Jos saman ruoan voi saada puoleen hintaan, miksi hyvänen aika siitä maksaisi kaksi kertaa enemmän??

 

Ainakin pääkaupunkiseudulla on kauppoja, joissa punaisten -30% lappujen alennus tuplaantuu illalla kello 21 jälkeen eli ruoan hinnasta putoaa jopa -60%! Kampanja on ollut menestys ja vähentänyt kaupan ruokahävikkiä merkittävästi, kerrottaan Uuden Suomen uutisessa. Oletko sinä jo muuten ehtinyt tutustua Hävikkihaasteeseen? 

Tunnustan heti käyttäneeni -60%:n alennusta hyväkseni ja kipittäneeni kauppaan hakemaan leipää kello 21 jälkeen. Olen muutenkin rutinoitunut alennuslappujen metsästäjä, juuri pari päivää sitten se perinteinen makaronilaatikkoni sai munamaitonsa -30% täysmaidosta. Katson rutiininomaisesti punaisten lappujen perään ruokakaupassa.

Ystäväni tekee samaa hävikintorjuntaa myös ilman alennuslappuja. Hän ottaa aina kaupan hyllystä sen tuotteen, jonka päiväys on menossa ensimmäisenä vanhaksi – eli sen, jonka henkilökunta on laittanut hyllyyn ensimmäisenä otettavaksi. Ystäväni mielestä jokaisen meistä kannattaisi ottaa kaupan hyllystä se ensimmäisenä vanheneva tuote sen sijaan, että kahmimme niitä takimmaisia tuoreimman päiväyksen toivossa – näin hävikki vähenee jokaisen kaupassakävijän yksilöllisellä teolla. Ystäväni idea on minusta nerokas.

Itseni kaltaiset ruokabongarit etsivät tarjouksia kuin lintubongarit pääskyjä. Halvennetun ruoan metsästys on helpottunut nyt huomattavasti, kun suomalainen startup -yritys Froodly loi mobiiliapplikaation, josta näkee missä kaupassa on pian hävikkiin menevää ruokaa. Kuka tahansa tarkan markan ystävä voi ottaa vanhaksi menevästä tuotteesta kuvan ja lisätä sen sovellukseen. Näin kaikki voivat nähdä, mitä halvennuksia omassa lähikaupassa on tälle päivälle.

Froodlyn voit ladata älypuhelimeesi ilmaiseksi oman puhelimesi sovelluskaupasta. Tässä sen tämän päivän tarjouksia meille ruokabongareille:

IMG_1094

Applikaation kehittävä Froodly on Juhla Mokka -kädentaitaja. Koska Juhla Mokka on tekijöiden kahvi, Juhla Mokka uskoo Froodlyyn ja haluaa myös Sinut mukaan Hävikkihaasteeseen.

Tässähän ei ole kuitenkaan kyse vain ja pelkästään sinun tai minun pääsiäisaterioista ja aterioiden mahdollisimman edullisesta hinnasta – hävikki on suuri kansantaloudellinen ongelma myös Suomessa. Meillä menee ruokakaupoista roskiin käyttökelpoista ruokaa 65-75 miljoonaa kiloa vuodessa. 

Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 1300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 25–30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä lisää. (FAO)

Yhdysvalloissa tuotetusta ruoasta kolmasosa! ei tule koskaan syödyksi. Siis kolmasosa menee suoraan roskiin. Samalla planeetalla lapsi kuolee nälkään joka viides sekunti.

Onhan tämä meiltä aika häpeällistä…

Juhlamokka auki

Mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa tapojaan! Haastan Sinut mukaan Juhla Mokka -hävikkihaasteeseen! Kaikkien asiaa tärkeänä pitävien kesken arvon jo kolmannen Huonon Äidin keräilyharvinaisuuden eli mukipaketin Pauligin kahvipaketeilla höystettynä!! Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän mitä haluat, vaikka kahvi tai kahvikissa tai se -60%!!

Jaa oma Juhla Mokka hävikkihaastetekosi kuvana tai videona tunnuksella #hävikkihaaste #juhlamokka ja @huonoaiti ja voit voittaa lisää mahtavia Juhla Mokka -kahvipalkintoja!

Terveisin Huono Äiti ja Paulig

xx

Tämä juttu on Huonon Äidin ja Pauligin kaupallisen yhteistyön tulos. Yhteistyö Pauligin kanssa on Huonon Äidin päivittäisten kahvikulutustottumusten perusteella hyvin luonnollinen valinta!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 69 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

69 vastausta artikkeliin “Näin säästät pääsiäisateriassa vaikka satasen!”

 • Tilliliha79 sanoo:

  Minä ostan aina mahdollisuuksien mukaan ”lappuruokaa”, niin tekivät jo vanhempanikin. Isoon arkkupakastimeen mahtuvat hyvin. Ruokahävikkiä ei meidän perheessä tule lainkaan, sillä koira syö jämät ?

 • Ansku sanoo:

  Aamulla on pakko saada kahvia,että päivä lähtee käyntiin. Tuollainen kahvikuppi olisi ihana!

 • Karo sanoo:

  Kotonakin voisi ehkäistä hävikkiä pitämällä jääkaapin ja ruokahyllyt järjestyksessä siten, että vanhenevat tuotteet olisi tyrkyllä eka.

 • äet sanoo:

  Mie metästän kans ale-lappuja vaikka välillä tunnenkin siitä huonoa omaa tuntoa, et jos se olisikin seuraavalle ostajalle tähellisempi se alennus, mut kyl ne pienentää meidänkin menoja mukavasti.

 • irina sanoo:

  Mökillä juodaan vanhaa kahvia, maistuis vielä paremmalta huono äiti mukeista!

 • Nina Laatikainen sanoo:

  Pakko osallistua. Tuo huono äiti on nyt tauolla, on ihan paras muki !

 • Ansku sanoo:

  Sunnuntaisin viimeisinä aukiolotunteina saa lähikaupoistakin pikkurahalla pakastimentäytettä

 • Eläkkeellä sanoo:

  Joskus otan näitä alennettuja tuotteita, vaikka periaatteessa olen sitä mieltä, että ne pitäisi jättää köyhemmille. Ajetaan hienolla autolla kauppaan ja sitten kerätään alehintaista ruokaa, kun toiset joutuvat seisomaan leipäjonoissa.