Tunnustan. Olen käyttänyt keittiössäni kiristyssanoja ”Afrikan nälkää näkevät lapset”. Olen käyttänyt paljoan pahempiakin sanoja, koska meillä ei saa ruoan kanssa konstailla.

Mikään ei saa verenpainettani niin kohoamaan kuin ruokalautanen, jolle on jätetty rippeet. Rippeet leivästä tai rippeet ihan mistä hyvänsä, kun yht’äkkiä ei syöminen enää just sillä hetkellä ole sattunut kiinnostamaan. Hirveimmän aikuisen naisen huutopotkuraivarin meillä saa aikaan, kun jättää sen rippeitä sisältävän lautasensa keikkumaan tiskialtaaseen pinon päällimmäiseksi. Saati alimmaiseksi.

IMG_0485

Nirsoilu kuuluu oman elämänotantani perusteella lapsiperheen kuvioon joissakin määrin joka tapauksessa ja yleensä nirsoilun kohteena on joku vihreä tai muuten kasvismaailmaan luettava tuote. Mutta eri asia on se, että otetaan ruokaa, joka jätetään lautaselle. Se ei käy. Se ei käy alkuunkaan. Siinä kohtaa tulee mukaan se Afrikka-kortti. Tästä hyvästä erään lapsen lempilauseita on: ”juu äiti, tällä ruokkisi kokonaisen afrikkalaisen kylän”, jota käytetään kun halutaan pikkusen ärsyttää äitimuoria.

Meillä on harjoiteltu lautasellisen syömistä välillä pitkäänkin pöydän ääressä. Joskus on tarjoiltu sama ruoka uudestaan kello 17, joka ei yhtään maittanut kello 12. Ihan sen takia, että lasten täytyy oppia arvostamaan helppoa elämäänsä, jonka aikana he eivät käy pellolla tai navetassa osallistumassa ruoan hankintaan. Hyvinvointilapsilla on myös velvollisuuksia, näin se menee.

Aiemmin olen jo kertonut olevani halpuutettujen ruokien metsästäjä. Kai sinäkin haluat säästää silkkaa rahaa tulemalla mukaan Hävikkihaasteeseen?

Itse asiassa ostan aina sitä -30% kohta vanhaksi menevää ruokaa, kun sitä on saatavilla. Tällä taktiikalla teen erittäin usein ruokaa kotimaisesta luomubroilerista tai paistan kotimaiset sisäfilepihvit halvan jauhelihan hinnalla. Erittäin monen pannukakkuni inspiraatio on halvennukseen pistetty maitotölkki ja smoothien pohjalla on vanheneva rahka. Se, että pannukakkuni usein myös jäävät pannukakuiksi on kokin, ei raaka-aineen vika.

Itseni kaltaiset ruokabongarit etsivät tarjouksia kuin lintubongarit pääskyjä. Halvennetun ruoan metsästys on helpottunut nyt huomattavasti, kun suomalainen startup -yritys Froodly  loi mobiiliapplikaation, josta näkee missä kaupassa on pian hävikkiin menevää ruokaa. Kuka tahansa tarkan markan ystävä voi ottaa vanhaksi menevästä tuotteesta kuvan ja lisätä sen sovellukseen. Näin kaikki voivat nähdä, mitä halvennuksia omassa lähikaupassa on tälle päivälle.

Froodlyn voit ladata älypuhelimeesi ilmaiseksi oman puhelimesi sovelluskaupasta.

Applikaation kehittävä Froodly on Juhla Mokka -kädentaitaja. Koska Juhla Mokka on tekijöiden kahvi, Juhla Mokka uskoo Froodlyyn ja haluaa myös Sinut mukaan Hävikkihaasteeseen.

Tässähän ei ole kuitenkaan kyse vain ja pelkästään Huonon Äidin lasten jättämistä leivänreunoista eikä niistä Sinun lastesi jättämistä leivänreunoista – ruokahävikki on suuri kansantaloudellinen ongelma myös Suomessa. Meillä menee ruokakaupoista roskiin käyttökelpoista ruokaa 65-75 miljoonaa kiloa vuodessa.

Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 1300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 25–30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä lisää. (FAO)

Yhdysvalloissa tuotetusta ruoasta kolmasosa! ei tule koskaan syödyksi. Siis kolmasosa menee suoraan roskiin. Samalla planeetalla lapsi kuolee nälkään joka viides sekunti.

Onhan tämä meiltä aika häpeällistä…

Mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa tapojaan! Haastan Sinut mukaan Juhla Mokka –hävikkihaasteeseen! Kaikkien asiaa tärkeänä pitävien kesken arvon Huonon Äidin keräilyharvinaisuuden eli mukipaketin Pauligin kahvipaketeilla höystettynä!! Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän vaikka oman ruoansäästöideasi tai konstisi saada lapset syömään lautasensa tyhjäksi tai vaikka naistenpäivä!! Arvontaan osallituvat myös Facebookin kautta kommentoineet.

Juhlamokka auki

 

Jaa oma Juhla Mokka hävikkihaastetekosi kuvana tai videona tunnuksella #hävikkihaaste #juhlamokka ja voit voittaa lisää  mahtavia Juhla Mokka -kahvipalkintoja!

Terveisin Huono Äiti ja Paulig

xx

Tämä juttu on Huonon Äidin ja Pauligin yhteistyön tulos. Kaupallinen yhteistyö Pauligin kanssa on Huonon Äidin päivittäisten kahvikulutustottumusten perusteella hyvin luonnollinen valinta!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Meillä ei ruokaa haaskata, eikä varsinkaan kahvia!”

 • MK sanoo:

  Tee ruoka yhdessä lapsen kanssa. Kiinnostus syömiseen nousee huimasti. Älä anna tenavan puputtaa välipaloja juuri ennen ruokailua. Anna lapsen itse ottaa sopiva määrä ruokaa lautaselle jonka lupaa syödä ensin ja ottaa sitten lisää jos haluaa. Ä

 • kahvin lämmittäjä sanoo:

  Meillä aamulla keitetty ja sen jälkeen termoskannussa jäähtynyt kahvikin lämmitetään myöhemmin mikrossa ja juodaan pois?

 • Pauliina sanoo:

  Koira syö hävikki ruuan. Mitään ei mene roskiin!

 • Anita sanoo:

  En myöskään siedä ”periaatejämiä” kenenkään lautasella, koska ”kellään ei ole niin tarkka maha etteikö vikat lusikalliset mahtuisi”. Ruuan ei tarvitse maistua hyvältä, jotta sen voisi syödä – tärkeämpiä arvoja on ravitsevuus ja terveellisyys, mieleinen maku on vain bonus. Ja ateriat on kokonaisuuksia, ei voi ottaa lisää pelkästään esim. lihapullia vaan myös perunaa täytyy ottaa.

  Tarpeeksi kun jankuttaa niin vähitellen menee perillekin.

 • Mervi sanoo:

  Lasten ”lennettyä pesästä” olen opetellut tekemään (uudelleen) ruokaa kahdelle. Perunoita keitetään sen verran, että niistä saa seuraavaksi paistinperunoita tai esim kermaperunoita, kastikkeesta syödään kaksi kertaa. Jäljelle jääneen jauhelihakastikkeen tuunaan pastakastikkeeksi. Ylimääräisen riisin voi käyttää pataruokaam (lisätään joukkoon viimetipassa vain lämpeämään). Leipomosta haen kakkoslaatuista tai edellispäiväistä leipää, ja laitan sen pakkaseen. Pakkasesta sulatan leipää vain sen verran, kun kerralla syödään.

  Lasten asuessa kotona: Lautaselle otetaan ruokaa vähän vähemmän, kuin arvellaan syövänsä, lisää saa ottaa. Kaikkea pitää maistaa kerran, sen jälkeen sitä ei tarvi lautaselle ottaa.

 • Suvi sanoo:

  Meidän 2.5v ei onneksi juurikaan nirsoile. Toisinaan on vaan päiviä, ettei ruoka niin maistu. Silloin äiti antaa periksi ja saa vaikka mopolla ajaa ja käydä ”tankilla”, niin ruoka menee paremmin. Ja yleensä samaa ruokaa syödään 2pv tai itse otan loput evääksi töihin, ettei menis hirveesti hävikkiä.

 • Äiti×4 sanoo:

  Meillä ruokaa tehdään niin että riittää usein toisellekin päivälle sovellettuna. Esim murekkeesta pihvejä ja nakkisopasta sosekeittoa. Lisäksi äiti syö monesti jämiä, jos ei mikään muu auta. Tai sitten tosiaan jääkaapin kautta uudelleen saman naaman alle myöhemmin.

  Jos on ale-tuotteita niin ostan reilusti pakkaseen. Ei ne siellä miksikään mene ja parasta ennen- päivä on vain suositus, eli ”vanhat” maidot juodaan ensin alta pois.

 • Jämä-äiti sanoo:

  Käteen jämäkastikkeet lasagnetteen, jämäjuustot gratiiniin ja muut jämätomaatit pastakastikkeeseen. Nirsoakin nirsomman lapseni lautaselle jättämän hävikkiruuan minimoin antamalla vain maistiaisannoksia. Lisää saa aina jos makuaisti antaa myöten.

 • Neljänäiti sanoo:

  Yritän ensinnäkin annostella lapsien lautasille ruokaa niin että jaksaisivat syödä kaiken, lisää saa ottaa mutta ettei tarvitsisi heittää roskiin. Erikoisemmat kokkeilukokeilut jätän suosiolla niille päiville kun lapset eivät ole kotona 😉 ja yleensäkin pyrin ostamaan ruokaa niin että saa kaiken käytettyä eikä tarvitsisi heittää mitään pois.. pakastin on myös kovassa käytössä.

 • vihreä kuula sanoo:

  Täyttä asiaa! Samat konstit meilläkin käytössä – ruokaa ei saa (pääsääntöisesti) jättää, etenkin jos on itse annostellut; ostetaan tarpeeseen, laputettujakin jos saatavilla ja jämiä käytetään luovasti. Lasten suhteen tuntuu auttavan paljon se, että he ovat mukana keittiöhommissa ja ostoksilla ja jutellaan asioista. No joo, ei toimi aina, mutta mikäpä täydellistä olisi:)
  Hyvää naistenpäivää!

 • Pii sanoo:

  Hieno idea tuo Foodly. Siellä missä on organisoitu ruokajakoa vanhentuvia ruokia menee käyttöön, mutta meillä maaseudulla tiedän vanhentuneita menevän roskiin. Ostankin aina -30% ruokaa jos niissä on ruokalistallemme sopivia. Säästää myös rahaa ja sitä harvoin on lapsiperheessä liikaa.

 • Pirjo Puustinen sanoo:

  Ruokaa ei saa heittää pois. Täytyy opetella ottamäan sitä oikea määrä!

 • Mia sanoo:

  Minulla on kolmevuotias poika joka on kasvanut kaikkiruokaiseksi, olen tarkka ruuasta, ostan vain sen minkä tiedän meidän syövän ja teen kerrallaan useaksi päiväksi ja pakastan kiireisiä päiviä varten. Kahvi on minun laillinen huumausaineeni ja sitä kuluu ja siitä en luovu 🙂

 • Ötsi sanoo:

  Meillä säästetään ruokakuluissa tekemällä sunnuntaina alkavan viikon ruokalista, jonka pohjalta kootaan kauppalista ja kaupassa käydään korkeintaan 2krt viikossa. Jos halutaan herkutella, myös ne kirjataan ruokalistaan. Kaupasta ei siis osteta mitään turhaa listan ulkopuolelta. Ja jotenki kummasti sitä on oppinu arvioimaan, miten paljon ruokaa 4 henkeä syö. Jos jää yli, niin tämä äiti syö sen seuraavana päivänä lounaaksi.
  Mitä tuohon lasten ruokailuun tulee, niin meillä täytyy kaikkea maistaa ja kaikki täytyy syödä, mitä lautaselleen ottaa. Onneks ”yök-ruokia” on vaan vähän. Johtuuko lasten iästä (9v ja 14v) vai siitä, että ensimmäisistä kiinteistä asti on kaikkea mahdollista opetettu syömään? Meillä ei töki kuin keitetty kala ja silakat (ah niitä herkkuhetkiä, kun miehen kanssa syödään kahdestaan silakkapihvejä ja lapset tyytyy kalapuikkoihin). Maksaa meillä ei syödä kuin jouluna laatikossa, koska minä nirso äiti en maksaa muussa muodossa syö. Niin ja nuoremmalla on joku ongelma kukkakaalin kanssa. Kukkakaali on pahaa, jos tietää, että sitä on ruuassa, mutta jos ei tiedä, niin ruoka on hyvää ja ”saa tehdä toistekki”.

 • Nirso äiti sanoo:

  Olin lapsena erittäin kasviskammoinen, vahdin kokin ja hellan vieressä ettei vaan sipulia menis ruokaan. Siitä syystä koen myötätuntoa omia ja päiväkodin lapsia kohtaan kun alkaa yökkiminen.
  Opettelin 30v itse syömään kaikkea,ja oli tuskaa. Omat lapset saavat kieltämättä liian vähän mm.kasviksia.
  Omatkin lapset ovat nirsoja, vaikka tekis 1/2h sörsselin taikka 2h uuniruoat on lopputulos sama- ainakin toinen jättää syömättä. Meillä tämä äiti vähentää ruokahävikkiä napsimalla loput, hyi mua. Ja yleensä jos kaappiin jää vain 1 surkea annos edellistä ruokaa, koosta riippuen sen saa mies evääksi tai äiti syö jos muistaa…Liian usein päätyy homeisena roskiin.
  Kahvikuppi olis mulle kuin tehty, pahoina päivinä olen lapsemme mielestä maailman huonoin äiti (jos olis isä kuppi niin sekin kävisi, mielenilmaus koskee molempia):D ja koska tänään on syntymäpäiväni.

 • Mira sanoo:

  Meillä ei poika onneksi vielä ole alkanut nirsoilemaan, mutta tietää että jos ei syö lautasta tyhjäks (ja äidillä ei oo enää nälkä) niin sama lautanen tulee nenän eteen uudestaan kun on nälkä. Mielestäni kirjoituksesi oli hyvä ja ekaa kertaa ymmärsin mitä toi Froodly tekee ?

 • Lenne sanoo:

  ’Maailmassa on paljon ihmisiä joilla ei ole ruokaa ollenkaan’, minun versioni 😉

  Viisvee ei saa vielä ottaa itse ruokaa lautaselle, vaan aikuiset annostelevat. Kasviksia yms hörsykkeitä saa pöydässä ottaa itse, mutta niissäkin toppuutellaan ja kaikki on syötävä mitä lautaselleen kahmii. Meillä onneksi lähes kaikki kelpaa, ja joskus sovitaan että kun lämmin ruoka on kiltisti syöty niin saa tyhjentää tomaatti- ja kurkkupurkit 😀

  Kahvia kyllä keitän helposti liikaa, jos mies ei ole juomassa niin joudun kaatamaan osan pois. Anteeksi.

 • Mormuska sanoo:

  Hyvä ruokahävikistä syyllistäjä on biojäteastian vieressä kuolaava koira, jonka katseesta voi lukea ”minulle olisi kyllä maistunut”, kun kaapii kastikejämiä roskikseen.

 • katri sanoo:

  Eimee ruokaa hävikkiinkun on koiria, jotka pitävät huolen ruoanjämistä….