Tuosta kappaleesta tulee (taatusti) muistoja mieleen kenelle tahansa. Kun hittikappale rävähti radioaalloille 1980-luvun lopussa, koko Suomi hoilasi mukana. 

Kirka oli rakastettu koko kansan artisti, laulaja, jonka musiikki kantoi – ja kantaa edelleen sukupolvelta toiselle. 31.1.17 tuli kuluneeksi 10 vuotta laulajan äkillisestä kuolemasta. Kirka – Surun pyyhit silmistäni -musiikkinäytelmä on Helsingin kaupunginteatterin kevätkauden kuumin uutuus ja kunnianosoitus Kirkan muistolle.

Kävin katsomassa Kirka-näytelmän ennakkonäytöksen 1.2.17 hieman jännittynein fiiliksin. Miten pääosan esittäjä Kalle Lindroth selviytyisi persoonallisesta äänestään tunnetun Kirkan roolista?

Matti Laine KIRKA – Surun pyyhit silmistäni Ensi-ilta 2.2.2017 Peacock-teatterissa Rooleissa KIRKA – Kalle Lindroth / Heikki Ranta, Sami Hokkanen / Juha Lagström, Rauno Ahonen, Jon-Jon Geitel, Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Kirsi Karlenius, Petrus Kähkönen, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Vappu Nalbantoglu, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Tiina Peltonen, Raili Raitala, Inka Tiitinen, Marjut Toivanen, Mikko Vihma, Sonja Arffman, Nomi Enckell, Jaakko Hellsten, Rosa Herpiö, Saara Kaskilahti, Paulus Kähkönen, Petteri Lassila, Vera Lillqvist, Taneli Läykki, Alvari Stenbäck Ohjaus Kari Rentola Koreografia Mindy Lindblom Kapellimestari Risto Kupiainen Lavastus Antti Mattila Puvut Elina Kolehmainen Valosuunnittelu William Iles Äänisuunnittelu Aleksi Saura, Janne Brelih Naamiointi ja kampaukset Henri Karjalainen, Anu Laaksonen, Jaana Nykänen, Aino Hyttinen Kuvassa Kalle Lindroth Kuva © Tapio Vanhatalo

Kuvassa Kalle Lindroth
Kuva © Tapio Vanhatalo

Kalle selvisi hyvin. Tutut biisit soivat läpi näytelmän ja välillä teki mieli laulaa mukana. Kalle oli tehnyt todella hienon työn valmistautuessaan liikehdintää ja äänenpainoja myöten Kirkan rooliin. Ääni ei tietenkään ollut identtinen, mutta viitteet Kirkan ääneen olivat selkeät. Osui ja upposi.

Helsinkiläinen Kirill “Kirka” Babitzin on sen verran unohtumaton luku kotimaisen musiikin historiassa, että rooliin hyppääminen on ollut varmasti iso juttu molemmille pääosan esittäjille (näytelmässä on kaksoismiehitys) Kalle Lindrothille ja Heikki Rannalle.

kirka27-72Sami Hokkanen / kuva Tapio Vanhatalo

Kirkan äänestä on sanottu, että se on osa suomalaisuuden soundtrackia. Pitää varmasti paikkansa. Vaikka Kirka ei ollutkaan ensimmäinen suomalainen rockia laulanut ja levyttänyt artisti, hän oli ensimmäinen todellinen rocktähti ja ikoni, joka sai tytöt kirkumaan!

Hänen persoonallinen äänensä ja vahva energiansa saivat massat liikkeelle ympäri Suomen. Kirka lauloi itsensä suomalaisten sydämiin rockilla, funkilla ja r&b:llä ja balladeilla sekä iskelmillä.

Musiikkinäytelmässä oli mukana “tuttuja” musamaailman kasvoja Kirkan uran ja elämän varrelta. Näytelmä valotti rehellisen avoimesti menestyneen – ja välillä pohjamudissakin käyneen laulajan elämän iloja ja suruja. Draamankaari oli soljuva ja sitä oli helppo seurata.

Hengaillaan ja Kirkan isoveljen Sammy Babitzinin tunnetuksi tekemä Da-da-daa saivat yleisön lähes joraamaan mukana.

Kotimatkalla huudatin Kirkaa autostereoista – tietenkin täysillä. Taisinpa tirauttaa muutaman kyyneleenkin.

Rooleissa: KIRKA – Kalle Lindroth/Heikki Ranta, Sami Hokkanen/Juha Lagström, Rauno Ahonen, Jon-Jon Geitel, Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Petrus Kähkönen, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Vappu Nalbantoglu, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Tiina Peltonen, Raili Raitala, Inka Tiitinen, Marjut Toivanen, Mikko Vihma, Sonja Arffman, Nomi Enckell, Jaakko Hellsten, Rosa Herpiö, Saara Kaskilahti, Paulus Kähkönen, Petteri Lassila, Vera Lillqvist, Taneli Läykki, Alvari Stenbäck

Ohjaus Kari Rentola, Koreografia Mindy Lindblom, Kapellimestari Risto Kupiainen, Lavastus Antti Mattila, Puvut Elina Kolehmainen, Valosuunnittelu William Iles, Äänisuunnittelu Aleksi Saura, Janne Brelih, Naamiointi ja kampaukset Henri Karjalainen, Anu Laaksonen, Jaana Nykänen, Aino Hyttinen

KANTAESITYS: Kirka – Surun pyyhit silmistäni ensi-ilta 2.2.2017 Peacock-teatterissa Helsingissä.

Näytelmän kesto 2 t 30 min. Liput 24,50 – 49 €. Liput ja lisätiedot www.hkt.fi

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia