Hyvä vanhemmuus on kuin saippuakupla, jota ei koskaan tavoita ennen kuin se poksahtaa. Tässä lista hyvän vanhemman ominaisuuksista:

 

1. Hyvät vanhemmat tajuavat, että heidän parisuhteensa heijastuu lastensa elämään ja sukupolvien yli. Kiintymyksen, vihan, välinpitämättömyyden tai rakkauden osoittaminen puolisolle vaikuttaa suoraan lasten elämään.

2. Hyvät vanhemmat ymmärtävät, että heidän maailmansa voi pyöriä lasten ympärillä, mutta koko maailma ei.

3. Hyvät vanhemmat omistautuvat lapsen kiinnostuksen kohteille ja näyttävät sen. Olemalla kiinnostunut jääkiekosta tai Pokemon -korteista vanhempi osoittaa lapselle elämää rakentavaa kunnioitusta.

4. Hyvät vanhemmat suhtautuvat rahaan, ruokaan ja alkoholiin terveesti, koska suhde kaikkiin näihin opitaan kotona ja se suhde kantaa läpi elämän.

5. Hyvät vanhemmat ylläpitävät hyvät suhteet omiin sisaruksiinsa. Tällä esimerkillä he kannustavat lapsiaan pitämään hyvää suhdetta omiin sisaruksiinsa, koska se suhde kantaa elämässä pisimmälle.

6. Hyvät vanhemmat pystyvät kertomaan lapselleen jos tämä ei ole hyvä jossakin. Hyvä vanhempi ei uhraa uskottavuuttaan kohteliaisuuden vuoksi vaikka se olisi se helpompi tie.

7. Hyvät vanhemmat ovat yhtä kiinnostuneita esikoisen kuin kuopuksenkin asioista. Tämä on vanhemmuuden suuria haasteita.

8. Hyvät vanhemmat pistävät lapsen tekemään parhaansa vaikka lapsi olisi väsynyt tai asia ei juuri nyt huvittaisi. Lapset, joilta vaaditaan, oppivat keskittymään ja tekemään parhaansa elämässä.

9. Hyvät vanhemmat muistavat, että juuri sillä hetkellä kun lapsi vihaa häntä ja raivoaa kyynelissä, vanhempi tekee parastaan. Raivokohtauksen edessä ei voi antaa periksi, vaikka se sillä hetkellä olisi kuinka houkuttelevaa.

10. Hyvät vanhemmat osaavat katsoa peiliin. Kun lapsi on ahdistunut, hyvät vanhemmat eivät panikoi vaan menevät ihan ensin itseensä.

11. Hyvät vanhemmat eivät suhtaudu lapsiinsa kuin toistensa klooneihin vaan antavat jokaiselle yksilölle yksilöllistä kohtelua.

12. Hyvä vanhempi ei koskaan unohda, että hän on aikuinen ja lapsi on lapsi.

Onneksi vanhemmuutta voi harjoitella läpi elämän.

Lähde: http://www.huffingtonpost.com/grown-and-flown/great-parents_b_2707829.html?utm_hp_ref=mostpopular 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Mitä hyvät vanhemmat tekevät oikein:”

 • Muti sanoo:

  Pitäähän sitä tavoitteita olla, mutta voisi siinä minusta olla lisäys, että hyvät vanhemmat hyväksyvät itsensä ja lapsensa sellaisina kuin he ovat eivätkä vaadi täydellisyyttä itseltään eivätkä lapsiltaan.

 • mamma sanoo:

  Ja taas yksi täydellisyyslista. Jotenkin tältä sivustolta odottaisin realistista kommentointia näihin listoihin. Lapseni ovat ilmeisesti tuomittuja tuhon tielle, kun en aina listan joka kohdan tavoitteen tasolle yllä. 🙁

 • Vissiin epäonnistunut? sanoo:

  Tää ei nyt miusta natsaa tähän huono äiti-sivustoon (vai onko tää juttu sarkastisesti kirjoitettu).

