Miltei kaikki lapset rakastavat yökyläilyä. Vanhemmat eivät useinkaan ole samaa mieltä.

Riippuu tietysti aika paljon siitä, että onko oma lapsi toisen luona yökylässä, vai valtaavatko ala-asteikäisten pyjamabileet sinun asuntosi…

Toki riippuu myös siitä, millaisia lapset ovat ja paljonko heitä on paikalla. Voi olla niinkin, että yövieraat ovat aina tervetulleita siksi, että oma lapsi pysyy paremmin viihdytettynä vieraiden kanssa kuin yksin ollessaan.

Joka tapauksessa yövieraat ovat kirjaimellisesti vieraita. Tavat ja aikataulut voivat olla erilaisia, ja monesta muustakin asiasta saattaa tulla skismaa.

Siksi tarvitaan sääntöjä. Se, milloin nukutaan ja kuinka paljon meteliä sopii pitää, pitäisi ainakin tehdä lapsille selväksi.

Mutta eräälle äidille tämä ei ole lainkaan tarpeeksi! Hän nimittäin laati yökyläsäännöt, jotka lasten (siis LASTEN) tuli hyväksyä allekirjoittamalla.

Säännöt leviävät internetissä, koska ne ovat….melko erikoiset.

vaahtokarkkeja lähikuvassa

Säännöissä on muun muassa tarkat ohjeet siihen, miten ja milloin perheen äitiä tulee puhutella. Hänen huomionsa tulee saada ennen kuin alkaa puhumaan, ja puheen tulee olla rauhallista ja kohteliasta. Valittaa ei saa.

Laitteita, kuten televisiota ja tablettia, ei sovi huudattaa kovalla äänenvoimakkuudella. Jos äänen taso on liian korkea, laitteet otetaan takavarikkoon. Myöskin huutaminen on kiellettyä.

No tuo ehkä kuulostaa siltä, mitä itsekin sanoisit, jos kehtaisit sanoa sen ääneen!

Mutta entäs ohje vaatteiden vaihdosta: Jokaisen tulee vaihtaa vaatteet yksin. Minkäänlaista alastomuutta ei sallita.

Vielä hassummaksi menee ohje siitä, että lapset eivät saa koskea toisiinsa: Koskettaminen ja kutittaminen on kielletty, ja jos tätä tapahtuu, lapset eristetään toisistaan, kenties siihen asti kun vanhemmat tulevat hakemaan. Ei kuulosta kovin kätevältä ja toteuttamiskelpoiselta ohjeelta tämä, vai mitä!

Noh, jos tästä selviää, niin yökylässä saa olla, ja seuraavana päivänä vielä tarjolla on brunssi. (Brunssi? Yökylässä oleville lapsille?)

Mitäs sanot, kohtuulliset ohjeet vai vähän liian tiukkaa menoa? Mitä sääntöjä teillä on yökyläilyä koskien? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 15 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

15 vastausta artikkeliin “Mitäs mieltä olet näistä yökyläilyn säännöistä?!”

 • Lotta sanoo:

  Toihan on ihan peruskäyttäytymistä. Toisille, ei vaan äideille, puhutaan kohteliaasti. Jos jotain on hullusti siitä tietysti puhutaan, mutta valittelu esimerkiksi siitä ettei saa hyppiä sohvassa tai muuten tehdä mitä lystää on meilläkin turha. Telkkaria ja muuta vempeleitä voi katsella normiäänellä ja viikonloppuisin om yleensä vähän myöhempi aamupala. Vaikka sitä jenkeissä kutsutaan brunssiksi se ei ole mitenkään outoa suomessakaan. (Oudompaa olis jos lapdille ei tarjottais aamupalaa).

  Jenkeissä om myös eri käsitys nakuilusta kun meillä saunakukttuureineen, mutta om meidänkin lapsilla oikeus omaan kroppaansa. Jos haluaa vaihtaa vaatteet yksin se om ihan ok. En itse hirveesti pelkäisi muita nakuja lapsia, mutta mielelläni mun lapset saa vaihtaa vaatteet toisten aikuisten silmistä pois. Sen verran monta lasta on meidänkin massa tullut seksuaalisesti häirtettyä.

 • Pu sanoo:

  Tuo on pakko olla provo.

 • Hannukka sanoo:

  Meillä on harva se viikonloppu teinipojan kavereita yökylässä, joskus oon huutanut, että ”turvat kii, mun pitää aamulla töihin” ja kyllä meno on aina hiljentynyt. Vanhempien lasten toimesta on pidetty kesäbileitäkin: pojat ahtautui telttaan ja tytöt pääsi aittaan, on ollut halloween – kemuja, pyjamabileitä, yösynttäreitä (35neliötä siskonpetiä 😁)
  Ja käy meillä aikuisiaki yökylässä, kokonaisia perheitä.
  Kavereitten kanssa vietetty aika on ihanaa!

 • Mammailija sanoo:

  Mä oon niin hirveä, että käsken laittaa kännykät ja tabletit jne.pois viimeistään ysiltä. Usein meillä jättävät jo ennemmin, kun tietävät mun säännöt. Vielä ei oo tullut teinit silmille. Sitten saa olla, jutella, leikkiä vielä jne.omassa huoneessaan. 11 jälkeen vkoloppuna pitää sitten ruveta nukkumaan tai jutella pedissä. Usein kyllä nukkuvat jo ennen sitä 😊

 • Tapoja on monia sanoo:

  Vähän on tiukat ja eriskummalliset säännöt, mutta on ne säännöt meilläkin. Nyt lomalla ei sovi lasten vieraita tulla yökylään kuin yksi kerrallaan, koska meillä ei ole varapatjoja kuin yksi, eikä enempää hankita, sillä meillä ei tällä hetkellä ole niille säilytystilaakaan kun ei ole vaatehuonetta tms eikä lämmin varasto vielä valmis moneen hetkeen, emmekä osta patjoja pyörimään nurkkiin sen vuoksi että pari kertaa vuodessa tulisi muutama lapsi enemmän yökylään. Pelkälle lattiallekaan ei lapsia laiteta nukkumaan.
  Lisäksi meillä vanhemmilla ei ole lomaa ja toinen tekee töitä kotona, jolloin on saatava työrauha, muuten ei tarvitse kohta tehdä niitä töitä. Ääntä saa lähteä tenavista sekä vehkeistä, mutta huudattaa ei tarvitse.
  Ehkä meillä on sitten tiukat säännöt yökyläilyyn, mutta näin toimii parhaiten.

 • Nipo(ko)? sanoo:

  On kyllä harvinaisen tiukkoja sääntöjä 😀 voihan siinä niin käydä ettei yökavereita kohta enää ole.

 • Iisi sanoo:

  Taitaa olla amerikkalaiset säännöt😀. Kulttuuri siellä on aika vieras. No, eipä kai mitaan ihmeitä muita sääntöjä tarvita kuin että kyläilystä on sovittu sekä omien että vastaanottavien vanhempien kanssa. Kenenkään luo ei siis tuppauduta ilman lupaa eikä olla omilta vanhemmilta kadoksissa. Muutenhan vastaanottava perhe määrää, moneltako hiljaisuus alkaa jne. Ei lasten tarvitse mitään allekirjoittaa, kun kuuntelevat vaan, mitä käsketään/toivotaan. Jos jostain syystä vieras ei osaa käyttäytyä riittävästi, niin voihan kutsua vanhemmat hakemaan. Ei ole kyllä omalle kohdalle sattunut moista ongelmaa. Hiljaisuuden komennan, jos itseä väsyttää tai jompikumpi/joku omista tai kyläilevistä lapsista näyttää väsyneeltä. Yhteisesti sovittu muiden vanhempien kanssa, että yöllä ei juoksennella ulkona kylillä tai kyyditetä pyörillä (tällaiset kysymykset tulleet esille viime aikoina 11-12-vuotiailla😀). Minä annan lasten syödä karkkia, mutten sitä itse hanki yökyläilyä varten. Muistutan hampaiden pesusta ja varahammasharjoja meillä tarjolla, jos on oma unohtunut, mutten käskyta, jollei joku haluaisi hampaitaan pestä. Hyväksyn toki jos muissa perheissä on erilaiset säännöt.

