Pakkaset tulivat ja ainahan se vähän yllättää. Mitä pitää pukea vauvalle tai isommalle lapselle? Vauhkoksi ei tarvitse ruveta, mutta pitää muistaa, että eivät meidän suomalaiset lapset kestä pakkasta mitenkään luonnostaan.

Lapset ja vauvat täytyy suojata pakkaselta riittävällä vaatetuksella tai sitten vastoin suomalaista kansanperinnettä pitää pitää lapset sisällä! Jos ulkona on paukkupakkanen, ei sinne ole mikään pakko lähteä reippailemaan tai viedä lapsia leikkimään. Saati laittaa vauvaa ulos nukkumaan.

Kuten kaikki tietävät, tuuli lisää pakkasen purevuutta ja silloin varsinkin pitää olla varovainen. Erityisen tarkkana täytyy olla pienten lasten ja vauvojen kanssa, he kun eivät osaa sanoa että nyt on liian kylmä tai huomaa sitä leikin tiimellyksessä.

Kylmälle altistuminen aiheuttaa paleltumavammoja, jotka ovat siitä tosi ikävä riesa, että ne aktivoituvat helposti kylmästä uudelleen.

Paleltumien välttämiseksi lapsi pitää pukea lämpimästi, ja ihoa suojaavaa rasvakerrosta ei pidä pestä pois ennen pakkaseen menoa.

Lapsen vaatetuksessa on pakkasella tärkeää muistaa, että

– vaatteet ovat kuivia.

– vaatteet ovat riittävän suuria. Vaatteiden väliin jäävä ilma lämmittää, ja väljien vaatteiden alle voi kerrostaa lisää lämmikettä.

– vaatteet pitävät tuulta.

– pää ja niska on suojattu.

– lapaset ja rukkaset lämmittävät paremmin kuin sormikkaat.

– perinteinen villasukka on paras sukkavalinta, jarrusukat kylmettävät jalat.

Tarkkaile lapsen vointia ulkona, ja kokeile muuttuvatko sormet kylmiksi. Jos muuttuvat, pitää joko pukea lisää tai siirtyä sisälle.

Jos lapsi kaikesta huolimatta paleltuu, hänet pitää tuoda sisälle. Paleltunutta kohtaa lämmitetään ½–1 tuntia lämpimässä (noin 40 °C) vedessä, ei patterin tai tulen lämmön avulla. Paleltunutta raajaa on hyvä pitää koholla, ja jos siinä on rakkuloita, niitä ei puhkota. Paleltunutta aluetta ei pidä myöskään hangata. Lapselle on voi antaa lämmintä juotavaa ja tulehduskipulääkettä.

Pukeutumisohjeita täältä ja paleltumisvamman hoito-ohjeita täältä.

P.S. Onko huono juttu olla koko päivä yöpaidassa?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia