Alkoholin suurkulutus on tietysti terveydelle vahingollista, jokainen tietää sen.

Mutta myös täysin kohtuulliseksi katsottava alkoholin käyttö voi aiheuttaa ongelmia. Voi olla, että sen huomaa vasta silloin, kun lopettaa alkoholin käytön. Tai ei silloinkaan, vaan sitten, jos palaa skumpittelemaan.

Näin kävi tälle naiselle:

”Lopetin alkoholinkäytön kokonaan sitä sen suuremmin miettimättä. Sairastelin, joten iltamenot jäivät eikä sidukka maistunut kun oli koko ajan flunssaoiretta tai muuta.

Jossain vaiheessa havahduin siihen, että olin ollut nauttimatta ollenkaan alkoholia jo hyvän tovin. Terveydestä kiinnostuneena tyyppinä rupesin seuraamaan, että miltä alkoholittomuus tuntui.

Toisin kuin monet kertovat, en huomannut mitään erityistä. Kroppa näytti ja tuntui samalta. Iho näytti samalta. Jaksaminen oli ihan samaa luokkaa kuin aiemminkin.

En nukkunut paremmin eikä energiaa ollut enemmän. Suoraan sanottuna olin pettynyt!!!

Miksi en ollutkaan täynnä energiaa? Miksi en nukkunut yhtään paremmin tai herännyt virkeämpänä?

Osittain siksi, että tämä harmitti, palasin tavalliseen arkeeni, jossa en juuri koskaan kieltäytynyt lähtemästä lasilliselle töiden jälkeen tai kokkareilla tarjotusta skumpasta. Monesti hain siellä kokkareilla uudenkin lasin, kenties kolmannenkin. Maistuuhan se ilmainen alkoholi paremmalta vielä kuin itse maksettu!

Mutta kuinkas sitten kävikään…


Ylin kuva Paloma A.

Silloin huomasin eron! Ja se ero oli todella huomattava!

Kun palasin käyttämään alkoholia juomattomuuskokeilun jälkeen, sen aiheuttamat oireet tuntuivat selvästi.

Sain krapulan jo pienestäkin määrästä. Yksi iso siideri tai lasi viiniä riitti, ja tunsin vaikutuksen seuraavana päivänä. Saattoi olla lievää päänsärkyä tai lievää huonoa oloa. Mutta pahinta oli väsymys.

Väsymys nimittäin vaivasi joka kerta kun olin juonut alkoholia. Sama se minkä verran, humalaan asti kun ilta kavereiden kanssa venähti, tai sitten se yksi juoma kotona telkkarin ääressä. Seuraavana aamuna ja seuraavana päivänä väsytti.

En olisi tajunnut sitä, että alkoholi oikeasti vaikuttaa minuun näin paljon pelkän tauon avulla. Silloin en huomannut eroa. Vasta siemailun pariin palattuani ero oli selvä.

En edelleenkään aio lopettaa alkoholin käyttöä kokonaan, koska saan siitä iloa, mutta olen tyytyväinen siihen, että huomasin sen vaikutuksen minuun. Nyt pystyn punnitsemaan tarkemmin onko juomani väsymyksen arvoinen ja miettimään, että milloin minulla on hyvä hetki käydä vähän viihteellä ja milloin ei missään tapauksessa kannata.

Ja muille usein itsensä väsyneeksi tunteville haluan sanoa, että ehkä osasyy väsymykseesi on alkoholi. Sitä ei oikeasti tajua jos siihen on tottunut! Ja ainakin minulla väsyttävään vaikutukseen riittää pieni määrä, jo se yksi iltasella nautittu normaalikokoinen sidukka, mitään kännejä ei tarvitse vetää…”

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Luulin, että alkoholinkäyttöni ei vaikuttanut mitenkään…olin väärässä!”