Kuka hoitaa lasten juhlien järjestelyn?

Entä ketä pidetään jopa laiskana, jos kämppä on kaaoksessa ja kaikki tarjoilut suoraan kaupan hyllystä?

Ettei vaan ”äiti” olisi vastaus molempiin kysymyksiin. Parhaitenhan tällaiset juhlajärjestelyt hoitaa äiti, joka on muutenkin kotona! Sama se vaikka nainen olisi töissä siellä kotona, kyllä siinä sivussa ehtii kaiken muun.

Tällaista tilannetta kuvailee tämä äiti:

”JUHLAT, ihanaa…. On jälleen aika pitää yhden lapsen synttärikemut.

Ei siinä mitään, juhlia on ihana pitää. Mutta onko se yhden naisen repivä ponnistus taas kerran? Naisen, äidin, joka on yrittäjä kotoa käsin. Naisen, jonka oletetaan pitävän kaiken kotona kohdillaan. Hei, sähän oot kotona, sulla on aikaa!

Kas äiti hoitaa lasten viennit kouluun aamuisin, ensin kello 8 ja sitten kello 9. Joskus pääsee jopa yhdellä keikalla. Ai niin, sitä ennen äiti on ulkoiluttanut koiran ja ruokkinut kissat.

Kun talo on saatu tyhjäksi muista, alkaa äidin työ yrittäjänä. Luova pitää olla, vaikka ajatus katkeaa vähän väliä. Tyhjää astianpesukone, pese pyykkiä, viikkaan pyykkiä, käytä koira ulkona. Mieti illan ruoka. Hyppää asioilla, hae lapsia koulusta parhaimmillaan kolmen tunnin välein. Kyllä sä ehdit, sähän oot kotona.


Kuva Shutterstock.

Ai niin ne juhlat. Kaksi viikkoa etukäteen on sankari kertonut joka ilta, mitä tarjotaan, mitä ohjelmaa järjestetään. Tee listaa, muista kaikki ja juokse kaupassa hankinnoilla. Pari päivää juhliin ja koti edelleen kuin pommin jäljiltä. Aurinko paistaa mukavasti ja kertoo, että ikkunat on syytä peittää juhlien ajaksi, samoin pitää hinkata kaikki ovet puhtaiksi mustista sormenjäljistä. Keittiön kaapistot paistattelevat pölyn ja rasvaisten jälkien alla.

Aikataulutus valmisteluihin on tiukka, mitä tarjottavaa tehdään edellisenä iltana, mitä juhlapäivän aamuna. Kas, piha ja sisäänkäynnit täys rojua ja lumen alta paljastunutta roskaa! Ei muuta kuin ulkovaatteet niskaan ja hommiin.

Sitten ne yrittäjän hommat. Sesonki kuumimmillaan ja yöt kuluu upeasti uutta luoden. Mutta mähän ehdin, kun olen kotona.

Koittaa juhlapäivä. Äiti viimetöikseen ehtii itse suihkuun, ja mahdollisesti vastaanottaa ensimmäiset vieraat pyyhe päällä.

Vieraat asettuvat istuskelemaan ja perheen isäntä leppoisasti jutustelee kun äiti pörrää hyrränä keittiössä. Kaikki on lopultakin valmista ja kahvikutsua odotellessa isäntäkin osallistuu juhlien järjestämiseen: Kulta, voinks mä tehdä jotain?”

Nimim. Miks mun pitää aina jaksaa

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Sähän olet muutenkin kotona, sä voit hoitaa!”

 • Katkeruus on turhaa sanoo:

  Kuulostaa niin katkeralta tilitykseltä, ja onhan toi epäreilua. Mutta miksi, herran tähden !! Miksi annat tilanteen mennä tuohon pisteeseen ja sitten kärvistelet katkeruuden sappea maistellen. Isäntä voi kustata aamuisin toisen muksun hoitoon ja sinä sen toisen, jos molempia ei voi roudata samalla kertaa.
  Annatko lapsen päättää kaikki tarjottavat juhliin ? Yhdessä voi sopia kohtuuden rajoissa, leipoa jotain ja kaupasta jotain. Samoin siivoukset kuuluvat molemmille. Entä työsi ? Kuka arvostaa työtäsi, jos sinä itse et tee sitä. Voit miehellesi ja arvostelijoille kertoa, että esim. klo 10- 15 sinä olet töissä. Lasten harrastuksiin kuskaaminen on tietenkin kummankin vanhemman vastuulla. Parempi on vaatia oikeudenmukaista kotitöiden jaottelua kuin pilata terveytensä katkeroitumalla. Vain sinä itse voit tehdä muutoksen. Tänä päivänä ihmiset kyllä yleensä ymmärtävät mitä tarkoittaa kotona työskentely. En usko monienkaan ajattelevan, että ne työt jotenkin kummasti hoituisivat itsestään kun työpaikka sijaitsee kotona ja ainoa homma olisi ne kotityöt. Aina löytyy ihmisiä, jotka tokaisevat tyhmiään milloin mistäkin, mutta ethän sinä heitä varten elä etkä ole tilivelvollinen ulkopuolisille. Sanoisin, että puolison kanssa on sovittava reilun pelin säännöistä. Alkuun voi olla hankalaa, sillä kuka nyt saavutetuista eduista haluaa luopua, mutta oman onnellisuutesi ja sydänterveytesi takia se on nyt vaan tehtävä. Voimia omien oikeuksien puolesta puhumiseen.

 • Voisit joskus tehdä jotain... sanoo:

  Toinen vaihtoehto on se että hoitaa lapsia kotona…ehkä
  osa omiaa ja muutama lainalapsi siinä sivussa, tai kaikki vieraita lapsia.
  Perhepäivähoitajaksikin kutsuttu ammatti…
  Päivän kun viettää 4 touhukkaan tenavan kanssa…siinä vaiheessa kun työpäivä alkaa 7 ( ensimmäinen lapsi tulee) ja päättyy 17…huumori alkaa olla aika vähissä.
  Päivän on tehnyt oikeasti varhaiskasvatustyötä, ollut läsnä lapsille ja järjestänyt ikätasoista toimintaa…
  Mies tulee töistä kun just on päässyt kahvikupin kanssa istumaan…ehkä ensimmäisen kerran sinä päivänä…
  Ja toteaa jotain tyyliin ’Voisit nyt edes vähän koittaa siivota kun oot kuitenkin koko päivän kotona…noi kengät oli eilenkin eteisessä pitkin poikin kun tulin kotiin…’