Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Visit Parainen.

Hyvät Äidit viettivät kesäloman lasten kanssa matkustellen, ympäri Suomea, Eurooppaa, joku jopa koko maailmaa. Huonot Äidit hämäsivät lapsia lupaamalla kesälomareissun sijaan syysreissun, kun on vähemmän väkeä, ei tekemistä rajoittavia helteitä, ja enemmän rahaa. Tässä vaan kävi nyt niin, että sitä reissua pitäisi pikkuhiljaa alkaa suunnitella.

Ensiksi pitäisi löytää kohde. Ulkomaille ei kuulkaa nyt oikein nappaa, siellähän voi olla niitä helteitä vielä lokakuussakin! Sitä paitsi täällä kotimaassa riittää ainutlaatuisia kohteita vaikka muille jakaa, ja vaikka ikää onkin ehtinyt kertyä jo sen ja sen verran, monia kohteita on vielä näkemättä! Kuten esimerkiksi Saaristomeren paratiisikohteet. Kyllä, tässä välissä täytynee myöntää että saaristo on tälle Huonolaiselle täysin tutkimatonta aluetta, eli ihan uusi juttu, tuorein silmin tutustuttava, jne. Eli tutustutaan yhdessä!!

Suomen lounaisimmassa osassa sijaitseva Saaristomeri koostuu noin 25 000 saaresta ja luodosta, ja näistä yli kolmasosa, reilut 10 000 saarta mahtuvat Paraisten saaristokaupungin rajojen sisälle. Saaristokaupungin muodostavat kunta-alueet Houtskär, Iniö, Korppoo, Nauvo sekä Parainen. Selvä juttu tähän saakka, tarkastellaanpas aluetta sitten vielä vähän lähemmin.

Kuva Jarina Leskinen, Visit Parainen. Ylin kuva Lotta Tamminen, Visit Parainen.

Katsotaan vaikka Paraista, joka on kaupunkimaisemia, maaseutua, saaria, hienoa luontoa ja historiallisia paikkoja pursuava saaristoelämän keskus. Paraisten keskusta tarjoaakin suomalaista kaupunkikulttuuria parhaimmillaan: löytyy niin kaupunkia halkova tärkeän vesiväylän statuksen ansainnut Kirkkosalmi, kuin erilaisia putiikkeja ja kahviloita pursuava kävelykatu Kauppiaskatukin.

Kuva Lotta Tamminen, Visit Parainen.

Ihan Paraisten keskustan vieressä sijaitsee Suomen oma Grand Canyon, eli kotimaan suurin kalkkikaivos. Harvemmin vastaavat louhoksia löytää lähes kaupungin keskustassa, vielä harvemmin saaresta! Parhaat näkymät kaivokselle, ja parhaat somekuvat todisteeksi reissusta, saa vuonna 2014 kunnostetulta näköalapaikalta.

Kuva Jarina Leskinen, Visit Parainen.

Jos taas kiinnostaa tutustua kalkkikaivokseen pohjalta käsin, niin näköalapaikasta kalkkikivenheiton päästä löytyvät tuliterät 470 askelmaa kattavat kuntoportaat. Se on aika hurja määrä portaita, ja niitä noustessa kunto kyllä varmasti kohoaa. Kerran on kivuttu erääseen kallion huipulla sijaitsevaan ravintolaan, ja välillä oli evästauko tarpeen, ja kerran ”huvin vuoksi” kiivettiin luontoreitillä 300 porrasta, koska oli pakko päästä eteenpäin. Näiden kokemusten perusteella kalkkikaivoksen portaat vaativat ”pientä” valmistautumista, aloitetaan siis treeni hakemalla yläkerrasta teinien varastoimat kaikki talon lautaset ja lasit, siinä tulee muutama toisto automaattisesti.

Kotimaanmatkailu ei tietenkään ole mitään ilman paikallisia tapahtumia, ja saariston sydän sykkii syksylläkin! Elokuun viimeisenä lauantaina juhlitaan saaristossa Muinaistulien yötä, joka valaisee merenrannat tulien ja kokkojen lähes katkeamattomana nauhana. Upea valoelämys jota ei kannata missata!

Syyskuun puolessa välissä taas järjestetään yhdessä Paraisten saariston pääsaarista, Nauvossa, saariston pienyrittäjät, tuottajat ja tietysti tuotteisiin tutustujat yhteen kokoavat Sadonkorjuumarkkinat! Perinteisiltä markkinoilta voi napata mukaan paikallisten ruokatuottajien ja käsityöläisten laadukkaita tuotteita, kuten leipomotuotteita ja puuleluja, omaksi iloksi, tuliaisiksi tai vaikka joululahjoiksi!

Kuva Benjamin Donner, Visit Parainen.

Saariston ”keskustoja” ei siis kannata jättää kokematta, mutta erityisen ihanat lomapuitteet löytyvät ulkosaariston monista mökeistä. Mökkikylissä liikenne on vähissä ja vanhemmat voivat rauhassa ja huolettomasti nauttia yhteisestä ajasta kun lapset ovat ulkona leikkimässä naapurissa asuvien lampaiden kanssa. Tai naapurimökkien lasten kanssa, kummin vain.

Moni mieltää ehkä saariston yhä kesäkohteeksi, ja huhujen mukaan saaristoon ei kannata lähteä kesän jälkeen koska kaikki paikat ovat kiinni. Näille huhuille voidaan lyödä stoppi tässä ja nyt: saaristo on auki ympäri vuoden. Kaupat ja muut tarvittavat palvelut eivät sulje oviaan syksyn koittaessa, tai edes talveksi, ja monet ravintolat toivottavat asiakkaansa tervetulleiksi ympäri vuoden. Myös lapselliset asiakkaat (siis lapsiperheet), saariston eväät on tehty koko perheelle! Esimerkiksi maistuvan ruoan lisäksi upeita näkymiä tarjoileva Hunger & Törst Paraisilla, ja Korppoon olohuoneeksikin kutsuttu Hjalmar’s, siellä Korppoossa.

Mainioita mökkejä majoitukseksi on myös tarjolla kesäsesongin ulkopuolellakin. Esimerkiksi Brännskärin ja Björkholman saarten mökit ovat varattavissa myös syysreissuille, valikoimaa löytyy jokaisen perheen tarpeisiin, ja molemmille saarille pääsee helposti yhteysaluksilla syksylläkin. Ja kun jaksat lukea vielä loppuun saakka, voit osallistua arvontaan, jossa yksi onnekas voittaa majoituslahjakortin Björkholman mökkeihin!

Kuva Lotta Tamminen, Visit Parainen.

Aivan kuten Lapissa, saariston syysluonto on tulvillaan ihania värejä ja illan hämärässä voi sytyttää kynttilöitä, pelata lautapelejä ja nauttia kun mökin seinät laulavat tuulen tahtiin. Ja lapset voi tosiaan laittaa myös pihalle! Koska saaristossa kaupunkivalo on vähissä, voi jälkikasvun lähettää bongailemaan taivaalta tähtikuvioita, tai pelaamaan Saaristohaasteen syyslomaeditionia.

Jos haluaa ehdottomasti olla mukana puuhailuissa, voi mökkipihalla järjestää perheen oman pihapeliturnauksen tai vaikka heijastinsuunnistuksen! Metsään voi mennä retkelle juomaan kupin lämmintä kaakaota ja Korppoossa voi vuokrata pienen veneen ja lähteä kalastusreissulle. Veneistä puheen ollen pitää kertoa myös, että saaristossa kulkeminen ei ole pelkästään veneiden varassa, vaikka niitäkin löytyy kajakeista lauttoihin. Saarilla seikkailu onnistuu myös pyöräillen, moottipyörällä päristellen, autolla ajaen tai vaikka vaeltaen, ja Paraisten viiden pääsaaren halki kulkee myös huikea 250 kilometrin mittainen ja jo 26 vuotta talsittu Saariston rengastie. Rengastietä on mahdollista kiertää kokonaisuudessa 4.9 asti, tämän jälkeen Houtskarin ja Iniön välisen lautta lähtee talviunille, mutta muuten Rengastien kohteisiin voi tutustua ympäri vuoden.

Perhe, joka kaipaa todellista rauhaa ja hiljaisuutta, voi suunnatta vielä pidemmälle ulkosaaristoon. Siellä missä maa muuttuu mereksi, löydät idyllisiä kyliä kuten Aspö, Jurmo ja Utö. Täällä lapset voivat leikkiä piiloa punaisten venevajojen keskellä ja äidit nauttia kauniista auringonlaskusta meren äärellä.

Saaristossa onkin varsin helppoa nauttia luonnosta. Paraisten saarilta löytyy useita luontopolkuja, jossa voi ihailla syksyn värejä, mm. Lenholman luonnonsuojelualueen luontopolku, Sattmarkin luontopolut ja Munkvikenin luontopolku. Nauvosta löytyy muun muassa Westerholmin polku ja Houtskarissa voi pohdiskella elämän ihmeitä Pohdiskelupolulla.

Kuva Jarina Leskinen, Visit Parainen.

Ohjatun tekemisen ystävät nauttivat suuresti Korppoossa Naawa Nature Campin järjestämistä erilaisista kursseista, jotka sopivat sekä lapsille että vanhemmille. Kurssitarjottimelta löytyy luontokoulua, ulkokokkailu-kurssia ja selviytymistaidot-kurssia, ja tarjolla on myös opastettuja kajakkiretkiä ja suppailua! Nämä kurssit kannattaa varata etukäteen, ja kun vanhemmat haluavat nauttia omasta laatuajasta, lapset voi lähettää kokkailukurssille samalla kun äiti ja iskä nauttivat fine dining -illallisesta Ravintola Back Pocketissa.

Siinä sitä olisi, pieni katsaus Saaristomeren näkemisiin ja kokemisiin. Kelpais varmaan reissukohteeksi sinullekin? Hyvä, sillä nyt päästään arvontaan! Yksi Huonon Äidin onnekas lukija voittaa mahtavan majoituslahjakortin Björkholman saaren mökkeihin! Kerro meille kommenteissa mitä teidän perheenne tekisi ensimmäiseksi saaristolomalla niin olet mukana arvonnassa! Huono Äiti arpoo kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken yhdelle onnekkaalle yhden yön majoituslahjakortin. Osallistumisaikaa on 10.9. saakka, ja voittajaan ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Arpaonnea!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 204 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

204 vastausta artikkeliin “Saaristo on syystunnelmaa hehkuva lomakohde”