“Tee kuten minä sanon, ei kuten minä teen” -on toimiva motto elämässä toisille, toisten mielestä taas omalla esimerkillä opettaminen on paljon palkitsevampaa. Palkitsevaa on myös nähdä kasvattaneensa toisia huomioivan ja ystävällisen ihmisen, pienen ja vähän isommankin. Mutta miten sitten opettaa esimerkillä, esimerkiksi juuri sitä toisten huomioimista? Voisiko olla, että mitä enemmän ystävällisiä tekoja teet lasten nähden, sitä enemmän he sen huomaavat ja ehkä myös mallintavat omaan käytökseensä? Aina kannattaa kokeilla, ja tässä muutamia vinkkejä joilla aloittaa:

Lähetä kortti kuormittuneelle kaverille

Yllätyspostikortti piristää kenen tahansa päivää, kukapa ei ilahtuisi huomatessaan että on tärkeä toiselle. Vaikka kavereita ei pääsekään nyt tapailemaan, niin ystävän tuki on kuitenkin tärkeää. Etäinenkin sellainen. Valitkaa, kirjoittakaa ja lähettäkää lapsen kanssa yhdessä kortti ystävälle, pieni teko jolla on iso merkitys.

Saa lähettää lahjankin, ja kokemuksesta voi sanoa että kun murkkuikäisen viikkoja jatkuva vaikeampi vaihe on kuormittanut koko perhettä, ystävän lähettämä yllätyspaketti suklaata auttaa jaksamaan taas vähän paremmin.

Kortteja ja postimerkkejä

Kuva Allie Smith. Ylin kuva Andrea Tummons

Auta pienissä asioissa

Kaikilla meillä on omat kiireemme, mutta jos kaupassa käydessä huomaa kanssaihmisen kaipaavan hieman apua, vaikka ylähyllyltä hernaripurkkiin ylettymisessä, tai jos kassalla ostosten hinnasta uupuu muutama sentti, auta jos voit. Vaikka vain pitämällä ovea auki takana tulevalle opetat lapselle epäitsekkyyttä ja toisten tarpeiden huomioimista.

Lahjoita mitä ette tarvitse

Lasten kasvaessa jää iso osa leluja, kirjoja ja vaatteita tarpeettomiksi, moni vielä ihan priimakunnossakin. Kerätkää lapsen kanssa yhdessä paketti hyväntekeväisyyteen, jotta lelut pääsevät ilahduttamaan seuraavaa leikkijää.

Pehmoeläimiä

Tervehdi

Bussikuskia, kaupan työntekijöitä, kassatyöntekijöitä, tarjoilijaa, kahvilatyöntekijää. Se nyt vaan on hyvien tapojen mukaista. Plus opettaa tasa-arvoista kohtelua.

Kehu

Toisen ihmisen taitojen huomioiminen ja kehuminen tuo hyvän mielen, ja hyvä mieli leviää. Kehumalla näytät lapsellesi että arvostat toisen tekemään työtä, ja että arvostuksen saa tuoda julki. Tämä voi rohkaista lasta kehumaan vaikka koulukavereita, ja myös arvostamaan omaa panostaan enemmän.

Osallistu talkoisiin

Ja ota lapset mukaan toki. Näin opetellaan että yhteistä hyvää voidaan saavuttaa yhdessä tekemällä, vaikka se olisikin vain taloyhtiön pihan haravointia. Jäljen kuitenkin huomaa ja lapsikin tuntee tehneensä jotain tärkeää.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia