Pakkanen paukkuu, ilma on kuivaa, sisälämmitys paahtaa täysillä ja lumi tuiskuaa – iho ottaa näistä kaikista itseensä ja voi temppuilla talviaikaan monella tapaa.

Ihon kunto ja jopa ihotyyppi voivat heittää talviakaan häränpyllyä; kuivasta tulee superkuiva, rasvaisesta seka- tai kuiva iho ja sekaihosta kuiva. Tosin iho voi tunkea talia turhankin paljon päästessään kylmästä lämpimään. Punoitukseen taipuvainen iho saattaa myös loistaa kirkkaimmillaan sisätiloissa. Oliko sekavaa? Talvi tuppaa kuivattamaan ja rasittamaan melkein kaikkien nahkaa, tässä siis apukeinot ahdinkoon:

Kuivuus on tietenkin talvi-ihon ykkösongelma

Jos ihon kiristelyyn on muutenkin taipumusta, kannattaa sitä hoitaa huolella ympäri vuoden. Pakkasten tullen kun alkaa hädissään rasvailemaan, voi hipiä jo halkeilla ja herkistyä jopa vesipesusta. Nyt on viimeistään aika ottaa käyttöön kosteuttavat pesutuotteet: suihkuvoiteet ja -öljyt sekä oikein ravitsevat kasvoputsarit. Laadukkaan öljypohjaisen puhdistajan voi huuhdella kasvoilta vedelläkin, ja se jättää iholle silti ihanan pehmeän ja joustavan pinnan. Tosi kuiva- tai herkkäihoisen kannattaa silti välttää vesipesua, sillä vesi on ikävä kyllä yksi pahimmista ihon kuivattajista. Sama pätee niihin houkuttelevan kuumiin kylpyihin ja suihkuihin. Kiva kikka kylpyveden pehmentämiseen on lorauttaa sinne vauvan kylpyvaahtoa tai -öljyä, joissa on ihoa tehokkaasti kosteuttavia ja pehmentäviä ainesosia.

dsc00914-4

Rasvaa keho vielä vähän kosteana heti pesun jälkeen. Iho imaisee voiteet paljon paremmin, kun se ei ehdi kehittää kovaa, kuivaa pintaa.

Ravitseva voide tai öljy on tarpeen kosteusköyhälle iholle, mutta monelle riittää oman voiteen alle lisättävä kosteusseerumikin. Koska tuunaus on päivän sana, on nykyään myös kivoja boosteri-tuotteita, joista voi tipauttaa pari tippaa kosteuttavaa tai rauhoittavaa tehotiivistettä oman voiteen sekaan. Näin perusvoiteeseenkin saa uuden ulottuvuuden ja lisätoimintoja. Jos rasvainen iho tuntuu sisätiloissa entistä kiiltävämmältä, on ehkä epäloogisen kuuloinen ratkaisu siihen valita vielä kosteuttavampi voide. Se kuitenkin toimii, koska rasvainen iho tunkee talia sitä hanakammin, mitä kuivempi sen pinta on.

dsc00918-2

Ihanasti kosteuttavat ja ihoa pehmentävät luomuputsarit: Mia Höytö Sievä -puhdistusvoide ja Urtekram Nordic Birch -puhdistusemulsio. Sievä on todella ravitseva, unelmanpehmeä putsari, joka poistaa meikitkin tehokkaasti ja jättää ihon ravitun tuntuiseksi myös vedellä huuhtomisen jälkeen, 39 e. Urtekramin kevyempi emulsio kosteuttaa hiukan maltillisemmin ja sopii loistavasti myös nuorelle iholle, 7 e.

Kansantautimme, couperosa, kenkkuilee eritoten talvella

Lehahteleva punoitus, ihon kuumottelu ja aivan selvästi kasvoilta erottuvat laajentuneet hiussuonet kielivät tästä yleisestä ihovaivasta. Punoitus johtuu seinämiltään heikentyneistä verisuonista, jotka laajenevat ja joihin syntyy tukoksia. Näkyvät verisuonet eivät siis ole ”katkenneita” kuten usein virheellisesti todetaan.  Couperosaa pahentavat monet ympäristötekijät kuten auringonvalo, kova tuuli, kosteus, kylmyys ja kuumuus. Juuri tämä lämpötilojen vaihtelu talvella saa ihon lehahtelemaan ja helottamaan. Sauna on suuri couperosaihon vihollinen. Hikoilusta nauttivien kannattaakin ottaa löylynsä mietoina eikä ainakaan loikata suoraan lauteilta kylmään veteen.

Couperosaihokin saattaa olla ulkona ihanan tasavärinen, koska kylmä supistaa verisuonia. Jos iho silti loistaa sisätiloissa kirjavana, tarvitsee se vielä suojaavampia hoitotuotteita.

Couperosaiho kaipaa suojaa, suojaa ja suojaa. Seuraavaksi tärkeintä on ihon rauhoittaminen oikeilla kotihoitotuotteilla. Äkäisimpiä ja näkyvimpiä verisuonia ei saa näkymättömäksi millään voiteella, joten halutessaan ne voi käydä poistattamassa esimerkiksi laserilla tai lämpöneulauksella.

Couperosaiho voi villiintyä myös muista talvisen ajan hemmotteluista kuin saunasta – alkoholi ja voimakkaat mausteet kostautuvat harmillisesti herkistyneen ihon punoituksena.

dsc00920-3

Kasvoille kaikenlaista suojaa: Clarins Booster -hoitobuusteria tiputetaan oman kosteusvoiteen joukkoon pari tippaa. Sininen Repair Booster vahvistaa herkkää ihoa ja rauhoittaa punoitusta nopeasti, 39 e. Pai Uudistava Ruusunmarja Kasvoöljy on ihan mieletön luomutuote talvi-iholle. Korjaava ja hyvin imeytyvä öljy suojaa tehokkaasti ja häivyttää iholta esimerkiksi pigmenttiläiskiä ja arpia 28 e. Luomusarja Essen Sensitive Serum vahvistaa ihoa niillä suolistoakin hoitavilla elävillä probiooteilla. Rauhoittaa äkäisenkin ihon uskomattoman tehokkaasti. Koko Sensitive-sarja on herkälle ja couperosaiholle ihan parasta hoitoa, 77,20 e. Mádara SOS Hydra Repair -seerumi kosteuttaa syvältä, suojaa ja palauttaa nopeasti koville joutuneen ihon tasapainon, 39,80 e. Sophie la girafe Baby SOS Cream -suojavoide sopii suojaksi niin lapsille kuin vanhemmille. Luomulaatuinen voide tuntuu miellyttävältä meikinkin alla, sopii vaippa-alueelle ja jättää hipiälle hengittävän pinnan, 16,40 e.

Malta mielesi ennen ulosmenoa

Kosteusvoiteen, ulkoiluvoiteen ja meikin täytyy antaa imeytyä puolisen tuntia ennen ulostautumista. Vesi kun tuppaa jäätymään iholla ja palelluttaa sen todella nopeasti. Vaseliinipohjaiset pakkasvoiteet aiheuttavat edelleen keskustelua puolin ja toisin. Enimmäksen niitä ei enää suositella. Iho haihduttaa kosteutta pitkin päivää ja jos se on täysin tukittu kalvon ihon pinnalle jättävällä voiteella, saattaa se jopa aiheuttaa ihon paleltumisen.

Paras pakkassuoja onkin hengittävä ja suojaava vaatekappale, kuten posket peittävä kaulaliina. Täysin peittävä vaatetus ei kuitenkaan aina ole kovin käytännöllistä, joten meidän on turvauduttava öljypohjaisiin hoitotuotteisiin.

Huomasitte varmaan, että kokeilimme tähän juttuun paljon luomutuotteita. Ne ovat helppo ja huoleton valinta pakkaseen, sillä luonnonöljyt ja -vahat imeytyvät ihoon ja antavat sille hengittävän suojan, joka ei jäädy päin pläsiä.

dsc00915-3

Vartalon ihonhoitoon kivalta tuntuivat: Louis Widmer suihkuvoide on täyteläinen ja öljypohjainen, eikä normaali iho kaivannut tämän jälkeen kosteusvoidetta, 16,80 e. Kotimaisen Flow-kosmetiikan Hamppu Vartalovoi on sitten tosi tymäkkää kamaa. Rasvainen ja antiseptisiä öljyjä sisältävä voide helpottaa jopa atoopikon olotilaa, mutta vaatii oman imeytymisaikansa. Toimii kasvoilla ja kaikilla tosi kuivilla ihoalueilla, 18 e. Organic Shop Rasberry & Sugar -vartalonkuorinta tuoksuu järjettömän hyvältä ja silottaa karheankin ihon pehmeäksi, 8 e. Näitä Organic Shopin alle kymmenen euron luomutuotteita on lupailtu jossain kohtaa myös päivittäistavarakauppoihin. Exuviance Retexturing Treatment -vartalovoide kuorii hellästi glykolihapolla hoitaen hetkessä pölyävät ja karheat sääret. Loistotuote sisäänkasvavien ihokarvojen ja vartalon kuivuusnäppyjen hoitoon, 42 e.

Talvi-ihokin on yksilöllinen

  • Älä alistu ihotyyppimääritysten orjaksi, vaan valitse kosteusvoide ihosi tunnun ja säätilan asettamisen haasteiden mukaan. On erittäin yksilöllistä, mikä tuote kenellekin sopii ja mihin vuodenaikaan. Alkoholia sisältäviä tuotteita ei kenenkään kannata kovasti talviaikaan käyttää.
  • Terve punoitus on ok, mutta kun posket muuttuvat valkeiksi, on aika painua sisälle ja lämmittää iho hiljalleen ennalleen esimerkiksi kädenlämpöisellä vedellä. Vältä paleltuneen ihon hieromista.
  • Korpuksi kuivunutta ja hilseilevää, mutta myös rasvoittuvaa ihoa, on hyvä kuoria kerran pari viikossa rakettomalla kuorinnalla, joka auttaa hoitovoiteita imeytymään paremmin. Kosteuttavat naamiot ovat erityistä nannaa kovia kokeneelle hipiälle.
  • Älä unohda kaulaa! Kaulan iho kuivuu ja muhii kaulusten ja huivien alla, mutta kärsii kuivuudesta yhtä lailla. Muista siis putsata ja hoitaa sitä aina samalla kuin kasvojakin.
  • Jos kasvojen iho ärtyy tai kuivuu häiritsevästi vedestä, korvaa vesipesu kasvovedellä.

20161104_124300-4

 

Tuotteet on saatu pr-näytteinä. Maahantuojat eivät sponsoroi tätä kirjoitusta.

Testaaja ja kuvat: Satu/Huonon Äidin toimitus

PS. Muista rasvata ihoa myös sisältäpäin!

PPS. Talven kuivattamille huulille löytyy apu täältä.

PPPS. Kasvovesi on loistotuote talviaikaan.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia