Monet puhuvat parisuhdeongelmistaan ystävilleen, mutta eivät ehkä kehtaa kertoa kaikkea. Terapeutille sen sijaan saatetaan uskaltaa tunnustaa kaikki.

Terapeuteilta kysyttiin, mitkä ovat yleisimmät naisten huolenaiheet, kun he puhuvat terapiassa parisuhteistaan miesten kanssa.

Naisten yleisimmät valittamisen aiheet olivat nämä:

”Joudun hoitamaan kaiken yksin.”

Naisille kasaantuu suuri osa arjen metatyöstä. Työn uudelleen jakaminen ja asioista keskustelu voi auttaa – tai sitten ei. Myös naispareista toinen monesti kertoo, että hän on kokonaan yksin vastuussa kodin asioista.

”Kumppanini väittää, että olen hullu.”

Naisten tunteita vähätellään yhä edelleen. Hulluksi tai hysteerikseksi syyttäminen on yleistä varsinkin silloin, kun mies on neuvoton naisen tunteiden edessä. Jos miehesi väittää sinua hulluksi, kun kerrot tunteistasi tai toiveistasi, se kertoo paljon enemmän hänestä kuin sinusta.

”Puolisoni ei puhu tunteistaan.”

Nykyiset aikuiset miehet ovat vielä niitä, joille on opetettu, että mies ei puhu tunteistaan. Nuoremmissa sukupolvissa tapahtuu muutosta, mutta moni mies yhä vaikenee tunteistaan. Nainen tulkitsee tämän niin, että miestä ei kiinnosta eikä hän kaipaa yhteyttä.

”Mieheni ei ole seksuaalisesti kiinnostunut minusta.”

Pitkässä suhteessa tulee kausia, jolloin seksi ei niin paljoa kiinnosta. Naisesta saattaa tuntua siltä, että hän on muuttunut näkymättömäksi miehensä silmissä. Mies ei enää ihaile eikä halua.

”Minulle tärkeät asiat eivät kiinnosta puolisoani.”

Olipa kyse sitten positiivisesta tai negatiivisesta asiasta, mies saattaa suhtautua siihen kuten suhtautuisi asiaan omalla kohdallaan: olankohautuksella. Mutta nainen kaipaisi tukea ja kannustusta, iloitsemista tai päivittelyä yhdessä.

”Mieheni ei huomaa eikä helli minua.”

Terapeutit kertovat, että naiset joutuvat hakemaan huomiota ja hellyyttä. Kun mies ei reagoi pyyntöihin tulla viereen tai pitää kädestä, nainen usein suuttuu. Taustalla voi olla toive siitä, että hän saisi miehessä aikaan edes jonkinlaisen reaktion.


Kuva Fernanda Brado, ylin kuva Thomas Young.

Vastaavasti terapeuteilta kysyttiin myös, mistä miehet useimmiten kertovat terapiassa.

Miesten yleisimmät valittamisen aiheet olivat nämä:

”En tiedä onko puolisoni se oikea.”

Alkuhuuma häviää väistämättä, ja silloin moni mies alkaa miettiä, että eikö tuo nainen sittenkään ollut se oikea minulle. Tällöin pitäisi miettiä, mitä on realistista odottaa ja mitä ei. Suhteen ylläpito vaatii vaivannäköä, ei se pysy huikeana ilotulituksena itsestään.

”En ymmärrä mitä puolisoni haluaa.”

Miehet kokevat, että naiset antavat ristiriitaisia viestejä. Nainen saattaa haluta tasa-arvoisen suhteen, mutta silti edellyttää että mies on miehekäs ja ottaa ohjat. Nainen voi myös toivoa että mies näyttää tunteensa, mutta sitten arvostella miestä kun hän tekee niin.

”Minua ei arvosteta.”

Miesten voi olla vaikeaa olla tarvitseva, koska se ei sovi perinteiseen miehen rooliin. Näin ollen he eivät osaa pyytää sitä, että nainen arvostaisi heidän tekojaan, kiittäisi ja kehuisi.

Kuva Patrick Perkins.

”Kumppanini ei ole seksuaalisesti avoin.”

Terapeuttien mukaan miesparien ongelma on usein se, että toinen haluaa olla avoin seksuaalisuudestaan ja tunteistaan, mutta toiselle se on vaikeampaa.

Heteroparin ollessa kyseessä mies voi vaatia naiselta seksuaalisia kokeiluja, mutta ei välttämättä luo suhteeseen turvallista ympäristöä, jossa nainen voi tuntea olevansa halutun lisäksi myös arvostettu.

”En tiedä mitä minun pitäisi tehdä kun kumppanini on onneton.”

Miehet yleensä haluavat korjata tilanteen, mutta nainen kaipaa sitä, että häntä kuunnellaan ja hänen tunteitaan pidetään oikeutettuina.

”Puolisoni nalkuttaa koko ajan.”

Nalkuttaminen on huono sana, koska sillä viitataan yleensä siihen, että nainen valittaa turhasta. Monet naiset kuitenkin kokevat, että mies jättää asiat tekemättä jos häntä ei muistuta asioista. Tilanne paranisi sillä, että mies ottaisi enemmän vastuuta ja nainen kiinnittäisi huomiota siihen, miten asioista sanoo.

”En tiedä miten tekisin puolisoni onnelliseksi.”

Miehet kertovat, että suhteen alussa nainen oli onnellinen, mutta nyt hän vain valittaa kaikesta. Miehet haluaisivat korjata tilanteen, mutta eivät tiedä miten.

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia