Pitkässä suhteessa tulee vastaan kaikenlaista. Hyviä päiviä, pahoja päiviä ja ihan tavallisia päiviä. Joskus pahat päivät venyvät viikoiksi, kuukausiksi tai vuosiksi. Silloin ei pelkkä rakkaus riitä.

Itse asiassa pelkkä rakkaus ei riitä hyvinäkään päivinä. Tarvitaan muutakin, empatiakykyä, halua sitoutua ja kykyä antaa anteeksi. Hyvin tärkeää on myös kyky tukea puolisoa.

Se ei tarkoita tukemista pelkästään vaikeuksissa vaan myös ihan arjessa sekä onnistumisen hetkinä. Toisen on todella tärkeää tietää, että arvostat ja tuet häntä, oli kyseessä sitten vanhemmuus, työelämä tai jokin muu asia.

Tuen ja kannustamisen merkityksen ymmärtää silloin, kun saavuttaa jotain itselleen tärkeää toisen tuella. Sekä silloin, kun jää ilman tukea ja kannustusta ja joutuu selviämään yksin. Älä ole sellainen puoliso, joka jättää toisen pärjäämään omillaan. Ryhdy tietoisesti tukemaan toista enemmän – todennäköisesti seurauksena on parempi suhde!

Voit kannustaa puolisoasi esimerkisi näin

– Kerro puolisollesi (ja maailmalle!) että olet ylpeä hänestä:

Tennistähti Serena Williamsin aviomies Alexis Ohanian jakoi instagramissa vaimoaan ihailevan videon. Videon askarteleminen toisen saavutuksista ja sen jakaminen voi näin suomalaisittain tuntua vähän vaikealta. Mutta ehkä voisit joskus sosiaaliseen mediaan kuvaa ladatessasi kertoa, että kuvassa on upea puolisosi joka on kertakaikkisen mahtava ihminen?

– Tue puolisosi työtä:

Miehillä saattaa olla taipumus nähdä naisen työ pikku puuhasteluna ja oma työnsä arvokkaana. Olivat sukupuolet ja hommat mitkä tahansa, kerro toiselle että hän tekee tärkeää työtä ja hän tekee sitä hyvin.


Kuva Roman Kraft.

– Näe puolisosi hyvässä valossa ja kerro siitä muillekin:

Kaikissa meissä on monia puolia. Näe itse puolisosi hyvät puolet, kuten se että hän on hyvä vanhempi, luova ja älykäs tai muuten vain ihana. Esimerkiksi puolison vanhempien kuullen voi olla hyvä kertoa, miten rakastava vanhempi puolisosi on tai kuinka vastuullisesti hän pitää huolta perheestään – sillä heidän silmissään hän saattaa olla jotain ihan muuta.

– Kerro puolisollesi että hän inspiroi sinua:

Ehkä puolisosi on onnistunut laihduttamaan, kuntoilemaan, opettelemaan uuden kielen tai lopettanut alkoholinkäytön? Kerro hänelle, miten paljon arvostat hänen ponnistelujaan ja miten ylpeä olet hänen onnistumisistaan.

– Ole paikalla myös huonoina päivinä:

Valitettavan usein kuulee tarinoita siitä, että toista puolisoa kohtaa vakava tragedia kuten sairaus tai läheisen kuolema, ja toinen puoliso häippäisee takavasemmalle. Se, että toisella on vaikeuksia tuntuu itsestäkin pahalta, mutta ei ole mikään syy lähteä lipettiin. Se, että omaa oloa helpottaakseen ei ole läsnä toisen vaikeuksissa, on anteeksiantamatonta ja vie suhteesta luottamuksen.

– Sekä hyvinä päivinä:

Joskus käy niin, että hyvät päivät ovatkin vielä vaikeampia kuin huonot. Toisen onnea ja menestystä voi olla vaikea kestää. Mutta jos et kestä huonoja tai hyviä päiviä, vika ei ole toisessa, se on sinussa. Mieti miksi tunnet mitä tunnet, ja käsittele omat tuntemuksesi niin ne eivät kaada suhdettanne.

– Tue toisen vanhemmuutta:

Varsinkin naiset saattavat arvostella miehensä isyyttä jatkuvasti. Mutta sekä isille että äideille olisi tärkeää saada kuulla, että toinen näkee ponnistelut lasten hyvinvoinnin eteen ja arvostaa niitä. Muista kehua puolisosi vanhemmuutta, älä aina valita ja ojenna.

– Kehu ilman syytä:

Jokainen meistä haluaa kuulla olevansa arvostettu, rakastettu, haluttu ja ihaltu. Kehu puolisoasi ilman syytä, pienistäkin asioista ja usein. Todennäköisesti kehusi kannustavat puolisoa kehumaan sinua, ja teillä molemmilla on parempi mieli.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Näin olet kannustavampi puoliso”

 • Keiju sanoo:

  Erinomainen artikkeli! Omalla kohdallani myös lista syistä avioeroon, sillä mikään näistä ei toteutunut. Onneksi löysin rinnalleni paremman miehen, joka osaa kehua, kannustaa ja tukea 🥰

 • Yllättävää... sanoo:

  Allekirjoitan täysin!
  Kaikkein tärkeintä suhteessa on arvostaa puolisoa ja myös kertoa se hänelle.
  Oma, lähes 25v liitto päättyi muutama vuosi sitten minun aloitteesta.
  Exmies ihmetteli että enkö muka ollut ymmärtänyt että hän arvostaa minua, lasten äitiä…
  No en ollut, kun aina, joka asiasta oli jotain valittamista.. Jos ei kämpän sotkuista niin sitten ruuan ”tylsyydestä” tms
  Mistä ihmeestä sitä voi tietää että toinen arvostaa, jos ei ikinä, milloinkaan sano toisesta mitään positiivista…