Huulirasvan täytyy täyttää jokunen vaatimus, jotta se toimii tenavienkin huulilla hyvin eikä päädy suorinta tietä suuhun.

Huultenkuivatuskausi on hyvässä vauhdissa. Lasten rohtumat leviävät nuolemisen ja niiskuttamisen vuoksi usein nenään saakka. Atoopikon huulet repeävät yllättävän äkkiä riekaleisiksi.

Huomioi lapsen huulivoiteessa nämä seikat

Lapsille on tarjolla ihan omiakin huulivoiteita, mutta niissä on omat ongelmansa. Lapsi toki tykkää, jos huulivoide maistuu mansikalta, mutta ei ole iso ylläri, että herkullinen maku tai tuoksu tuppaa lisäämään huulten lipomista. Myös paksun pinnan jättävä tai kova vahamainen koostumus, joka tuntuu selkeästi huulilla, vaivaa monia muksuja. Maku- ja tuoksuaineet ovat usein allergisoivia.

Oli rasva tai voide millaista tahansa, suuhunhan se päätyy joka tapauksessa. On siis selvää, että mitä luonnollisempaa se on ja mitä vähemmän synteettisiä aineita se sisältää, sitä parempi. Taloudellista plussaa on myös tuotteen monikäyttöisyys. Jos sillä voi hoitaa muitakin kuivia tai ärtyneitä ihoalueita, aina parempi.

20161007_105312-2

Luomukaan ei ole itsestäänselvä vaihtoehto, sillä monissa luonnontuotteissa on herkästi allergisoivia ainesosia kuten eteerisiä öljyjä. Luonnonkosmetiikkana myös myydään vähän mitä sattuu, koska tuotteita ei vielä hallitse mikään laillinen taho. Aidon luomukosmetiikan tunnistaa usein ”luomuleimasta” eli virallisen luomujärjestön sertifikaatista, joka on merkitty tuotteeseen. Tietoa luomusertifioinneista löytyy täältä.

Naperon käyttämän huulivoiteen pitäisi siis olla hyvin imeytyvä, vähän mutta ravitsevia ainesosia sisältävä ja pitkälti hajuton ja mauton. Nämä testattiin:

dsc00854-3

”Vaseliini jakaa aika lailla mielipiteitä. Sen tarkoitus onkin suojata ja säilyttää ihossa oleva kosteus, ei siis kosteuttaa. Silläkin on funktionsa kuten apteekissa myytävässä Orionin Bevita R -voiteessa, joka korjaa ihoa dekspantenolin ja keramidien avulla ja suojaa rasvaisella voidepohjallaan. Vain seitsemää raaka-ainetta sisältävä voide sopii hyvin herkkiksille ja lapsille, vaikka onkin testin ainoa täysin synteettinen tuote. Lisätietoja täältä.

dsc00861-2

20 g/5 e

Luomuhuulirasvoista testasimme taaperolle vegaanista ja luomusertifioitua Santen Granaattiomena Family Lip Balmia. Sen tuoksu on hyvä mutta ei liian makea. Voide jättää huulille aavistuksen vahamaisen pinnan, joka tosin tuntui hiukan häritsevän lasta ja aiheutti lipomista. Hoitavina aineina toimivat useat luonnonöljyt ja -vahat. Pehmensi kivasti huulia mutta vaikutus ei ollut erityisen pitkäaikainen.

dsc00863-2

4,5 g/4 e

Puhdas sheavoi (karitevoi) sopii todella moneen käyttöön: kaikkeen ihon kosteutukseen, kuiville hiuslatvoille ja tietty kuiville huulille. Urtekramin luomusertifioitu ja vegaaninen Pure sheavoi on ehdottomasti testatuista tuotteista riittoisin. Tätä voi levittää huoletta koko lärviin tai vain huuliin ja suunympäristöön. Sopii meidän muksun herkälle ja allergiselle iholle ja kuuleman mukaan muillekin herkkähipiäisille. Jättää huulet ihanan pehmeiksi ja iholle tunteen kuin siinä ei juuri mitään olisikaan. Puteli ei ole kaikkein käytännöllisin mukana kanniskeluun.

dsc00856-2

140 ml/20 e

Muita hyväksi havaitsemiani luomuhuulirasvoja löytyy esimerkiksi Hurraw!’lta, jonka valikoimassa on tuoksuja ja makuja kokonaan hajustettomasta aina earl grey -teehen ja lakuun. Vegaaniset Hurraw! rasvat muuttuvat iholla melko juokseviksi ja imeytyvät kivasti. Weledan Everon luomuhuulirasva jättää hiukan vahamaisemman ja suojaavamman pinnan, tuoksuu vienosti ruusulta ja vaniljalta ja sopii hyvin myös nenukin haavojen hoitoon.

Keittiön kaapista löytyy myös pätevä huulihoide – neitsytkookosöljy. Moni tuttu käyttää tätä ihmetuotetta ihan kaikkeen: vartalonhoitoon, ihovoiteena, ruoanvalmistukseen, kasvonaamiona, hiushoitona ja jopa liukkarina makuuhuoneessa. Huulille se imeytyy mukavasti, mutta oma lapsi ei sen tuoksusta tykkää jostain syystä pätkääkään.

Jos pikkuiset pusuttimet ovat ihan korput eikä hoitovoide tunnu edes läpäisevän kovaa kerrosta, voi huulia hiukan kuoria kostuttamalla sokeripalan ja sivelemällä sen reunalla kovia kohtia. Lapsi nuolee sokerit alta aikayksikön, joten sen jäkeen kannattaa levittää voide aika pikaisesti. Jos huulissa on liuskoittuvia riekaleita, ne kannattaa jättää rauhaan ja antaa niiden irrota itsekseen huulivoiteen pehmentäminä. Nestehukka kuivattaa huulia ihan hervottomasti ja sabotoi tehokkaasti hyvänkin rasvan vaikutukset. Lapsellekin on hyvä tarjota vesihuikkaa pitkin päivää.

Kyllähän nuo naperot kaikki voiteet päivän aikana lipovat, mutta meillä sheavoi ja Bevita R tuntuivat hoitavat huulia kauaskantoisimmin ja ovat ehkäisseet ainakin näin alkusyksystä kokonaan pahat rohtumat.”

Osa tuotteista saatu pr-näytteinä. Maahantuojat eivät sponsoroi tätä kirjoitusta.

Testaaja ja kuvat: Satu/Huonon Äidin toimitus

Huono Äiti ratkaisi lapsen kuivan ihon tyrniöljyllä. 

PS. Tehokasta rasvausta saa tietysti myös ravinnosta.

PPS. Täältä aseet takkusotaan.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Lasten huulirasvat testissä”