Pissat housussa? Et ole yksin. Lue tämä. 

Pomppiminen, pyrähdys bussipysäkille, aivastus – äidit, mikä näitä yhdistää? Märät pöksyt, eikä sillä hyvällä tavalla 

Virtsankarkailu on meitä Suomi-äitejä koetteleva julkinen salaisuus, josta supistaan tyttöporukoissa, mutta useimmiten ei puhuta neuvolassa, lääkärissä, miesten kuullen. Jos puhuttaisiin enemmän, olisi ehkä yleisemmin tiedossa, että asialle on jotain tehtävissä. Nyt, äidit, avataan peli ja jätetään ujostelut sikseen. Nimittäin jos yksi neljästä suomalaisnaisesta kärsii tästä vaivasta, niin sitä on turha yksin märehtiä. (Joo-o, miehillä tämä on harvinaisempaa.) 

Syyt ja seuraukset eli miksi lirahtaa ja mitä siitä seuraa 

Inkontinenssi eli virtsankarkailu ei ole sairaus vain oire. Useimmiten naiset kärsivät ponnistusinkontinenssista, jossa lantionpohjalihakset ovat heikot eivätkä ennätä aktivoitua ajoissa ennen fyysistä rasitusta, vaikkapa ysköstä tai hyppyä. Tämän saattaa saada riesakseen esimerkiksi raskauden tai synnytyksen seurauksena, hormonaalisista syistä, diabeteksen kylkiäisenä. Myös ylipaino, ummetus ja vaikkapa lantionpohjaa kuormittava työ tai harrastus voi aiheuttaa oireita. Pakkoinkontinenssissa rakko tyhjenee pakottavan virtsaamisen tunteen aikana tai heti sen jälkeen. Osa ihmisistä kärsii näiden kahden yhdistelmästä, virallisesti sekatyyppisestä inkontinenssista. Neljäs versio, ylivuotoinkontinenssi, johtuu useimmiten laskeumasta tai pitkäaikaisen sairauden aiheuttamasta rakkolihaksen supistusvoiman heikentymisestä, ja siinä rakko ikään kuin vuotaa yli. 

Olipa karkailu sitten tyyppiä tai toista, on sillä tapana rajoittaa elämää. Virtsankarkailua salaillaan kuin Naisten unelmien lukemista tai exien vakoilua Facebookissa. Harrastuksista pitää valita sellaiset, jotka eivät sisällä pomppimista tai reuhtomista – juoksu, tramppailu, ratsastus, painonnosto, ei ikinä, ei ikinä enää! Kaupunkireissulla pitää valita reitit niin, että vessat ovat tiedossa ja niitä on noin viiden minuutin välein. Käsilaukkuun tulee mahtua vara-alkkarit. Hajuhaitat pelottavat. Iho ja limakalvot kärsivät. Hävettää.  

Mitkä hemmetin lantionpohjalihakset? 

Ennen kuin paasataan lantionpohjalihastreenistä, kerrataan, mistä olikaan puhe.  

Lantionpohja on ikään kuin korin pohja. Lihaksisto tukee virtsaputkea, emätintä, peräsuolta ja toimii tavallaan lattiana lantion elimille. Yhdessä syvimpien vatsa- ja selkälihasten kanssa se tukee lanneselkää. Timmit lantionpohjalihakset ehkäisevät pidätysongelmia ja emättimen laskeumia ja niillä on iso vaikutus seksimeiningeissä ja nautinnoissa. Siis ehdottomasti top 5 tärkeimpiä lihasryhmiä!   

Hoitokeinot – luit oikein! Jotain ON tehtävissä. 

Jos kärsit vakavista oireista, mars lääkäriin. Oireista kertominen voi punastuttaa. Hassua sinänsä, että esimerkiksi synnyttäneet naiset ujostelevat pissavaivoista puhumista. Suu kannattaa kuitenkin rohkeasti avata tai vaikka kirjoittaa lapulle ja ojentaa tohtorille, virtsankarkailu on ihan oikea, tosi yleinen vaiva ja aika usein sille voi tehdä jotakin.  

