Alle viisivuotiaat ilmaiseksi, sanoo kyltti. Hhmmm, menisikö tuo pienikokoinen seitsemänvuotias vielä viiden vanhasta? Pitäisikö huijata?

Monissa paikoissa on lapsialennus, ja vielä sen suuruinen lapsialennus, että pienellä iän vääristelyllä voi säästää ison summan. Mutta saako niin tehdä?

Huijaamisen halu voi syntyä ihan pelkästään piheydestä. Tai sitten tarpeesta: monet lapsille suunnatut paikat ovat todella kalliita. Niihin lähteminen voi olla iso panostus, ja hieman halvempi lippu helpottaa paljon. Eikä sillä oikeasti ole väliä, onko lapsi neljä vuotta ja yksitoista kuukautta vai viisi vuotta ja kuukauden.

Joissain tilanteissa tuntuu harmilliselta maksaa täyttä hintaa lapsista, kuten vaikka ravintoloissa. Suomessa ravintolasyöminen on tosi kallista, ja aika pienenkin lapsen annoksesta voi joutua maksamaan melko lailla – siitä huolimatta että lapsi ei kuitenkaan syö kaikkea ja pienempi annos olisi oikein sopiva. Lapsen koko ja ruokahalu eivät riipu iästä vaan muista asioista. Pieniruokaisen kanssa ikähuijaus voi olla kaikkien etu: turha tehdä isompi annos vain siksi, että osa ruoasta menee roskiin.

Entäs sitten kauppojen ja laivojen leikkihuoneet ja vastaavat? Niihin ujutetaan väärän ikäisiä lapsia siksi, että vanhemmat saisivat hoitaa asiat rauhassa. Eihän sekään oikeastaan haittaa, jos lapsi on suunnilleen oikean ikäinen ja osaa toimia sen mukaan, kuinka kyseisessä paikassa tulee toimia.

Pieni kyselykierros paljasti, että huijaamista kyllä tapahtuu:

”Olen sanonut lapseni olevan ikäistään nuorempi kylpylässä ja vastaavissa. Silloin, kun on tuntunut kohtuuttomalta se hinta. Lopetin ennen kuin lapsi tajusi mitä teen. Pelkäsin aina että kassa kysyy lapselta itseltään ikää.”

”Ilmoitin lapsen iän väärin kun varasin risteilyn ruokailut. Se oli alunperin vahinko, mutta en korjannut sitä. En tiedä miksi tein näin, eihän se iso summa ollut.”

”Olimme useamman viikon ulkomailla ja ajoimme paikallisilla busseilla. Osa kuljettajista ei ottanut maksua lapsistamme ja osa otti. Aloimme sitten aina väittämään että he ovat alle maksuikärajan, kun välillä näin oli tulkittu. Miksei?”

Mutta moraalisesti ajateltuna ei tietenkään saisi huijata. Yritys saa päättää hintatasonsa ja ikärajansa, eikä ole oikein alkaa kehvelöimään omiaan. Eihän mitään lapsialennusta ole edes pakko antaa, vaan se on vastaantulemista yrityksen puolelta.

Jätä ihmeessä kommentti: lipsahtaako lippukassalla valkoinen valhe, vai mennäänkö rehellisyys edellä tilanteesta ja olosuhteista riippumatta?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 25 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

25 vastausta artikkeliin “Valehteletko lastesi iästä?”

  • Satu sanoo:

    Olen huijannut hotellissa ku raja 12v ja minusta ovat lapsia kun alle 18v. Meillä tosi pieni kokoiset 16v ja 14v. Joskus syömään mennesdä myös..