Muut ihmiset…siinäpä vasta on urpoa sakkia!!

Sinunkin elämässäsi näitä peeloja varmasti riittää. On se ärsyttävä työkaveri, on se yli-innokas naapuri, on se kirottu suorittajaäiti vanhempaintoimikunnasta, on mahdoton eksä tai nyksä, on omituiset appivanhemmat…

Harvan elämässä ei ole ketään hankalaa tyyppiä. Monen elämässä saattaa olla useitakin hankalia tyyppejä. Joskus hankalia ihmisiä on niin paljon, että koko elämä menee heidän tekemistensä vatvomiseen.

Joskus yksi mahdoton tyyppi riittää siihen, että koko elämä menee hänen tekemistensä vatvomiseen.

On fakta että jotkut ihmiset ovat vaikeita tai suorastaan mahdottomia. Eikä riitaan tosiaankaan aina tarvita kahta. Voit olla itse vaikka kuinka mukava ja sopeutuvainen tyyppi, mutta lähipiirissäsi saattaa silti olla tällainen myrkynkeittäjä.

Miten ihmeessä näiden ankeuttajien kanssa tulee toimeen? Miten heitä voi estää pilaamasta omaa elämää?

Vastaus on yksinkertainen, vaikka ei välttämättä helppo. Se voi vaatia vähän totuttelua, koska se tuntuu tyhmältä ja epäoikeudenmukaiselta.

Siitä huolimatta kannattaa kokeilla, koska tämä keino toimii:

Anna olla.

Ihan totta, anna olla. Mietipä, kuinka monta kertaa myrkyllinen ihminen on lopettanut ikävän käytöksensä siksi, että olet vatvonut ja murehtinut hänen tekemisiään? Aivan oikein, ei yhtä ainutta kertaa.

vaaleanpunaisia kukkia niityllä
Kuva Kien Do, ylin kuva Priscilla du Preez.

Nimittän se, miten paljon murehdit ja pähkäilet, ei vaikuta toisen tekemisiin. Työkaveri on ihan yhtä jyrä, anoppi on ihan yhtä päsmäri, suorittajaäiti on ihan yhtä leuhka, eksä on ihan yhtä katkera riippumatta siitä, kuinka paljon sinä mietit, että miksi se noin tekee ja miksi se tuollainen on.

Sinä et voi vatvomisellasi vaikuttaa toisten käytökseen. Mutta sinä voit antaa olla.

Sinä voit valita, että ajattelet näin vatvomisen sijaan:

Siinähän on tuollainen, mitäpä asia minulle kuuluu.

Olkoot vaikea.

Olkoot mahdoton.

Ei ole minun asiani.

Toisen typerään käytökseen haluaa reagoida. Siitä haluaa tuohtua. Sitä haluaa vatvoa. Siitä haluaa tilittää muille. Mutta mielenrauhan avain on ymmärtää, että sinun ei tarvitse reagoida. Sinun ei tarvitse tuohtua. Sinun ei tarvitse vatvoa eikä tilittää.

Ja jos päätät niin tehdä, tiedosta että se on valinta: ”Minä olen päättänyt antaa muiden häiritä rauhaani urpoilullani. Minä olen valinnut vatvoa tätä asiaa.”

Pikku tilittäminen eksän metkuista ja työkaverin sekoiluista tulee silloin tällöin tarpeeseen. Mutta elämäänsä ei todellakaan kannata käyttää muiden tekemisissä ja tekemättä jättämisissä vellomiseen.

Anna olla, ja huomaat miten kummasti olo helpottaa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 13 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

13 vastausta artikkeliin “Piinaavatko urpot ihmiset sinuakin? Anna olla!”

 • Realisti sanoo:

  On muuten hiton paljon helpommin sanottu kuin tehty. Narsistin kanssa ei voi vaan antaa olla, koska eihän se silloin lopu.

 • Anna sanoo:

  Rajat on myös toimiva keino. Vaan pakolliset tapaamiset tällaisten tyyppien kanssa. Jos on työpaikalla, vaihda työpaikkaa. Sukulaisten kanssa tapaaminen 1 krt vuodessa, mielellään ei jouluna. Ja kaikelle positiiviselle ja kivalle sanotaan KYLLÄ!!

 • Maaria sanoo:

  Juuri näin. Siksi kannattaa aina sanoa KYLLÄ kaikille niille jutuille jotka tuottaa iloa, positiivista fiilistä ja onnea. Aina vaikean kohtaamisen jälkeen voit palkita itsesi kahdella positiivisella jutulla, sen jälkeen oot niin kiireinen positiivisten juttujen kanssa että voit jooa vähän sääliä näitä ankeuttajia.