Tylsä juttu on, että taikakeinoja ei tähänkään hommaan ole. Ensisijaisesti hoidoksi suositellaan yleensä konservatiivista hoitoa (jakkupuku, hyvät käytöstavat :D) eli painonhallintaa, tupakoinnin lopettamista, ummetuksen hoitamista, fyysisen aktiivisuuden lisäämistä erityisesti yli 65-vuotiailla. Ja niitä lantionpohjan lihasten harjoitteita. Ponnistus- ja sekamuotoista inkontinenssia on mahdollista hoitaa myös leikkauksen avulla jos muut keinot eivät ole auttaneet.  

Ensiavuksi kannattaa lompsia kauppaan ja ostaa kunnon Tenat. Terveyssiteet on tarkoitettu kuukautisvuodolle, eivätkä ole tässä tarkoituksessa niin toimivia kuin spesifit inkontinenssisuojat. Valikoima on laaja, pikkuhousunsuojista housumaisiin vaippoihin. 

Lantionpohjan lihaksiston kunnosta huolehtiminen sekä ennaltaehkäisee että parantaa virtsankarkailua. Olipa inkontinenssi mitä tyyppiä tahansa. Piste. Eiku hommiin! 

Lantionpohjalihastreeni 

Ranskalaisäitejä hemmotellaan (tai höykyytetään) jopa 20 kerran fysioterapiasessioilla jokaisen synnytyksen jälkeen. Meillä täällä ollaan enemmän oman onnemme ja aktiivisuutemme varassa. Jokainen on varmasti saanut neuvolasta ja/tai synnytyslaitokselta kehotuksen ja ohjeetkin lantionpohjan treenaamiseen, mutta kuinka moni tunnustaa lintsanneensa? Aika moni, veikkaan. Ja siltä nuo tilastotkin näyttävät. Onneksi ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa. 

Ennen kuin aloitat, ota huomioon, että lantionpohja voi joissain tapauksissa olla myös liian kireä. Silloin oireita ovat yhdyntä- ja ulostusongelmat. Jos et ole ihan varma, mitä sorttia lantionpohjasi on, kannattaa marssia lääkäriin tarkastettavaksi ennen harjoittelun aloittamista. Lääkäri voi ohjata asiantuntevan fysioterapeutin pakeille. Fyssari tarkistaa lantionpohjan kunnon elektromyografia– eli EMG-laitteella, joka mittaa elektrodin avulla lihasten toimintaa. Tulosten perusteella laaditaan yksilöllinen harjoitusohjelma. 

Huhuu, missä olette? Lantionpohjalihasten tunnistusharjoitus 

Lantionpohjalihakset tuntuvat vähän höpöhöpöltä. Eihän niitä edes näe, vaikka kuinka vetäisi kaalisoppakuureja! Lihasten tunnistaminen on kuitenkin helppoa eikä vaadi kuin vessareissun.  

  • Mene pissalle.  

  • Koeta keskeyttää pissaaminen kesken kaiken. 

  • Onnistuitko? Teit sen lantionpohjan lihaksilla, eli osaat supistaa niitä. Voit siis jatkaa harjoituksia. 

  • Etkö onnistunut? Pyydä apua lääkäriltä tai asiaan erikoistuneelta fysioterapeutilta.  

HUOM! Tämä on vain testi, ei harjoitus, eli älä toista liian usein!!!!

Toinen tapa paikantaa lihaksia on seisoa haara-asennossa, asettaa kämmen välilihaa vasten ja jännittää lantionpohjan lihaksia. Jos homma menee niin kuin Strömsössä, huomaat, että haarus kohoaa ylöspäin.  

