Saimme aiemmin kirjoituksen, jossa pyydettiin vertaistukea tilanteeseen, jossa puolisolla on ADHD. Tässä kirjoituksessa lukija kertoo, miltä tuntuu olla itse se ADHD-puoliso, ja kuinka heillä tilanne päättyi eroon:

”Heip. Olen itse vastikään adhd-diagnoosin saanut aikuinen. Pitkä avioliitto päättyi kaaokseen; taloudelliseen ja henkiseen.

Oltiin aina eri aaltopituuksilla ja loppuaikoina molemmilta loppui myös ymmärrys. Oma adhd-diagnoosi tuli eron jälkeen ja se sitten selittikin lähes kaikki hankaluudet, syyt ja seuraukset.

Olen add-tyyppi, eli en se vilkas versio vaan ulospäin hidas ja jumittuva, myöskin tavattoman luova ja innostuva. Lähes kaikkeen toimintaan tarvitsen sen innostuksen tai vähintäänkin kiinnostuksen, en juuri pysty tylsiä asioita suorittamaan.

Arkiset asiat vaativat minulta valtavaa ponnistelua ja ovat nyt tässä elämän puolivälipyykillä johtaneet jo neljään burnoutiin. Olen yrittänyt olla kiltti tyttö ja suorittaa ns. normaalia elämää.

Kun itselläkin ymmärrys ja tietoisuus omasta pään toiminnasta ja asioista, joita pystyn kohtuudella tekemään, lisääntyy, niin joudun ehkä jossain vaiheessa kiittämään ex-puolisoa siitä, että hän antoi minulle kuitenkin pitkän aikaa hyvän ja turvallisen elämän avioliiton suojaisassa satamassa. Itse olen nyt sinkkuna kolmessa vuodessa ajanut oman elämäni alta aikayksikön aivan kaaokseen.


Kuva Yoann Boyer, ylin kuva Dan Carlson.

Lämpimästi suosittelen kokeilemaan lääkitystä ja toimintaterapiaa. Mielestäni näitä kyseisiä tabuja aivan turhaan demonisoidaan. Kokeilla ainakin kannattaa. Mutta jos yhtään arveluttaa niin sitten ensin luomukeinot kokeiluun. Ruokavalio, öljyt, hivenaineet, liikunta, tarkat päivärutiinit. Riittävä lepo, siis nukkuminen on aivan ehdottoman tärkeää. Jos se ei onnistu niin voi kokeilla avuksi melatoniinia.

Ennakkoluulottomasti hakemaan tietoa ja vertaistukea. Tilanne on tällä hetkellä ehkä vielä se, että vertaisilta saa erilaisia vinkkejä nopeammin ja runsaammin kuin mistään muualta. Mutta kyllä meidän terveyspalvelut ja yhteiskunta tulee kivasti jo perässä.

ADHD ei ole sairaus vaan supervoima -on näissä piireissä pyörivä slogan. Yritän itse vielä löytää sitä asian positiivista kulmaa. Tasapainoa on turha etsiä, jonkin sortin kaaos kulkee todennäköisesti mukana koko elämän. Ja nyt näyttää, että tarvitsen runsaasti yhteiskunnan ja lähipiirin apua, että pysyn edes pinnalla.

Ellen nyt satu löytämään jonkun miehenpuolen, joka haluaa jakaa kaaoksen kanssani…”

Nimim. Piika

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Tästä et voi kommentoida vaan avata uuden aiheen

Haluatko kertoa oman tarinasi? Jonkun hyvän tai jonkun vähemmän hyvän?
Lähetä kertomuksesi tästä. HUOM! Juttujen kommentit lähetät alempaa kohdasta KOMMENTOI.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

3 vastausta artikkeliin “Olen yrittänyt olla kiltti tyttö, mutta en pysty koska minulla on ADHD”

 • Palikka sanoo:

  Itselläni ei ole virallista diagnoosia, mutta psykiatrin papereissa maininta epäilyksestä.

  Itse olen se vilkas tyyppi. Aina menossa niin, että muita hengästyttää. Lisäksi suurperhe, esimiestyö sekä luottamustoimet. Elän ja hengitän actionia. Kuten aplla: tarvitsen innostuksen, että suoriudun tehtävistäni.

  Oma elämäni on hallittua kaaosta. Onneksi raha-asiat on kiinnostuksen kohteenani. Jopa nuoruuden vakavilla alkoholin täyttämillä masennusjaksoilla sain pidettyä talouteni kunnossa.

 • Elämä on sanoo:

  Ja muista, sinä et ole sairas vaan sinulla on ominaisuus.

 • Elämä on sanoo:

  Minä olen vilkas ADHD-tyyppi. Minulla ei ollut oppimishäiriötä, päinvastoin. Olen suorittanut toisen asteen koulutuksen jälkeen ammattikorkeatutkinnon, mutta koulunkäynti oli tuskallista, kun ei osannut keskittyä, tai oli oikeastaan pakko oppia se. Työelämässä olen ollut aina porukassa mukana ja vastuutehtävissä. Sittemmin olen to8minut yrittäjänä ja se toimii parhaiten, saaniyse päättää töistäni, välillä painan hullun lailla, mutta osaan ottaa nykyään aikaa myös itselleni.
  Minun elämäni on normaalia, mutta vauhdikasta, tosin elämä on ”tasoittanut” minua. Nuoruuteni oli hurjaa aikaa, mutta olen oppinut, että on turha katua asioita, sillä niistä voi oppia.
  Yhdellä lapsistani on saman kaltainen ADHD, kuin minulla, on ollut helppo samaistua ja rohkaista lastani. Hänellä oli lääkitys, joka helpotti opiskelua. Minulla ei ole itselläni koskaan ollut lääkitystä, tosin toivoisin, että opiskeluaikana sellainen olisi ollut. Sain diagnoosini vasta aikuisiällä.
  Älä huoli, elämä kantaa, tavalla tai toisella. Ole oma itsesi, rohkeasti ja tarvittaessa hae apua!