”Erosin lapseni isästä vuosi sitten, kun poikanen oli 3 v. Parisuhde oli etäinen ja pojan suhde isäänsä vielä etäisempi. Isä ei tehnyt poikansa eteen juuri mitään ja kun olimme kotona, hän joko nukkui tai pelasi tietokoneella, mutta joka tapauksessa hän ei halunnut tulla häirityksi. Kun isä lähti, poika ei murehtinut, ei reagoinut juuri mitenkään, eikä kysellyt isänsä perään.

Isä lähti kotiseudulleen asumaan n. 400km päähän, eikä häntä sen jälkeen ole näkynyt. Hänellä ei ole varaa vierailla täällä eikä meillä siellä. Nyt poika on alkanut kysellä ja sanoo, että on isää ikävä. Sanoo, että haluaa isin takaisin kotiin asumaan jne. On selitetty tietysti, ettei näin tule käymään. Tuntuu välillä todella pahalta kun haluaisin, että pojalla on suhde isäänsä, mutten koskaan voi luvata mitään lyhyttä puhelua kummempaa.

Minä olen kasvattanut lapseni, hoitanut sairaana, kuskannut hoitoon ja vienyt retkille, lukenut iltasatuja ja pessyt hampaita ja laittanut laastareita. Minä olen komentanut, ruokkinut, hellinyt. Minä yhdessä kummien ja isovanhempien ja jopa nykyään poikaystävän kanssa olen huolehtinut poikasen tarpeista ja turvannut hänen elämäänsä ja sitten yhtäkkiä hän ikävöi jotakuta, johon hänellä ei oikeasti ole ollut juuri minkäänlaista suhdetta.

jalkakäytävän merkki asfaltilla

Kuva kuvituskuva, ylin kuva Michał Parzuchowski.

Muutama kuukausi sitten hän ilmaisi hyvin selvästi, ettei ole kiinnostunut puhumaan isänsä kanssa puhelimessa ja nyt kun kiinnostusta olisi, pelkään, että parin minuutin puhelu kerran viikossa satuttaa enemmän kuin se ettei sitä olisi. Tekisi mieli lyödä itseäni kun ajattelen, että pojalle olisi helpointa ja mukavinta vain unohtaa. Hänellä ei ole edes kuvaa isästä, sillä mies ei tykännyt olla kuvattavana.

Minä haluaisin vain, että lapsella on hyvä olla mutta miten selitän nelivuotiaalle että isi ei luultavasti vuosiin tule sinua katsomaan, hän ei luultavasti aina vastaa puheluihisi, eikä mahdollisesti koskaan soita itse, hän ei ole paikalla kun menet eskariin ja kouluun, hän ei tule kevät- tai joulujuhliin, hän ei ole täällä sinua halaamassa kun tarvitset tukea, mutta hän rakastaa sinua silti?!

Voinko sanoa, että isi rakastaa, vaikken jaksa siihen uskoa itsekään? Mitä ihmettä enää osaan lapselle sanoa kun hän sanoo ikävöivänsä isiä? Itse olen tällä hetkellä onnellisempi kuin vuosiin mutta onnea varjostaa koko ajan pelko siitä, että poikanen voisi huonosti.”

Nimim. Murehtimisen ykkönen

Tämä artikkelin tarina on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 23 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

23 vastausta artikkeliin “Kun lapsi kaipaa isää, jota ei kiinnosta”

  • Isätön sanoo:

    Joku muu turvallinen aikuinen mies olisi varmasti parempi isän malli hänelle. Se voi olla pappa, naapuri, uusi miesystävä…..parempi on ehkä niin. Neuvolan kautta varmasti saat ohjeita mistä voisit ihan löytää mieskaverin lapselle.

  • Nimetön sanoo:

    Perheneuvolasta voisit saada apuja tähän. Minulle sanottu, että yksi turvallinen ja läheinen aikuinem riittää turvaamaan tasapainoisen kasvatuksen. Voimia!

  • Täti M sanoo:

    Tunnen tuskasi ja olet ihan oikeutetusti huolissa. Ymmärrän hyvin, että haluaisit tehdä jotain, jotta poikasi voisi paremmin. Mutta turhaa toivoa ei kannata antaa. Kun poika sanoo, että on ikävää isää, voit vastata että sä ymmärrät. Et saisi kuitenkaan olettaa tai antaa toivoa isän suhteen, jos sitä ei yksinkertaisesti ole. Ei saa siis vähätellä lapsen tunteita, mutta neutraali kannattaa olla. Vastata vain kysymykseen eikä yhtään enempää. Jos lapsi kysyisi etteikö isä välitä, pitää vastata ettet tiedä, sekin on vain totta. Ja ainoa mitä itse lisäksi tekisin, olisin yhteydessä lapsen isään ja kertoisin tilanteen. Lähettäisin kirjeen ja vain kerran. Valitsisin sanoja tarkasti. Jos isä joskus vuosia myöhemmin ”heräisi”, olet sinä ainakin tehnyt parhaasi tilanteen eteen.