Hyi kun sun kädet on kylmät! Onpas sulla kylmät sormet! Älä tunge niitä varpaita tänne, ne on niin kylmät! Kuulostaako tutulta?

Sormien ja varpaiden kylmyys ja palelu tuntuu vaivaavan varsinkin naisia, ja varsinkin näin talvisin. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se on ikävä. Kylmät sormet ja varpaat tuntuvat kurjilta sekä itsestä että muista. Siippaa ja lapsia on kivempi paijailla lämpimin käsin.

Paleleminen johtuu sekä huonosta ääreisverenkierrosta että ihan vaan kylmästä säästä. Sitä voi kuitenkin helpottaa näillä keinoilla:

Pue väljät vaatteet

Puristavat vaatteet estävät verenkiertoa, ja se, että veri pääsee kiertämään vapaasti, lämmittää. Lisäksi väljien vaatteiden alla on ilmaa, ja ilmakerros lämmittää tehokkaammin kuin ihonmyötäiset vaatteet.

Väljä talvitakki pitää paremmin lämpimänä kuin kittana. Palelevat sormet kannattaa laittaa lapasiin, ei sormikkaisiin. Ja kenkien tulee olla tarpeeksi isot, vielä senkin jälkeen kun olet laittanut villasukat jalkaan! Tarkista myös materiaalit: villasukka on lämmin, keinokuituinen saattaa olla hiostava ja kylmä.

Syö mausteista ruokaa

Mausteinen ruoka lämmittää sisältä päin pistämällä veren kiertämään. Verisuonet laajenevat ja sydän pumppaa nopeammin, joten olo on lämpimämpi. Varsinkin chilin pitäisi tehota.


Vältä kofeiinia, tupakkaa ja alkoholia

Nikotiini ja kofeiini supistavat verisuonia, joten verenkierto ei ole yhtä tehokasta ja näpit alkavat palella. Alkoholi taas lisää lämmöntunnetta, mutta ei lämmitä. Se on huono juttu, koska silloin et tiedä kuinka kylmissäsi oikeasti olet.


Syö rautaa ja omega-3-rasvahappoja

Molemmat auttavat tehostamaan verenkiertoa. Eli syö kalaa, lihaa ja vihreitä lehtivihanneksia.

Juo tarpeeksi

Talvella ei välttämättä huomaa juoda tarpeeksi, ja kuivuminen heikentää kehon lämmönsäätelykykyä. Kuumien juomien juominen voi auttaa, ja on toki mukava lämmitellä sormia mukin ympärillä.

Liiku

Liikkeessä pysyminen lämmittää kroppaa sekä hetkellisesti että pitkäkestoisesti. Vahvat lihakset auttavat pysymään lämpimänä. Tosin palella voi hyväkuntoinenkin, joten päätelmiä kunnosta ei voi kylmien sormien perusteella tehdä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Aina sormet ja varpaat jäässä? Tämä auttaa!”