 • Avarampi katse sanoo:

  Kyllä. Ennen ajattelin, että kaikki nämä estämiset ym on tosi lapsellisia, mutta oman mielenterveyden takia oli pakko.
  Ilkeät ankeuttajat olkoon omassa pienessä kuplassa.

 • Anneli sanoo:

  Kaikissa noissa on löytynyt, niin paljon, että aloin saamaan paniikkikohtauksia. Onneksi pääsi töistä eläkkeelle , vuoden olen nähnyt järkyttäviä painajsiunia. Nyt on helpompaa mun puolesta saa olla. Huutakoon naapurin akkakin niin pajon, kun huvittaa.

 • Tinde sanoo:

  Helpommin sanottu kuin tehty kun toinen loukkaa sua vähän väliä…

 • Hannelezz sanoo:

  Tämähän oli hyvin kirjoitettu kiitos

 • Hyhhyh sanoo:

  Siinä vaiheessa, kun se urpo anoppi myrkyttää lasten mieltä ulinoillaan, kertoo susta faktoina asioita, joista ei tiiä hevonpeetä ja vatvoo niitä keksimiään ”faktoja” ukon eksän vanhempien kanssa, jotka myös tietävät paaaaaljon ”faktoja” koko elämäs ajalta ja syöttävät niitä lapsille, vaikket ole elämässäs tienny kyseisten ihmisten ees olevan olemassa… silloin on aika vaikea antaa olla :/ Kun sun pitää piilottaa kaikki kaikkialla, kun kaikki otetaan talteen, arvailla vaan saa miksi. Kun teini tekee kotona ruokaa, niin kohtapa soittaa sossu kun on tullut juttua ettei kotona saa lapset ruokaa. Mites annat olla, kun lapsen isovanhempi on pelkkää myrkkyä, voitko pitää lapsen erossa kahelista valehtelijasta? Mutta muuten kyllä toimiva, jos ei ole lapsia välissä 🙂

  • Vaikea miniä sanoo:

   Itse oli etäännytettävä suhde anoppiin, jonka mielestä kahden lapseni olla kuin kopioita toisistaan. Toisella lievä hahmotusongelma, jonka takia koulunumerot ei ole 9-10 tasolla. Tästä hän teki johtopäätöksen, että hemmottelen lasta. Hauskinta tässä on, että koska lapset on aina olleet omatoimisia ruuanlaittajia ( välipalat yms helpot.), Niin tällöin kuulemma laiminlöin lapsiani.
   Nyt käydään kylässä, mutta itse käyn mahdollisimman vähän ja annan olla ” omassa liemessään”.

   • Vaikeat miniät sanoo:

    Tervetuloa kerhoon! Katsoin ensin olenko jo ehtinyt kirjoittaa tänne. Ihan kuin omasta kynästä.
    Meillä myös sama tilanne lasten kanssa aikanaan. Nyt ovat teinejä ja erittäin omatoimisia, mistä anoppi veti johtopäätöksen, etten rakasta lapsiani jos en tuo kaikkea ruokaa valmiina pöytään.
    Annoin olla ja kutistin vierailut NS. Pakollisiin visiitteihin. Lapset saa käydä, jos haluavat, mutta eipä sitä pakottaakaan voi.

 • ultraviolet sanoo:

  Hyvä neuvo, paitsi silloin jos narsisti-esimiehesi kiusaa ja kohtelee huonosti sinua, riippumatta siitä kuinka paljon yrität. Silloin ainoa neuvo on: LÄHDE POIS. Pian. Mutta muihin tilanteisiin tämä toimii mainiosti ja yritän muistaa joka päivä toimia näin.

 • Puusilmä sanoo:

  Kun olet esimies, tämä ei toimi. On pakko reagoida perseilevään alaiseen.
  Muussa elämässä ihan toimiva ohje.

  • Mammeli sanoo:

   Juurikin näin. Valitettavasti esimies joutuu vääntämään sen mahdottoman hankalan ja myrkyllisen ihmisen kanssa, jotta tämä ihminen ei ihan totaalisesti pystyisi myrkyttämään työkavereidensa työaikaa.On uskomatonta miten yksi ihminen pystyy pilaamaan työnilon useilta ihmisiltä. Ja kahdeksan tuntia arkipäivinä ollaan jumissa samassa ihanassa avokonttorissa tälläisen jäärän kanssa joka purkaa omaa negatiivisuuttaan ja pahaa oloaan ympärilleen ilman mitään suodatusta.
   Ja mitään et oikeasti pysty tekemään kun irtisanomaan ei pysty ketään tässä maassa ilman oikeusjuttua. Kunpa se jois viinaa työaikana niin se antais mahdollisuuden ”unohtaa tämä tyyppi”. Vois lopulta ”Antaa olla”.