  Peilaan näitä kohtia tähän päivään. Vaikka kohta 9. Lapsi itki ja raivosi, syytti taas koko maailmaa kaikesta (hänessä ei ole mitään vikaa). Siinä vaiheessa kun hän raapaisi pikkusiskoaan poskeen (tahallaan) ja syytti siitäkin että hänellä on liian pitkät kynnet, mulla meni kuppi nurin. Näin jälkikäteen naurattaa ihan hitosti mutta siinä vaiheessa kun penskat oli tapellut koko päivän siitä huolimatta että olin järjestänyt heille askartelua, leipomista, pyöräilyä yms., ei naurattanut yhtään vaan huusin pää punaisena. Nro 10. Joo todellakin menen itseeni. Mietin mikä hemmetissä mussa on vikana kun esikoinen vaan itkee ja itkee ja koko maailma on häntä vastaan (hänen mielestään). Nuorempi taasen on tyytyväinen ja iloinen.
  Kohta 4. Tämän päivän jälkeen tekee mieli vetää kännit. Vielä huonompi äiti. Kiva.

  Ps. tämä on sarkastisesti kirjoitettu mutta miusta nuo kohdat viittaa juuri siihen että virheisiin ei ole varaa. Hyvä vanhempi on täydellinen. Se kuva tuosta tulee.

  • Jenni sanoo:

   Vissiin epäonnistunut? KIIII ja TOOOOOSSS! ♡ Juuri noin se arjessa menee ja juuri siitä pitäisi enemmän puhua ja kirjoittaa. Näitä täydellisyys listoja kyllä löytyy joka paikasta. Ei oo puutetta ei tavoitteiden määrässä. Vaan antaisiko joskus enemmän sarkasmi ja todellisuus? Ah, epäonnistumisen sietämätön keveys.

 • Starrie sanoo:

  kohta 5: ”Hyvät vanhemmat ylläpitävät hyvät suhteet omiin sisaruksiinsa. *) Tällä esimerkillä he kannustavat lapsiaan pitämään hyvää suhdetta omiin sisaruksiinsa, koska se suhde kantaa elämässä pisimmälle.”

  Lisäys
  *) Myös silloin kun koittaa heidän yhteisten vanhempiensa perinnönjaon aika. Erityisesti silloin hyvät vanhemmat myös pitävät kaikki entiset ja nykyiset puolisot mahdollisimman kaukana siitä asiasta. Muussa tapauksessa lapset(kin) takuuvarmasti oppivat ahneiksi, kyynisiksi, vainoharhaisiksi ja itsekkäiksi.

  • Huono Äiti sanoo:

   En voisi olla enempää samaa mieltä. Emme tapelleet veljeni kanssa mistään perintöön liittyvästä ja nyt asumme samassa taloyhtiössä. Raha ei merkitse mitään hyvien ihmissuhteiden rinnalla.

 • Jenny O. sanoo:

  Positiivisesti yllätyin listan sisällöstä. Lisäisin siihen ehkä vielä kohdan: ”Lapsi ei ole vanhempiensa minuuksien jatke. Lapsella tulee ja saa olla omia ajatuksia, mielipiteitä ja oivalluksia, jotka poikkeavat jopa täysin vanhempiensa aatteista. Yhtä lailla vanhempien sopisi unohtaa lapsen menestyksen omiminen. Esim mikäli lapsi saa hyvän numeron kokeesta, tulisi lapsen itse saada vastaanottaa kehut, eikä vanhempien.”

  Hyvä vanhemmuus on vaikea laji, mutta aina kannattaa yrittää kehittää itseään. Ja niinä vaikeina hetkinä yrittää yrittää parhaansa.

 • Jaana sanoo:

  Tämä on niin tosi, jokaisen vanhemman pitäisi ehdottomasti lukea