Todenmakuinen draama jättää katsojan syvään hiljaisuuteen
Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Turun Kaupunginteatteri.
Turun Kaupunginteatterin Kunnia ei ole hyvän mielen näytelmä, mutta teinien kanssa elämä ei aina ole pelkkää hyvää mieltä. Vai mitä, hyvät vanhemmat?
Huonon Äidin teatteritestaaja suuntasi tällä kertaa Turun Kaupunginteatterin Pienelle näyttämölle, jossa ensi-iltansa sai psykologinen jännitysdraama Kunnia. Ennakko-odotuksia tietenkin oli, ja uusperheessä ja teinien äitinä testaajaa vähän etukäteen pelotti kuinka lähelle kotia näytelmä osuu ja tuleeko surku. Ei välttämättä kovin lähelle, vaikka Raimon ja Anitan tavoin myös testaajasta tuntuu että vasta vähän vanhempana on löytänyt sen elämän valon ja suunnan. Raimo sen sanoi parhaiten: ”Nuorempana sitä vaan kohelsi menemään, niinku olis pelänny että elämää menee ohi. Ja sit se meni ohi…”
Näytelmä käynnistyy varsin tavallisella päivällä teiniperheen arjessa. Elli 16 vee istuu sohvalla tuijottamassa puhelintaan, ympärillään pikaruokaroskien rypäs. Sisään astuu pitkän työpäivän, mutta onneksi lyhyen työmatkan väsyttämä yksinhuoltajaisä Raimo, kavereille Rami.
Ellin ja isän vuoropuhelu lähtee heti väärille raiteille ja kärjistyy varsin nopeasti ärräpäihin ja huutamiseen saakka. Tulee riitaa kotitöistä, vastuista, asioiden hoitamisesta, aikuistumisesta… niistä normaaleista, ja Raimo ei tiedä kuinka teinin kanssa kommunikoidaan kehittävästi. Eihän meistä kukaan tiedä.
Lisää pökköä riitapesään pistää Raimon naisystävä Anita, jonka olemassaolosta Elli ei tiennyt mitään, mutta nyt tämä isälle tärkeä “yksi ihminen” on tulossa heille. Heidän kotiinsa, jossa ei ole äidin kuoleman jälkeen ollut muita kuin isä ja Elli. Riidan keskellä tunteet kuumenevat ja Elliltä livahtaa paljastus, joka järkyttää Raimoa syvästi. Vaikka Elli vannottaakin isäänsä pitämään asian vain heidän välisenään, Raimo avautuu asiasta Anitalle…
Näin käynnistyy tarina, jonka loppua tai edes välipysäkkejä ei tietenkään paljasteta, mutta joka pitää katsojan tiukasti otteessaan loppuun saakka. Ja saattaa siinä lopussa vierähtää kyynel tai kaksikin. Ristiriitoja, epäilyksiä, vaikeita asioita ja suuria tunteita. Joku valehtelee, mutta edes katsoja ei tiedä kuka, vaikka välillä niin kuvittelisikin.
Kunniassa pääosassa eivät olleet suuret lavasteet ja upeat erikoistehosteet. Teatterin Pienen näyttämön täyttivät suuret näyttelijät, ja ravisuttava todellisuus kulahtaneita tapetteja myöten. Esitys osui realistisuudellaan napakymppiin, tarina voisi olla jonkun oma, vaikka meidän, jos yksikin askel olisi osunut eri suuntaan. Silti näytöksen jälkeen ei pelottanut eikä harmittanut, olo oli surullinen mutta täysi. Kunnia antoi pureskeltavaa pidemmäksikin aikaa.
Pasi Lampelan ohjaaman draaman rooleissa nähdään yksinhuoltajaisä Raimona Kari-Pekka Toivonen, 16-vuotiaana Ellinä Ella Lymi, Raimon vapaaehtoisesti lapsettomana naisystävänä Anitana Kirsi Tarvainen ja perhedraamaan mukaan vedettynä Raimon työkaveri Mannisena näyttämölle 17 vuoden tauon jälkeen palaava Mikko Kouki.
Kunnian ensi-ilta oli Huonon Äidin neljäs vierailu Turun Kaupunginteatterissa, eikä todellakaan viimeinen. Aiemmilla vierailuilla testasimme mm. Ihastuksen huokailuja ja kylmiä väristyksiä aiheuttaneen fantasian suurtuotannon Hobitin, joka muuten pyörii ohjelmistossa vielä syksylläkin ja jonka on ohjannut Kunniassa mekaanikko Mannisen roolia vetänyt Mikko Kouki.
Liput Kunniaa katsomaan voi hankkia tästä, ja kommenteissa voit osallistua lippuarvontaan! Huono Äiti arpoo yhdelle onnekkaalle kaksi lippua Kunnian näytökseen! Kerro meille kommenteissa kenet sinä ottaisit mukaan teatteriin, ja olet mukana!!
Huono Äiti arpoo kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken yhdelle kaksi lippua Turun Kaupunginteatterin Kunnia-näytelmän esitykseen. Osallistumisaikaa on 2.10.2022 saakka ja voittajaan ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 61 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
naapurini Maarit mukaan