 • Vappuzo sanoo:

  Tuo alastomuuden ja kontaktin kielto kyseisen äidin paperissa on selkeä amerikkalaisuutta, eli ei mitään liian erikista siellä. Ainoa oikeasti väärä asia tässä sopimuksessa on aikuinen kieli ja sanavalinta.
  Muuten eilläkin metelöinti on kieletty (menen nukkumaan itse jo klo. 21), ja sitä huolimatta taloon on aina halukkaita yökyläilijöitä. Huutaminen ei ole välttämätöntä hauskanpidossa 🙂

 • Ihastunut sanoo:

  Hyvä! Moni on samaa mieltä, mutta ei uskalla. Joka paikan harjoittajia ei yö kylään kaikki halua. . Olis ihana jos nuoriso jossakin oppisi käyttäytyyn ja kunnioittamaan toisen kotia.. .

 • Nimetön sanoo:

  No en todellakaan antaisi oman lapsen mennä noin ahasmieliseen paikkaan.

 • Maikki sanoo:

  Aika pöyristyttävää!!!
  Eikös yökyläily pitäisi olla rentoa yhdessäoloa kaverin kanssa?? Toisinaan siihen kuuluu tyynysotaa,kutittelua,vierekkäin nukkumista jne. Kirjoittajan säännöillä tuskin täällä maassa pärjää. Onko aloittajan lapsella kavereita???

 • Voih! sanoo:

  Sitten ihmetellään, kun lapsilla ei ole enää kavereita.

  • tiukkismutsi sanoo:

   Mä en ehkä kirjottais että eisaa alastomuutta olla, mutta kyllä mä omaa lasta ohjeistan, että vaatteet voi halutessaan vaihtaa kylppärissä tai vessassa että ei tarvitse vaihtaa vaatteita muiden läsnäollessa. Lisäksi, musta koskemattomuus on yksi ihmisen perusoikeuksista ja erityisesti yökylässä lapsi on haavoittuvassa asemassa, eikä ehkä pysty sanomaan, että ei tykkää siitä, miten toinen lapsi häntä koskee, minkä vuoksi tuo koskemattomuussääntö on aivan loistava. Meillä on myös usein viikonloppuisin lasten kanssa brunssi kun ei tarvitse kiireellä aamupalaa syödä ennen arkimenoja. Ja todellakin takavarikoin liian kovaa pauhaavat laitteet, koska talossa asuu muitakin ja opetetaan lapsille alusta asti muiden kunnioittamista. Musta tuo kuulostaaa harkitulta enkä usko, että ei voisi noiden sääntöjen puitteissa hauskaa pitää. Sisällä riehumista en itse kestä ollenkaan, niin meillä on ehkä vieläkin tiukempi kuri, silti niin sukulais kuin vieraatkin lapset viihtyy meillä, koska kun lapset käyttäytyvät hyvin, kohtelen heitä arvostavasti ja tasavertaisina ihmisinä. Juttelen heille ja pelaillaan yhdessä ym. Lasten on vaan hyvä oppia, että on sääntöjä.

 • M sanoo:

  Jenkki, oletan? Nakuuden ja kokemisen pelko kuulostaa siltä, että äidillä on omia ongelmia. Miettisin kaksi kertaa ennen kuin päästäisiin omani tuonne.

 • Kätevää! sanoo:

  Noh, tolla tavalla saa kätevästi siirrettyä omat lapsensa toisten luo.