Kun lantionpohjanlihakset on paikannettu, voi niitä alkaa harjoittamaan. Samat lihakset pitäisi siis tunnistaa ja aktivoida paitsi lantionpohjalihastreenin aikana, myös esimerkiksi ennen aivastusta, ponnistusta, pomppausta tai muuta potentiaalisesti lirauksen aiheuttavaa toimintaa. Fiksu aktivoi lantionpohjan aina muiden treenien yhteydessä, esimerkiksi vatsalihasliikkeissä ja punttisalilla. Näin niitä ei välttämättä tarvitse muistaa harjoittaa erikseen. 

Ohjeet 

Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit ry on koostanut simppelit ohjeet lantionpohjalihasten vahvistamiseen:  

Tee seuraavat harjoitukset eri alkuasennoissa. Makuuasento on aluksi helpoin asento harjoitella, mutta siirry mahdollisimman nopeasti harjoittelemaan seisten ja liikkuessa normaalin toiminnan lomassa. Harjoittele viitenä päivänä viikossa. Toista lihasharjoitus n. 5 kertaa  

Maksimivoima (tarvitaan voimakkaissa ponnistuksissa, kuten nostaminen) 
Supista lantionpohjan lihaksia voimakkaasti. Sulje peräaukko, virtsaputki ja emätin; imaise ne sisään ja ylöspäin. Pidä supistus 5 sekuntia. Pidä taukoa supistusten välillä 10 sekuntia. Toista lihasharjoitus 5 kertaa. Käytä lantionpohjan lihaksia aina ennen nostoa ja noston aikana vaikka taakka olisi kevyt.  

Nopeusvoima (tarvitaan äkillisissä ponnistuksissa, kuten yskäisy) 
Supista lantionpohjan lihakset mahdollisimman voimakkaasti ja nopeasti. Pidä taukoa supistusten välillä muutamia sekunteja. Toista lihasharjoitus 10 kertaa. Supista lantionpohjan lihakset aina ennen yskäisyä ja aivastamista ja niiden aikana.  

Kestovoima (tarvitaan päivittäisessä liikkumisessa) 
Supista lantionpohjan lihakset kevyesti. Kuvittele pitäväsi pientä kuulaa sisälläsi. Pidä supistus 10 – 20 sekuntia. Pidä taukoa supistusten välillä 10–20 sekuntia. Toista lihasharjoitus 5 – 10 kertaa. Tämän harjoituksen voit yhdistää kävelytilanteisiin maastossa ja portaissa.  

Tehosta seuraavia vartalon harjoituksia yhdistämällä niihin lantionpohjan lihastoiminta  

1. Kyykistys. Seiso leveässä haara-asennossa. Supista kevyesti lantionpohja ja keskivartalon lihakset. Kyykisty alaspäin ikään kuin istuisit takana olevan tuolin päälle. Nouse ylös supistaen voimakkaasti lantionpohjan, pakara- ja reisilihakset, näin:

image1-2

2. Lantion nosto. Supista kevyesti lantionpohja ja alavatsan lihakset. Käännä häntäluu irti alustalta ja nosta lantiota nikama nikamalta ylöspäin. Ollessasi lakipisteessä supista lantionpohjaa tiukemmin ja laskeudu nikama nikamalta alas, näin:

image3

3. Syvävatsalihasharjoitus. Supista lantionpohja ja vedä alavatsaa ja napaa kevyesti selkärankaa kohden samalla uloshengittäen. Pidä selän asento liikkumattomana, näin:

image2-2

Lantionpohjan lihasten vahvistamisen ohella kannattaa todella treenata myös syviä vatsa- ja selkälihaksia. Erityisesti synnytyksen jälkeen. Hyväkuntoisella keskikropalla jaksaa tarpoa päiväkotikeikkoja lumihangessa vaunut yhdessä, pulkka toisessa kädessä, toimia ihmislentsikkana ja rehata sätkivää taaperoa kainalossa lähikaupassa. Tai siis ei jaksa, mutta ainakaan selkään ei koske eikä pissat ole housussa. 

 Lähteitä:  

Tämä on Huonon Äidin ja Tena Ladyn kaupallinen yhteistyö.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia