”Eih, taas tätä viherpiipertäjien vouhotusta!” Lue ensin tämä juttu etana-fs-2

”Kotimainen lähiruoka on ihan yhtä puhdasta.”

Jos tuote ei ole luomukasvatettua, voit olla varma, että sen kasvatuksessa käytetään keinolannoitteita ja torjunta-aineita.

Moni meistä syö terveellisesti raskausaikana, napsii vitamiinilisiä ja välttelee vähän kaikkea. Pienen lapsenkin kanssa tulee aika automaattisesti kartettua kovia kemikaaleja kuten kemiallisia aurinkosuojia. Ruokaa syödään päivittäin ja siitä imeytyy meihin lähes kaikki käyttökelpoinen, mutta myös kelvoton materiaali.

Pienen lapsen immuniteetti on vasta kehittymisasteella ja niinpä keho on herkempi myös tuholaismyrkyille. Niille altistumista luonnossa ei oikein mitenkään voi estää. Lapsen nauttimassa ruoassa myrkkyjen välttäminen on kuitenkin mahdollista.

etana-fs-2

(Kuvan askartelut ja kuva: Tuulevi/Huono Äiti)

Pienokaiset aloittavat ruokaan tutustumisensa kasviksista ja hedelmistä, joten he tuppaavat kuluttamaan niitä meitä aikuisia enemmän.  On olemassa tutkimuksia, jotka kertovat selkeästi, että luomuruokaa syövien lasten kehossa on selkeästi pienemmät pitoisuudet aineenvaihduntaan vaikuttavia tuotteita.

Allergiset lapsukaiset voivat reagoida monille lisäaineille. Siinäpä päänvaivaa, kun mikään purkkisose ei tunnu sopivan ja päädytään johtopäätökseen, että vekara on allerginen kaikelle, kun syyllinen voi ollakin se ruokaan lisätty ekstra. Luomuelintarvikkeissa käytetään vain välttämättömiä ja luonnossakin esiintyviä lisäaineita.

Mitä enemmän suosimme luomua ja mitä suuremmaksi tuotanto kasvaa, sitä edullisemmaksi se muuttuu. Lasten arkiruoka ja -herkut eivät luomuna eroa räjähdysmäisesti tavallisen tuotannon vastaavista: kaura, banaani, omena, porkkanat, kirsikkatomaatit ja rypäleet. Sormiruokaa, jota penskat popsivat sellaisenaan ja josta surautetaan smuutit ja keitetään puurot. Sitä paljon menevää ruokaa.

Lapset syövät suuren osan aterioistaan hoitopaikoissa ja kouluissa. Luomun suosiminen on tavoite monen maan kouluruokailuissa ja päiväkodeissa esimerkiksi Tanskassa-

On selvää, että luomuviljellyt tuotteet ovat meille ihmisille ravitsevaa ja puhdasta polttoainetta. Se on ravitsevaa myös maaperälle. Monivuotisesta viljelykierrosta hyötyvät monet kasvit, mutta samalla sillä vähennetään luonnollisesti myös kasvintuhoajien viihtyvyyttä. Pitkäjuuriset viljelykasvit puolestaan ehkäisevät eroosiota ja parantavat maan viljavuuttta. Kasviaineksen kierrätys ja viljelykierto mahdollistavat myös maatalouden vesistö- ja ilmastopäästöjen vähentämistä.

Luomuviljely on lempeä käsite, josta on mukava kertoa lapselle. On helppoa kertoa ruoasta, kun voi sanoa, että se edistää luonnon omaa tapaa toimia, tukee sen upeaa monipuolisuutta, eikä vahingoita ihmisten, kasvien tai eläinten hyvinvointia. Luomupelloilla viihtyvät monipuolisesti erilaiset lajit. Niillä voi vierailla ja tutkailla vaikkapa, kuinka tuholaistorjunnan hoitavat petohyönteiset kuten leppäkertut.

Mistä ne luomukasvikset sitten sinne kaupan laareihin päätyvät? No esimerkiksi Satotukusta, joka on jo 90-luvulta lähtien tarjonnut ulkomaisia ja kotimaisia luomukasviksia suomalaisille ja tarjoaa edelleen Suomen laajimman luomukasvisvalikoiman, myös sinulle.

Lisää luomutietoa löydät myös täältä, Luomua. Ilman muuta -sivustolta saat paljon lisätietoja kaikesta luomusta. 

PS. Kommentoimalla tähän juttuun, osallistut Satotukun luomutuotepaketin arvontaan! Mitä Satotukun valikoiman hedelmää/kasvista/vihreää/ sinä haluaisit tarjota lapsellesi luomuna ? Voittaja arvotaan kommenttien jättäneiden kesken.

Tämä on kaupallinen luomuyhteistyö.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 60 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

60 vastausta artikkeliin “Luomuruoka -lempeä lapselle ja luonnolle”

  • Kerttuli sanoo:

    Itse pidän ensisijaisesti huolen, että ostan kotimaista, luomu on lisäplussa!Jo kotimaisen kasviksen, lihan, maidon, kananmunan valitseminen vähentää vaaraa syödä torjunta-ainejäämiä ruoan mukana. Suomen talvi huolehtii monen kasvituholaisen tuhosta, muualla käytetään jo sen vuoksi enemmän aineita. Antibioottien käytöstä eläintuotannossa puhumattakaan… juu, ei kiitos ulkomaista lihaa!

  • sikkuralla sanoo:

    Omena, banaani, päärynä

  • Pauliina Karppinen sanoo:

    Banaani, omena, viinirypäleitä nyt ainakin kasviksista paprika, tomaatti,porkkana esim

  • Vegeäiti sanoo:

    Valitsen luomua aina, kun siihen on mahdollisuus. Ja tykkään tehdä ruokaa raaka-aineista. Uskon, että kotona opitut tavat kantavat pitkälle lasten elämässä.

  • Mam sanoo:

    Viinirypäleitä ainaskii

  • Maikki73 sanoo:

    Viinirypäleitä, omenoita ja päärynöitä.

  • Ronkeli sanoo:

    Ainakin porkkanat, omenat, banaanit, tomaatit, bataatti ostetaan luomuna, mutta pakko myöntää, että ostan mieluummin hyvän ja kypsän oloisia kasviksia mieluummin kuin huonoja nahistuneita luomuversioita. Näin ollen luomuna ostan kaiken sen, minkä kaupan valikoimasta saa luontevasti luomuna.

  • Jasu sanoo:

    Erittäin tärkeä postaus! Ja vaikkei nyt kaikki juuri luomua ostaisi niin toivottavasti moni äiti käyttäisi paljon vihreää oman perheen ruokavaliossa! 🙂 Itse teen joka päivä vihermehuja ja hieman yli vuoden ikäinen poikani saa niistä arvokasta ravintoa, nimenomaan luomua kannattaa mehustaa.

  • Rizku sanoo:

    Omenaa, banaania

  • Satu sanoo:

    Meillä mitä enemmässä määrin luomua. Onneksi luomutuotteita löytyy, vaikk saisi olla kyl halvempaa ja monipuolisempia tuotteita.

  • Satu sanoo:

    Myskikurpitsaa ja parsakaalia

  • Jenna sanoo:

    Näistä banaani, viinirypäle ja avokado! 😛

  • Risto sanoo:

    Lapsien myötä on kyllä alkanut kiinnostaa ruoan alkuperä paljon enemmän kuin ennen. Kaupasta lähtee mahdollisimman paljon luomua meidän pöytään! 🙂

  • Annina Purtsi sanoo:

    Meillä ollaan aloitettu vasta viimeaikaoina käyttämään enemmän luomua ja äidin innostukseen on hiljalleen yhtymässä koko perhe On mukava huomata että koko perhe välittää ruoan puhtaudesta. Itse tehtynä puhtaista raaka-aineista ruoka maistuu paremmalle ja sitä osaa arvostaa enemmän.
    Suuresti toivoisin että myös kouluissa ja päiväkodeissa herättäisiin käyttämään luomua ja lähellä tuotettua ruokaa. Niinkuin kirjoituksessa todettiin ”lapset syövät suuren osan aterioistaan hoitopaikoissa ja kouluissa”. Tällähetkellä suurin osa raaka-aineista tuotetaan kaukana ja saapuvat perille suojakaasuissa valmiiksi kuorittuina,pilkottuina ja marinoituina.

    • Annika Hongell-Hakkarainen sanoo:

      Lähiruoka ja luomuruoka ovat kaksi täysin eri asiaa . Molemmilla toki on omat tarkoituksensa .
      Tietyt tahot haluavat sekoittaa nämä kaksi eri asiaa , omista tarkoitusperistään johtuen . Lähiruoka voi olla luomua mutta ei usein sitä ole !!
      Hyvä kysymyksenä voi esittää Mikä on lähiruokaa esim. Helsinkiläiselle ?
      Ja Mitä lähiruoka on ?
      Jos osa raaka- aineista tulee ulkomailta onko valmis ruoka edelleen lähiruokaa ??!!

  • Mari Vehniäinen sanoo:

    Kaikkea tietenkin, mutta jos on valittava niin Banaaneja ja viinirypäleitä.

  • Raipale sanoo:

    Viinirypäleitä! Lapsille en ei-luomurypäleitä suostu antamaan, kun itse olen allerginen viinirypäleiden kuorille sekä siinä päällä olevalle moskalle..Itse rypälelihalle en. Miksi antaisin lapsille jotain mitä itsekään en selvästi pysty sulattamaan.

  • kaisu sanoo:

    Omenaa, banaania ja viinirypäleitä.

  • Jesperiina sanoo:

    Kaikkea tietenkin! Mutta jos kerran täytyy jotain eritellä, niin nekuja, mangoa, avokadoa näin niinkun esimerkiksi

  • Sonja Ala-Fossi sanoo:

    Tarjoan lapsilleni mielelläni luomuna kaikkea mitä vaan on tarjolla. Tarjonta saisi olla suurempaa. Banaanit, viinirypäleet, kiiwit, porkkanat, kurkku, tomaatit, paprikat