Suomalainen nainen tulee vaihdevuosiin keskimäärin 51-vuoden iässä. Vaihdevuosien tyypillisiä oireita voivat olla mielialan muutokset, ärtyneisyys, univaikeudet ja väsymys, hikoilu ns. kuumat aallot, ihon ja limakalvojen kuivuminen, seksuaalinen haluttomuus sekä kuukautisten loppuminen.

Vaihdevuosi oireita tavataan n.80 prosentilla naisista, joista elämänlaatuun vaikuttavia oireita on näistä noin 30 prosentilla. Elämänlaatua heikentäviä oireita koskien voi harkita hormonikorvaushoidon aloittamista.

The Family Law Menopause Projectin sekä Newson Health Research & Educationin tekemä tutkimus osoittaa, että 7 kymmenestä naisesta syyttää vaihdevuosia avioliittonsa hajoamisesta. Kysely tehtiin vaihdevuosista ja niiden vaikutuksesta eroihin.

Tutkimuksesta kävi ilmi että 80% naisista koki vaihdevuosien tuomien oireiden kuormittavan heidän lapsiaan ja/tai perhe-elämäänsä. Yli 67% tutkimukseen vastaajista (1ooo osallistuvaa vaihdevuosi ikäistä naista) kertoi huolestuttavasti, että vaihdevuosi oireet lisäsivät riitoja ja tämä myötä myös kotiväkivaltaa. Valitettavasti vain viidesosa näistä naisista oli hakenut tukea keskustellakseen vaihdevuosien tuomista haasteista, koska he eivät tuolloin ajatelleet sen olevan suhteen hajoamisen syy. Vain kolmasosalle naisista oli tarjottu hoitoa oireidensa lievittämiseksi, vaikka se olisi optimaalinen hoitomuoto. Nämä havainnot heijastavat viimeaikaisia tutkimuksia siitä, miten vähän erikoistunutta vaihdevuosien hoitoa on saatavilla, sekä millaisia vaikutuksia oikeanlaisilla hoidoilla voi olla parisuhteen laadun parantamiseksi.

65 prosenttia niistä, joille hoitoa tarjottiin, kertoivat tämän vaikuttaneen positiivisesti vaihdevuosioireisiinsa.  Kun taas 70 prosenttia niistä, jotka eivät olleet saaneet hoitoa tai tukea, olivat sanoneet, että jos olisivat saaneet oikeanlaista hoitoa, se olisi vaikuttanut myönteisemmin heidän parisuhteeseensa ja mahdollisesti estänyt avioliiton hajoamisen.

Vaihdevuosien alkaessa n.45-55 iän välillä, avioerojen huippukohta sijoittuu samaan ikähaarukkaan. Sattumaa, vaiko vaihdevuosien tuoma  syy kasvaville erotilastoille?

 

Oletko kokenut tämän? Kommentoi nimimerkillä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Mitä jos vaihdevuodet olikin avioerosi syy?”

 • Vanhuus ei vain naisilla sanoo:

  Ehkä kannattaisi huomioida myös miesten vaihdevuodet. Ne taitavat olla edelleen tabu, vaikka aiheuttavat myös kaikenlaista. Ehkä jopa dramaattisemmin kuin naisilla.

 • Hormonihiiri sanoo:

  Ilman (mietoa) hormonikorvaushoitoa olen itkuinen, kiukkuinen, uneton – ihan hirveä akka!

 • perusteelinen sanoo:

  ei ole kenekään syytä meillä kun vaan on ne 4-vuodenaikaa,oli siten äitiä tai ei,munaa-kanaa,kukkoa.perimä,jossa jumala loi maan-jeesus toi opinsa jakoi ruuan,on siis edeleen niitä vesi,tuli ym.

 • e sanoo:

  En ihmettelisi, vaikka monen kohdalla näin olisi käynytkin. (Ja pieni disclaimer: en nyt tarkoita sitä, etteikö monessa erotapauksessa syy ole ihan muualla.) Pientä esimakua hormonien vaikutuksesta mielialoihin ovat antaneet jo kuukautiset. Noin kerran kuussa kaikki tuntuu paskalta, myös se oma puoliso. Kalenteria kun vilkaisee, tajuaa että PMS:stä on kyse. Ihme olisi, jos ei vaihdevuosilla olisi samanlaisia vaikutuksia fiilisten heittelyyn,ja vielä voimakkaampiakin. Jokunen vuosi sitten oli HS:ssa juttukin siitä, että Suomessa usein vaihdevuosioireita hoidetaan virheellisesti mielialalääkkeillä. Ovat ne hormonit kyllä… aikamoisia epeleitä!

 • Fire and ice sanoo:

  Minusta pms- ja vv-oireet näkyvät siten, että osaa puolustaa itseä ja olla napakampi tilanteissa, joissa muutoin olisi vain hiljaa ja mukautuisi. Yhteiskunnassa on edelleen voimassa asenteita, että naisen tulisi vain hyväksyä asioita, jos sanoo napakasti, onkin helposti räyhääjä. Miehille hyväksytään paljon enemmän räyhäämistä, ilman että edes moititaan. Läheskään kaikilla ei edes pms- tai vv-oireilu ole merkittävästi haastavaa käytöstä, asiaa liioitellaan.

 • Ympäri käydään sanoo:

  Nyt kun vaihdevuodet (59v) tuntuisivat olevan jälkimainingeissa, olen miettinyt ja oivaltanut että iso osa parisuhteen ongelmista taisivatkin olla ”vain” vaihdevuosia.
  Olen yleisesti hyvin ammatillinen joten töissä kova tahto ja hyvä käytös taisi auttaa kaiken vellonnan läpi, kotona tätä raamia ei ollut.
  Mies jo sanoikin että kun hänellä muuttuu status ja työ niin hän on päättänyt jatkaa yksin. Se tuntui itsestänikin ihan hyvältä ratkaisulta. Sattui kuitenkin niin että oli upea loma, paljon yhteisiä kutsuja ja mukavia hetkiä. Olemme ottaneet aikalisän.

 • Nainen 43v. sanoo:

  Vaihdevuodet alkoi 42v. Elämä täyttä myllerrystä ennen kun tajusin mistä kyse. Ei kylläkään aiheuttanut avioeroa. Ei myöskään kukaan uskonut että ne olisi kaiken takana