Mitä pitäisi syödä, kun paino ei vain tipu ja olo on koko ajan tympeä? Entäs kun vatsa reistailee tai nivelet ovat järkyttävän kipeät, reumaakin epäillään? Huono Äiti on testannut!

Ensin se laihtuminen. Tapasin viime viikolla pitkästä aikaa lääkäri Antti Heikkilän ja teimme ohjelman rasvan/sokerin terveysvaikutuksista. Lyhyt esittely: jos haluat voida paremmin tai kevyemmin, poistolistalle joutaa ensin se sokeri! Tästä linkistä näet koko jutun ja koko videon, jossa Antti Heikkilä kertoo vinkit juurta jaksain.

Ja sitten ne viljat, vatsavaivat ja nivelet. Huono Äitihän on ollut viljaton jo monta vuotta.

Se taisi olla kesä 2004 kun maistoin Alabamassa nakkisämpylää enkä ole vieläkään päässyt siitä nakkisämpylästä eroon. Sain hot dogista elämäni kauheimman ruokamyrkytyksen ja bakteerin, jonka jäljille ei koskaan päästy. Bakteeri jätti jälkensä suolistooni ja ilmeisesti tuhosi sitä joltakin osin. Heti bakteerin jälkeen alkoivat niveloireet. Päkiät eivät kestäneet kävelyä, sormet turposivat, oli aamujäykkyyttä ja muita reumaattisia oireita.

Sitten alkoi elämäni stressaavin aika. Siihen mahtui paljon kuolemaa ja stressiä ja riitaa sekä tietenkin työtä ja lapsia se perussetti. Muista huolehtimisen aikana en huolehtinut itsestäni ja söin huonosti.

Sitten nivelet räjähtivät eli turposivat muodottomiksi. En pystynyt enää pitelemään kynää kirjoittaessani. En saanut kenkiä jalkaan, vetoketjuja kiinni saati hiuksiin pinniä. Tulehduskipulääkkeet rikkoivat vatsaa ja olo oli kaikin puolin inhimillisen ulkopuolella. Diagnoosi M13.9. Määrittelemätön niveltulehdus. 4 eri reumaa oli myös tarjolla.

Tapasin liudan lääkäreitä. Minulle tarjottiin kortisonia ja alettiin puhua solusalpaajista. Olin potilasajopuu, ja pirun kipeä semmoinen.

Kunnes tapasin Lääkärin. Lääkäri sanoi minulle, että nyt vähennetään hiilihydraatit ruoasta minimiin, 40-50 grammaa riittää. Samalla hylätään kaikki viljat, koska viljat ovat usein suolistojohteisten oireiden taustalla. Kyytiä saivat myös sokerit ja tärkkelys. Lääkäri sanoi, että jos haluat parantua, sinun pitää olla ehdoton. Ei voi olla vain vähän raskaana vaan joko on, tai ei. Käy järkeen myös ruoka-asioissa!

Äkkisilmäyksellä tuntui siltä, että nytpä lähti tytön lautaselta kaikki, mitä siinä oli ennen ollut. Ja niinhän se lähtikin. Ihan aluksi olin muutaman kuukauden aivan täysin orjallisen ehdoton ja huomasin, miten kivut alkoivat häipyä. Kun tulin täysin oireettomaksi, löysäsin juustoissa ja sokerissa eli nautin molempia, mutta yritän muistaa kohtuuden. Jos söisin karkkipussin kerralla, kyllä tuntisin sen luissani. Viljat ovat ehdottomalla kieltolistalla lopun elämääni, niistä tulevat oireet ovat niin selvät. Mutta tällä hetkellä olen käytännössä oireeton. Jos lipsuisin syömään viljoja, oireet palaavat seuraavana päivänä. Jos syön sokeria, oireet palaavat viiveellä, syödystä määrästä riippuen.

Tämän ruokamatkani alussa tutustuin ravintoterapeutin suosituksesta Valioravinnon Tyrniöljyyn, johon olen ollut erittäin tyytyväinen, se tekee ihmeitä nivelille ja limakalvoille. Tämän oman kipeyteni takia osasin aikoinani kysyä Valioravintoa mukaan Huonon Äidin yhteistyökumppaniksi, vaikka esim. tätä artikkelia he eivät sponssaa millään tapaa. Kunhan nyt kerron, että meillä on upea kotimaisen valmistajan öljyvaihtoehto, jolla pystyin tekemään ihmeitä  mm. tyttäreni atooppiselle iholle.

Jos voit huonosti, apu voi löytyä hyvin läheltä: siitä mitä syöt. Me kun olemme sitä, mitä me syömme.

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Rasvat, sokerit ja viljat – lue ja voi paremmin!”

 • Kiira sanoo:

  Loistava kirjoitus ruoan merkityksestä ja vaikutuksista!
  Jo pienilläkin valinnoilla voi tehä muutoksia.
  Jos kyse ei ole suurista sairauksista, voi muutoksia lähteä tekemään vähitellen.

  Itselleni suuri nautinto on ollut jättää sokeroidut jogurtit pois. Otin käyttöön turkkilaisen jogurtin, jonka sekaan lisään yön yli liotettuja siemeniä. Tämä on myö kaksivuotiaani herkku ja TERVEELLINEN! Makuhermoilla meni ruokavalion eri muutoksia tottua pari viikkoa. Mutta esim. tämän jogurttimuutoksen jälkeen en voisi enää kuvitella voivanu syödä sokeroituja jogurtteja.

  Raakaleivonnaisiin olen myös tutustunut ja opetellut vähitellen myös itse niitä leipomaan. Herkutellakin voi, mutta aina on valittavissa myös se terveellisempikin vaihtoehto.

  Ja mitä saakaan aikaan, kun jättää mehut ja limpparit pois! Hampaat ja kroppa kiittää. Gluteenittomat leivät ja näkkileivät sekä tattarinäkkäri ovat meidän perheen vakiovarusteita kuivamuonakaapissa. Lapsetkin niitä käyttävät huomaamattaan ja pasta on vaihdettu maissipastaan.

  En ole tiukkis ruoan suhteen. Kylässä tai ravintolassa syön mitä on tarjolla / haluan tilata. Mutta joskus olen yllättynyt, että ravintolassa gluteeniton annos on ollut parempi kuin se ns tavallinen. Pihvin lisukkeena uunijuurekset maistuvat nykyään jo paremmin kuin ranskalasiet 🙂