näitä tarhan tätien uhrautumisia siitä kun meidän tenavan talvivehkeet on kalliimmat kun heidän kuun palkka. Saattaa ollakin, kun yritetään pitää se raukka hengissä teidän ”kahvihetkien” ajan. Jos vielä olisi varmuus että puette ne kaikki myös päälle, ehkä uskaltaisin kokeilla jotain kevyempääkin varustelua.

 • "huono äiti, joka yrittää parhaansa" sanoo:

  Olen samaa mieltä, mutta eikö tämän blogin nimi pitäisi olla jo ”hyvä äiti”, kun suurin osa kirjoituksista keskittyy muiden vanhempien huonouksien esiin nostamiseen?

 • hilma veijalainen sanoo:

  Ompahan höpöhöpö juttua!!!

 • Kiekukaiku sanoo:

  Olipas taas kommentteja. 🙂 A.halpakin on lämmintä B. kauneus on katsojan silmässä C. liikkumalla lämpenee D. vanhemmuus on hukassa. Tässä nyt kiteytettynä. Kyse ei monesti ole rahasta vaan siitä, ettei vanhemmat ole ulkona lastensa kanssa, silloin ei voi muodostua käsitystä siitä mitä lapsi ulkoillessa tarvitsee. Minä tarhantätinä kyllä pyydän, käsken ja mainitsen vaatetuksesta ja osaan lukea lasta, kuka tarvitsee milloinkin mitäkin päälle. Kuka on kuumakalle ja kuka vilukissa, kuten muutkin työryhmässä. Se on sitä havannointia, kasvatuskumppanuutta. Eikö? Keskustellessa vanhempien kanssa suurin syy vaatetuksen puutteeseen on tietämättömyys. Milloin tulee ostaa isompaa vaatetta ja milloin tulee olla alla muutakin ja mitä. Lehdistä monesti leikkaan syksyn tulle niitä artikkeleita siitä miten lapsi tarkenee jne. Vaatteen merkillä ei ole ollut merkitystä sen lämmittävyyteen, tuulen pitävyyteen tai kosteuden sietämiseen. Niin se kallis kuin halpa on joku häviäjä tai voittaja. Päiväkotiin en koskaan lapsilleni laittanut kalleimpia, sinne kelpasi muutkin ja hyvin pärjäsivät. Täällä kun pakkasta voi olla se miinus 40 ja ulkona käydään säällä kuin säällä. Vanhemmat tarvii opastusta arjen jutuissa. Oli lapsi sitten taapero tai jo eskarissa. Tarhantätinä neuvon ja opastan. Pienelläkin rahalla saa ja jopa ilmaiseksi. Se on osa omaa työtäni, opastaa niin psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen kasvun ja kehityksen kanssa kuin siinä, että mistä saat lapselle sopivaa vaatetusta ja joskus jopa ilman pääomaa. Pääasia on lapsen hyvinvointi aina! Ja ps. meilläkin on tarhassa ne varavaatteet tarhalta jos ei muuten ole mitä alle pistää!

 • kelju kojootti sanoo:

  ns toppahousut ym sään mukaiset vaatteet eivät pojalle kelvanneet, koska muut koulussa nauraa ja pilkkaa hänen vaatteitaan, kaikilla on farkut yms, kai sen mahan ja takapuolenkin pitää näkyä. Sais tulla pakolliseksi yhtenäiset kouluasut.

 • nähty on sanoo:

  Kylläpä on tuttua juttua, molemmat sekä puolesta- että vastaan kommentit. Vuosia olen tehnyt LTO sijaisuuksia Pohjois-Suomessa. Näkee näitä ”Audi-vanhempia”, joiden lapset juoksee syksy-talvi-kevät akselin samalla ikivanhalla ohuella haalarilla. On myös niitä, ketkä huolehtii asianmukaiset vaatteet lapsille. Ei kallein aina ole paras, eikä kalleimpaan/parhaimpaan ole tänäpäivänä kaikilla rahaakaan. Riittää, että huolehtii parhaansa mukaan. Toki päiväkodin henkilöstönkin on kannettava kortensa kekoon; Huolehditaan lapsille oikeat ja riittävät vaatteet päälle ulkoiluihin. Nähdään vaiva asian eteen – kaikille ei käy ”sama varustus”. Omana mielipiteenä sanoisin, että ihanaa, miten hyviä vaatteita lapsille on nykyään olemassa, kun vertaa niihin vaatteisiin mitä täytyi itse käyttää kymmeniä vuosia sitten. Silloin ei ollut aivan vastaavaa tarjontaa kuin nykyään, eikä kyllä rahaakaan, millä niitä parempia vaatteita olisi ostettu..