Ilmat kylmenevät ja iho kannattaa valmistella jo nyt haastavien aikojen varalle. Tehokkaimmin tämä tehdään sisältä päin eli safkaamalla tietty!

Jee! Kaikki varmasti yhtyvät iloomme kalseaksi valahtaneesta lämpötilasta ja pätkäistyistä päivistä? Kyllähän kuulaat päivät ja tunnelmalliset illat ovat oikeastikin ihan tervetullutta vaihtelua. Ei suomalainen aurinkoa ja ilosteluakaan ikuisesti jaksa. Lasketaan nyt pigmenttiläiskät lepoon ja päästetään ihokarvat kasvamaan kohisten.

Moni on varmaan huomannut, että hipiä alkaa hilseilemään ja kiristämään kirpakan ilman myötä jo nyt. Juuri nyt se pitäisikin saada syvältä kosteutetuksi, ravituksi ja joustavaksi talven viimoja ja keskuslämmityksen ah niin kuivattavaa vaikutusta varten. Tehokas tapa tähän on syödä se täyteen ravinteita ja hyviä rasvoja, jotka vahvistavat samaan syssyyn myös kuivia hiuksia ja kynsiä.

Ihon oma rasva on paras pakkasvoide, vaikka se ei ulkonäöstään tietoista suuremmin ehkä ilahduta. Lapsiin pätevät tietysti samat kikat eli reilusti rasvaa koko perheen ruokavalioon!

Tällä kertaa en tarkoita sipsejä ja kassleria, siis tässäpä jokunen idea hyvien rasvojen käytön lisäämiseen kotikeittiössä:

  • Ihoa erityisesti ilahduttavaa ja pehmentävää ruokaa ovat tietysti ihanteelliset rasva-arvot sisältävät avokadot, joita voi popsia vaikka leivänpäällysteen sijaan. Ruisleipä, sipaisu sitruunapestoa, avokado, kinkku, juusto ja pari kirsikkatomaattia on todella herkullinen aamiaisleipä.
  • Myös aiemmin paljon parjatuissa, mutta nyt jo maineensa pelastaneissa kananmunissa on proteiinia ja rasvaa hyvässä suhteessa. Puhumattakaan ihon lempparivitamiineista A:sta, B:stä ja E:stä. Kananmunia kannattaa aamiaisruoan lisäksi käyttää myös salaatteihin, frittataan eli ruokaisaan uunimunakkaaseen sekä suolaisiin pannareihin.
  • Pähkinät sopivat lastenkin napostelunälkään täydellisesti. Niitä voi ripotella myös salaatteihin ja jälkiruokiin. Pienissä ravintopommeissa on reilusti hyviä rasvoja, antioksidantteja ja E-vitamiinia. Erityisesti rasvaisissa saksanpähkinöissä on yllin kyllin omega-3-rasvahappoja. Myös pekaanipähkinä on E- ja B-vitamiinin sekä useiden kivennäisaineiden loistava lähde. Pistaasit, cashew- ja hasselpähkinät ovat erittäin antioksidantti- ja proteiinipitoisia, ja iho vahvistuu niistä monin tavoin.
  • Eikä unohdeta pähkinöiden pikkuserkkuja, siemeniä! Auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, kurpitsansiemenä, seesaminsiemenä ja pinjansiemeniä voi käyttää vaikka mihin; leivän rapeuttamiseen, salaatin sattumiksi, naposteluun ja erilaisiin ihaniin pestomössöihin ja hummukseen. Yksi juttu pitää muistaa, siemenet täytyy murskata tai jauhaa kunnolla hampailla, muuten ne matkaavat mukavasti läpi elimistön ja ilmestyvät uudestaan lähes kokonaisina toisesta päästä. Pellavansiemeniä ei kannata ahmia paria ruokalusikallista enempää tai saat viettää pytyllä pitkiä aikoja. Niitä ei suositella lainkaan raskaana oleville tai alle 15 kiloisille lapsille suurina määrinä haitallisen kadmiumpitoisuutensa vuoksi.

20160923_214538

  • Oliiviöljyä käytetäänkin varmaan jo lähes joka kodissa ainakin jossain ruoanlaiton vaiheessa. Jatkakaa samaan malliin! Oliiviöljy on muiden rasvaherkkujen tavoin aikamoinen kaloripommi, ruokalusikallisessa on jo sata kaloria. Rasvoissa on kuitenkin se hyvä puoli, että ne täyttävät nopeasti ja pitävät kylläisenä pitkään, joten ehkä muuta mättöä tulee nautittua hiukan maltillisemmin.
  • Sitten ovat ne lihaisat, herkulliset ja rasvaiset kalat. Lohi, tonnikala, sardiinit ja taimen pursuvat omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Syysajan juhliin siis sushipöydät notkumaan ja talvella uunikalaa vaikka tuoreen avokadomössön kanssa pöytään. Pieni muunnelma kulttiruokasuosikin avokadopastan kastikkeesta istuu lohen kanssa kuin tatti kuusen alle. Muussaa pari avokadoa, sekoita joukkoon maun mukaan limeä, chiliä, suolaa, valkosipulia, parmesanraastetta, suolaa ja pippuria. Lisää mössö lohen päälle ennen uuniin laittoa tai tarjoa kypsän lohen kanssa kylmänä.
  • Myös soijapapu sisältää runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa eli sitä hyvää tavaraa. Soijatuotteitahan on vaikka millä mitoin, joten jos liha, kala tai lehmänmaito eivät maistu tai kyllästyttävät, suosi välillä vaikka tofua, soijamakkaraa, soijamaitoa, misoa ja soijajäätelöä.
  • Jos neitsytkookosöljyn pehmeän eksoottinen maku miellyttää, sillä voi korvata paisto- ja leivonta- ja leivänpäällysrasvat, sitä voi lisätä smuutieihin, puuroon ja siinä voi poksauttaa popparitkin. Toki tällä superöljyllä voi hyvin voidella ihon ihan ulkopuoleltakin!

20160923_212716-3

 

Nyt vaan valmistelemaan ihoa ja kehoa kylmiin säihin sillä parhaalla mahdollisella tavalla, syömällä!

Satu/Huonon Äidin toimitus

Sisäistä kauneudenhoitoa on myös kollageenin napsiminen.

Tiesitkös, että tyrniöljy suojaa ihon lisäksi silmiä?

Pähkinät ovat naisen parhaita ystäviä.

 

 

 

 

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia