Autismikirjon häiriöt ilmenevät naisilla ja tytöillä eri tavalla kuin pojilla ja miehillä. Tämän takia oireita ei usein tunnisteta ja tila jää diagnosoimatta. Monet naiset ja tytöt jäävät tämän takia ilman tarvitsemaansa tukea, kertoo Autismiliitto.

Autismikirjo on kehityshäiriö, jonka piirteisiin kuuluu sosiaalisia ja kommunikatiivisia vaikeuksia ja toistuvaa käytöstä. Diagnosointikriteerit perustuvat tietoihin, jotka on saatu lähes pelkästään poikia käsittävistä tutkimuksista.

Näiden kriteerien takia monet tytöt ja naiset jäävät ilman oikeaa diagnoosia, koska heidän oireensa ovat erilaisia kuin pojilla. Ennen on uskottu, että autismikirjon häiriöt ovat paljon yleisempiä pojilla kuin tytöillä, mutta on mahdollista että tyttöjen oireita ei vain tunnisteta.

Voimakasta kiinnostusta tiettyihin aiheisiin käytetään kriteerinä diagnosoitaessa, mutta diagnosoinnissa käytetyt esimerkit ovat usein ”miesten harrastuksia” kuten aikatauluja tai numeroita. Voi olla että tyttöjen kiinnostusta ei siis huomata, jos tyttö onkin kiinnostunut vaikka My Little Ponyista tai elokuvista.

Myös välinpitämättömyys sosiaalista kanssakäymistä kohtaan voi olla diagnoosikriteeri. Autismikirjon tytöillä on kuitenkin usein tarve olla tekemisissä muiden kanssa ja saada ystäviä. Aivotutkimusten mukaan autismikirjon tyttöjen aivot saattavatkin olla enemmän samanlaiset neurotyypillisen pojan aivojen kanssa kuin autismikirjon pojan aivojen kanssa.

Lähde Autismiliitto josta myös saa tietoa ja apua, jos epäilee autismikirjon oireita itsellään tai läheisellään.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia