Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Marttyyri työkaverini. Toivottavasti saat loman aikana levätä kunnolla. Olenhan koko vuoden saanut kuulla, miten sinulla on vaikeinta, väsyttävintä ja miten muut eivät ymmärrä.

Omasta mielestäsi teet kaikki oikein ja toisten parhaaksi. Uhraudut ja kärsit. Olet supersuorittaja, joka hallitsee tilaa kuin tilaa. Huokaillen joudut aina korjailemaan muiden jälkiä, koska muut eivät vain osaa tehdä niin hyvin kuin sinä. Olet ollut talossa pitkään ja käytökseesi on totuttu. Määräaikaiset hoksaavat siirtyä muualle töihin. Olet syyllistämisen mestari. Aina joku on tehnyt väärin, huonosti.

Toivon sydämestäni, että näinä vuosilomavapainasi saisit hetken hengähtää. Pahoin kyllä pelkään, että kuulemme, miten lomasi ei todellakaan ollut lomaa, vaan täyttä työtä.

Muutama meidän työyhteisössä on sinulle kova pala. Eivät syyllisty, vaikka sinä kuinka mulkoilet ja teet verbaalisesti parhaasi. Ovat jopa suoraan sanoneet sinulle asioita. Aivan absurdia, koska sinusta selvästikin on helpompi heitellä sarkastisiakin heittoja. Sellainen keskustelu ei ole sinun juttusi, jossa pitäisi tulla vaikka puolitiehen vastaan.

Marttyyri. Toivon sinulle kuitenkin parempia aikoja. Ehkä jonain päivänä maltat hellittää ja huomaat kaiken hyvän ympärilläsi.”

Nimim. Työkaverisi 

Kuva Debby Hudson.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “”Toivottavasti saat levätä lomallasi, työpaikan marttyyri””

 • Oona sanoo:

  Tämmöinen työkaveri on työyhteisön hengen pilaaja. Ja yksi syy herkempien työkaverien väsymiseen ja burnouttiin.
  Vaikka kaikkesi teet, mikääm ei kelpaa, yrität stressissä enemmän ja teet stressaantuneena enemmän virheitä ja saat tietysti taas täysilaidallisen valitusta.

  Työpäivät muuttuvat sellaisiks, että kotoa töihin lähtiessä tiedät siellä odottavan lapun jossa kerrotaan mitä teit väärin viimeksi kun olit töissä. Töistä lähtiessä mietit teitkö kaiken nyt oikein.

  Näille marttyyrityöntekijöille on myös toinen sana: narsisti.

 • Lomps sanoo:

  Meillähän tämä tyyppi on esimies. Ei tyydy pelkästään valittamaan, vaan antaa palautetta myös huutamalla. Haalii kaikki työt itselleen, koska kukaan muu ei osaa, jää hommat sitten tekemättä ja sitten taas uhriudutaan ja huudetaan.

  Melko hankala työkaveri.

  • Maalaiseukko sanoo:

   Itse myös kokenut samaa esimiehen taholta, huutamista ja kaikkien tehtävien päälliköinti ja muiden vähättely (ynnä rahaliikenteen hallinnointi ja kritisoijien poliisilla uhkailu). Umpiluuhun ei puhe tehoa, joten viisaampi oli vaihtaa työpaikkaa. Jos yhdistyksiä voi johtaa noin, en halua tulla yhdistetyksi siihen.
   Työkaverina ”huokailijat” syövät kaiken energian ja saavat muutaman satasen ”bonusta”, ollen näin ”parempia työntekijöitä”. Eivät tietenkään ole, vain parempia oman etunsa tavoittelijoita ja itsensä ylentäjiä. Sellaiset vievät pohjan työntekijöiden yhteisiltä eduilta, kuten vievät lusmuilijatkin. Lusmuja on silti helpompi sietää työkaverinsa, kuin täydellisiä.

 • Mia sanoo:

  Tunnistan olevani kaikkea tuota, paitsi marttyyri ja syyllistäjä. Tykkään työstäni, olen luonteeltani työteliäs ja teen paljon. Tykkään siitä, että hommat hoituu. Jos joku ei hoida osuuttaan, niin sitten ei hoida. Voin tehdä ylimääräistä yhteisen hyvän eteen.
  MUTTA, en ihan pyyteettömästi. Jos teen enemmän, edellytän saavani korvauksenkin sitten sen mukaan. Ja olen saanutkin. Tämä tuntuu kuitenkin kovasti harmittavan niitä, jotka eivät saaneet palkankorotusta, bonusta tai ylennystä. Tämä ovat juuri se porukka, joka menee minimipanostuksella, ei veny eikä jousta. Mutta jaksaa valittaa joka asiasta.
  Kannattaa tutkiskella sitä omaa sisintään ja miettiä, kuka se porukan marttyyri oikeasti on. Se, joka painaa töitä vai se, joka ärsyyntyy muiden isommasta työpanoksesta (ja ehkä sen hedelmistä?)?

  • Oona sanoo:

   Minä olen sellainen, jokaen tee enempä kuin on sovittu. Toivon saavani palkankorotuksen ja lisää vastuuta siitä hyvästä, että teen ne sovitut tehtävät hyvin.
   En suosty ylitöihin tai extratöihin siinä toivossa, että joskus saan niistä korvauksen, mutta jos esimies kysyy ”voisitko tehd tämän homman/ottaa tämän vastuualueen ja saat siitä palkankorotuksen/tehtäbäkohtaisen lisän?” Niin ilmanmuuta voin jos se ei vie aikaa vapaa-ajalta.

   Kaikille meille työ ei ole koko elämä ja sopimuksesta kiinni pitäminen ei ole lusmuilua. Se on lusmuilua, jos jättää tekemättä tehtävät jotka itselle kuuluu esimiehen mielestä – ei se että jättää tekemättä tehtävät jotka itselle kuuluisi energiapommin tai täydellisyydentavoittelijan mielestä.

   • Tellu sanoo:

    Meillä lukee työsopimuksessa ”muut esimiehen osoittamat työt”. Se tarkoittaa sitä, että se tehdään mitä esimies käskee. Meillä olis firma konkurssissa, jos jokainen toimisi sinun tavallasi. Henkilökohtaisesti en voi sietää näitä ”ei kuulu minun toimenkuvaani” -ihmisiä. Se tehdään, mitä annetaan ja palkkaneuvottelut käydään sitten näyttöjen perusteella. Usein myös yt:t.

 • Mietin vain sanoo:

  Tämmöiset työkaverit kannattaa pitää etäällä. Ymmärrän hyvin, että määräaikaisena ei halua olla kovin napit vastakkain. Ehkä todellakin on hyvä vaihtaa työpaikkaa.

 • Nimetön sanoo:

  Meillä onneksi tuommoinen työkaveri jää eläkkeelle 1. helmikuuta!

  • Melkein eläkkeellä sanoo:

   Minä pääsin pois tuollaisen työtoveruudesta,ai että mä nautin.Samaa shittiä on joutuneet seuraajatkin niskoilleen.