Etkö tiedä vielä haluatko lapsia? Tai haluaisitko ehkä lisää lapsia myöhemmin? Nykyään nainen voi hankkia itselleen lisäaikaa näiden kysymyksen miettimiseen ja perheen perustamiseen pakastamalla munasolujaan.

Laulaja Rita Ora paljasti televisiohaastattelussa että hän on pakastanut munasolujaan jo 22-vuotiaana. Munasolut kannattaakin pakastaa mahdollisimman nuorena, jos on siitä vaihtoehdosta kiinnostunut. Suositeltava ikä on alle 30-vuotiaana, mutta viimeistään 35-vuotiaana.

Munasolujen ennakoiva pakastaminen ei tietenkään takaa, että pakastetuilla munasoluilla saisi vauvan myöhemmin, mutta jossain määrin se helpottaa naisten painetta etsiä puoliso ja tehdä lapsia ajoissa.

Toimenpiteessä syödään lääkettä, joka saa munasarjat tuottamaan enemmän munasoluja. Sitten solut kerätään talteen ja pakastetaan. Nykyiset pakastusmenetelmät ovat nopeita ja tehokkaita, eivätkä vahingoita munasolua.

Aiemmin pakastamista tehtiin vain silloin, kun kyseessä oli jokin sairaus. Nykyään pakastaa voi vain varmuuden vuoksi, mikäli siihen on varaa. Halpaa lystiä pakastaminen ei ole. Kokonaiskustannukset nousevat useampaan tonniin.

Suomessa munasolujen ennakoiva pakastaminen on vielä melko harvinaista, eikä palvelua ole ollut tarjoilla kuin muutamia vuosia. Muualla maailmassa, kuten Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, toimenpide on yleisempi.

Mutta onko pakastaminen ihan ok juttu? Naisen hedelmällisyydellä on biologiset rajat, ja niihin on varmaan ihan hyvä syy. Kasvavatko riskit liikaa, jos lapsia alkaa tehdä sen jälkeen, kun luonnollisin menetelmin olisi jo myöhäistä? Entä jaksaako sitä lasta enää kovin vanhana?

Toisaalta nykyisin paineet ovat kovat. Yhä harvempi tekee lapsia kovin nuorena, eikä siihen välttämättä saa puolisoa suostumaan, jos nyt ylipäätään on puolison ehtinyt löytää. Työelämässäkin pitäisi vakiinnuttaa asema ennen lisääntymishommia, ja se on nykyisessä pätkätyökulttuurissa haastavaa. Muutama tuhat euroa siitä, että tietää tarvittaessa olevan hieman lisäaikaa, voi olla oikein hyvä ratkaisu.

Pakastaisitko sinä munasolujasi ennakoivasti? Kerro kommenteissa! Jos olet jo pakastanut, kerro mielellään koko tarina Huonon Äidin lukijoille käyttämällä alla olevaa lomaketta!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia